Adventskrans

Martien Noordermeer omi –

Vijf kaarsen
Wanneer u dit leest, is de advent al in zijn derde week. Misschien even een mooie gelegenheid om iets te vertellen over de adventskrans als versiering tijdens de vier weken van de advent. De adventskrans is een krans met daarin vier kaarsen die worden aangestoken op de vier zondagen van de advent. Deze krans met een behoorlijke doorsnee, aangepast aan de grootte van het kerkgebouw, moet op een duidelijke, zichtbare plaats voorin de kerk worden aangebracht, liefst in de hoogte hangend, zichtbaar voor iedereen die waar dan ook in de kerkruimte aanwezig is, zodat hij ons de hele tijd herinnert aan de adventstijd.
De vier kaarsen symboliseren de komst van het Licht met Kerstmis en naarmate kerst dichterbij komt wordt het lichter, omdat er meer kaarsen branden. Midden in de krans moet een vijfde kaars staan, groter en hoger dan de andere vier want deze vijfde kaars wordt met Kerstmis, plechtig in de kerstnacht, aangestoken! Het is zeker liturgischer dan het kindje Jezus in de kribbe te leggen in de kerstnacht.

Van adventskrans naar kerstkrans
De vier kaarsen staan niet alleen voor de vier weken van de advent, maar symboliseren ook de vier windstreken: het oosten, westen, zuiden en noorden. Christus het Licht van de wereld komt dus voor alle windstreken, voor alle mensen op aarde. De krans, die geen begin en/of einde heeft, symboliseert de aardbol. Midden in de krans is er plaats voor een vijfde kaars, groter, hoger en dikker dan de vier andere die wordt aangestoken in de kerstnacht bij het begin van de nachtmis om uit te drukken dat het Licht is gekomen. Zo wordt de adventskrans met zijn paarse linten een kerstkrans met zijn witte, gouden, gele of rode linten.
In de meeste kerken wordt de adventskrans opgeruimd als de vier zondagen van de advent voorbij zijn, maar de liturgische bedoeling is dat de adventskrans onderdeel wordt van de kerstversiering! In heel wat parochies zijn er vaak mensen die dit al jaren doen, geen Omhoog lezen en dus ook niet op de hoogte zijn dat de adventskrans moet blijven hangen en onderdeel vormt van de kerstversiering. Dus aan de versiergroep wordt er beroep gedaan hieraan aandacht te besteden!

Creatieve versiering
Vorig jaar zag ik ergens in een mooie, grote kerk op het priesterkoor een tafeltje staan met daarop vier dikke kaarsen met in het midden een groen plantje. Dat moest dan de adventskrans voorstellen. Dit is ook wel het minimum wat je als versiering voor de advent kunt doen. Geen enkele fantasie of creatief vermogen! De adventskrans komt jaarlijks terug. Laten we hem dan ook tot iets zinvols maken en er een kleine uitgave aan besteden.
Als ik dit schrijf besef ik dat wanneer u het leest de advent al is begonnen en er weinig mogelijkheid bestaat om alsnog iets aan de adventskrans te doen. In sommige kerken zijn er mensen die al jaren – meer dan 30 jaar! – de advents- en kerstversiering aanbrengen. Mooi natuurlijk, maar als er eens andere mensen bij zouden komen, zouden er misschien ook frisse en nieuwe ideeën bij komen en ook eens een verandering.

Competitie
Enige jaren geleden is er in Omhoog een fotoreportage verschenen van onze kerststallen in al onze kerken. Vanuit Groningen, Wageningen en Nickerie hadden we foto’s van de kerststallen. Dit jaar willen we u allen vragen of u een foto wilt sturen van de adventskrans en de mooiste zullen we in Omhoog publiceren! Vooral dus de adventskrans die een kerstkrans is geworden. Daarom willen wij groepen die verantwoordelijk zijn voor de versiering van de parochiekerken aansporen om er iets moois van te maken. De mooiste advents- en kerstversiering, vooral ook de meest originele, leuke, verfrissende op dit gebied zal beloond worden met de serie van 18 cd’s die door het bisdom zijn uitgegeven ten bate van de parochie.
We willen er dus een soort competitie van maken. Wie heeft de mooiste en origineelste adventskrans die ook in de kerstversiering wordt opgenomen? Aangezien twee jaar geleden er niet enthousiast gereageerd is, plaats ik deze oproep dit jaar nog een keer.

OMHOOG Jaargang 63, editie 45, 15 december 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: