Loslaten en aanhechten in het huwelijk

Marita Ritfeld-Asontoe –

Eenentwintig koppels
Dit is het thema van het gehuwdenweekend 2019, waaraan 21 koppels uit de rooms-katholieke kerk in Suriname en Frans-Guyana hebben meegedaan. Het weekend werd georganiseerd door de orde van gehuwden van de r.-k. kerk in Hanna’s Lust, Sunny Point en Polisnard (Frans-Guyana). Van 29 november tot 1 december op Zanderij 1 in het district Para hebben de koppels mogen genieten van een vol programma met presentaties en interacties. Geen enkele relatie en in het bijzonder een huwelijk kan voor een langere periode zonder vergeving goed blijven. Zelfs al vind je het wellicht lastig om je partner te vergeven, het is wel een cruciaal onderdeel om een huwelijk te kunnen behouden. Je gaat dingen moeten loslaten en aanhechten in het huwelijk.

Huwelijk onderhouden
Het thema loslaten en aanhechten in het huwelijk werd op zeer ingrijpende wijze door Glenn en Mathilda Asebeh uitgebeeld. Zij deelden hun eigen ervaring met de groep over het loslaten van gebeurtenissen in hun huwelijk en hoe zij de draad weer goed hebben kunnen oppakken om liefdevol verder te gaan in het leven. Hierna kregen de aanwezige koppels elk een ballon die zij symbolisch moesten loslaten.
Er zijn in totaal vier presentaties verzorgd. Justus en Marita Ritfeld hebben gesproken over een sterke relatie. Ze zijn daarbij ingegaan op de schepping van man en vrouw, en de behoeftes van beide geslachten waarmee de man en de vrouw rekening moeten houden. Ze hebben benadrukt dat kennis, inzicht en wijsheid de basis vormen voor een gezond huwelijk.
Een huwelijk houdt niet uit zichzelf jarenlang stand, daar moet aan gewerkt worden. Daarom is het belangrijk, hoe lang je ook getrouwd bent, om altijd vier dingen in je achterhoofd te houden, te weten: vertrouwen, inspanning, aandacht en communicatie. Vando en Lies Lienga uit Frans-Guyana benadrukten de aandacht die door zowel de man als de vrouw aan het huwelijk geschonken moet worden, en dat het huwelijk van mooie dingen houdt. Men moet elkaar leren ontdekken en op basis daarvan beter inhoud geven aan het samenzijn binnen het huwelijk.

Adviezen vanuit Gods woord
Het huwelijk heeft net als iedere andere hechte relatie vergeving nodig om optimaal te kunnen gedijen. Je mag immers nooit vergeten dat ieder mens fouten maakt. Ieder mens heeft namelijk slechte of humeurige dagen. Sommige mensen zeggen bovendien dingen die ze niet altijd op die bewuste manier hebben bedoeld. Iedereen zou om die reden al moeten leren om te vergeven, om ook zelf vergeven te worden. Dit geldt in het bijzonder op het ogenblik dat de persoon die je pijn doet, probeert om het goed te maken en je om vergeving wil vragen. Lito en Meriam Alantee hebben aangegeven dat het loslaten niet gemakkelijk is, maar dat wij als gehuwden daartoe toch in staat moeten zijn om zodoende God de gelegenheid geven om het beste voor ons te doen. Er is tijdens het weekend ook aandacht besteed aan de gezondheid. Marius en Clarice Galon hebben een inleiding verzorgd over hart- en vaatziekten. Het echtpaar heeft de risicofactoren behandeld en verschillende gezondheidstips meegegeven. De participanten waren ook in de gelegenheid te discussiëren over zaken die zich voordoen in het huwelijk die het huwelijk negatief beïnvloeden. Een panel bood daarbij vanuit Gods woord adviezen.

OMHOOG Jaargang 63, editie 46, 22 december 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: