Advent, in voorbereiding op

E.H. Guillaume Woei A Jin –

Advent is dit jaar gestart op zondag 1 december. De meeste katholieken, zelfs degenen die niet vaak naar de mis gaan, weten dat er een krans met wat kaarsen bij hoort. Maar advent is meer dan dat. Hier zijn een paar punten die u kunnen helpen een geweldige advent dit jaar te hebben.

Wachten op en verlangen naar
Advent komt van het Latijnse ad + venire, dat in wezen betekent komen naar of naartoe komen. Ad + venire is de wortel van het Latijnse adventus dat aankomst betekent. Dus advent is het seizoen van aankomst: de komst van Christus in ons hart, in de wereld en in Gods buitengewone plan voor onze redding.
Het volk van Israël wachtte generaties op de beloofde Messias (Gezalfde). Hun poëzie, liederen, verhalen en religieuze aanbidding waren gericht op een verwachte redder, die God steeds weer had beloofd om hen te bevrijden van gevangenschap en om hen te leiden naar de vervulling van alles wat God voor hen had gekozen. Israël verlangde naar een Messias, en Johannes de Doper die voor Jezus kwam, beloofde dat de Messias zou komen en kon worden gevonden in Jezus Christus, Gods zoon, het Lam van God dat de zonden van de wereld wegneemt.
Advent is een seizoen in het leven van de Kerk dat bedoeld is om de ervaring van wachten op en verlangen naar de Messias te vernieuwen. Hoewel Christus al in de wereld is gekomen, nodigt de Kerk ons uit om ons verlangen naar de Heer dieper in ons leven te vernieuwen en ons verlangen naar de triomferende tweede komst van Christus in de wereld te hernieuwen. Dan niet als een kind in een kribbe, maar in heerlijkheid en glorie als rechter om te oordelen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

Nieuw liturgisch jaar
Advent is de tijd waarin we ons voorbereiden op Kerstmis, het gedenkteken van Jezus Christus die in de wereld wordt geboren. Voorbereidingen zijn praktisch, zoals het versieren van een boom of het rijgen van lichten, maar ze zijn ook spiritueel bedoeld. Tijdens de advent worden we uitgenodigd om vaker in stilte, gebed en reflectie in de Schrift en in het sacramentele leven van de Kerk te gaan, allemaal om ons voor te bereiden op het vieren van Kerstmis. De catechismus van de katholieke kerk zegt dat het doel van advent is om voor onszelf en onze gezinnen de oude verwachting van de Messias … te presenteren door deel te nemen aan de lange voorbereiding op de eerste komst van de Heiland.
Advent heeft elk jaar een iets andere lengte. Hij begint vier zondagen voor Kerstmis. Maar omdat Kerstmis op een vaste datum is en op verschillende dagen van de week kan vallen, kan Advent drie weken en een dag duren of zelfs vier weken. Kerstmis is op een woensdag in 2019, dus de advent duurt drie weken en twee dagen.
De feesten en vieringen van de kerk hebben een cyclus van een jaar, die we het liturgische jaar noemen. Het liturgische jaar begint op de eerste zondag van de advent. Het is dus een nieuw liturgisch jaar wanneer advent begint. Maar de Kerk gebruikt ook de gewone kalender, dus het zou waarschijnlijk een beetje raar zijn om een oudejaarsfeest te houden de avond voordat de advent begint. Maar toch, het katholicisme heeft veel rare feesten, dus nodig me uit als je een Nieuw Liturgisch Oudejaarsfeest hebt.

Adventskrans en kaarsen
De katholieke kerk gebruikt sinds de middeleeuwen adventskransen. Het aansteken van kaarsen terwijl we ons voorbereiden op Kerstmis herinnert ons eraan dat Christus het licht van de wereld is. En de groenblijvende takken herinneren ons aan nieuw en eeuwig leven in Christus, de eeuwige Zoon van de Vader. Het is absoluut waar dat Germaanse mensen kaarsenkransen in de winter verlichtten lang voordat het evangelie in hun thuisland arriveerde. Ze deden dit omdat, nou ja, kaarskransen in de winter mooi en warm zijn. Dat uit die traditie een christelijk symbool is voortgekomen, is een indicatie dat het evangelie kan worden uitgedrukt door de taal, gewoonten en symbolen van culturen die gaan geloven dat Christus Jezus de Heer is.
Er zijn vier kaarsen op de adventskrans, drie paarse en een roze. De paarse kaarsen worden verlicht op de eerste (de nacht loopt ten einde), tweede (zijt Gij het die komen zal) en vierde zondag (steek de bazuin) van de advent. De roze kaars wordt aangestoken op de derde zondag van de advent, die we Gaudete-zondag noemen. Op die zondag draagt de priester zoals de roze kaars een roze gewaad, waarnaar hij zou kunnen verwijzen als roos. Maar roos vanuit het perspectief van deze schrijver is een tint roze. Gaudete is een woord dat Verheug! betekent en we verheugen ons op Gaudete-zondag, omdat we halverwege de advent zijn. Sommige mensen hebben de gewoonte om Gaudete-feesten te houden. Dit is ook een traditionele dag waarop kerstliederen van deur tot deur worden gezongen. Van de drie paarse kaarsen wordt soms gezegd dat ze bidden, vasten en aalmoes vertegenwoordigen, de drie spirituele disciplines die de sleutel vormen tot een vruchtbare advent.

Opzetten van kerstboom
Kijk, wanneer het opzetten van de boom een beslissing is die gezinnen zelf moeten nemen door middel van aloude vakantietradities zoals ruzie maken over wanneer ze de boom moeten opzetten, kom ik daar niet tussen. Sommige mensen zetten hun boom op en decoreren deze op de eerste zondag van de advent om een grote transformatie in hun huis te maken en hen in voorbereiding op de kerstmodus te krijgen. Dat lijkt cool. Sommige mensen zetten de boom op de eerste zondag van de advent, zetten de volgende zondag de lichten aan, versieren de volgende dag en versieren het meer en meer naarmate ze dichter bij Kerstmis komen. Dat lijkt me cool. Sommige mensen zetten de boom op Gaudete-zondag als een soort vreugde en versieren hem in de weken tussen Gaudate en Kerstmis. Dat lijkt me cool. Zoals je kunt zien, ga ik in feite niet aan de kant van die vraag staan.

OMHOOG Jaargang 63, editie 44, 8 december 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: