Installatie catechist Harry Linga in Lespaansi

Thanya Soke-Fonkel –

Installatie catechist
Op zondag 24 november jl. vertrok een delegatie uit Paramaribo onder leiding van pater Kenneth Vigelandzoon naar het Boven-Surinamegebied in het district Sipaliwini. Deze reis werd eerst afgelegd over de weg en duurde ongeveer drie uren. Daarna vervolgde pater zijn reis per boot vanuit de aanmeerplaats Atjoni. Onderweg werden catechisten en gasten langs de rivier opgehaald van de dorpen Gengeston, Pambooko en Kaajapaati. Het duurde vervolgens nog ongeveer 30 minuten voor de delegatie aankwam in het dorp Jaw Jaw. De groep in Jaw Jaw sloot zich aan bij de gasten en de reis werd te voet vervolgd. Nog eens een half uur lopen voor wij onze bestemming bereikten. De groep was namelijk op weg naar Lespaansi waar er groot feest zou zijn. De nieuwbakken catechist Harry Linga zou door de pater geïnstalleerd worden op zijn standplaats in het dorp Lespaansi.
Het was een heel mooie dag en de sfeer zat er goed in. Wij werden verwelkomd in een kleurig en fleurig versierde zaal met ballonnen en voornamelijk creatief geborduurde culturele kledingstukken. De opkomst was heel goed. De aanwezigen waren zelf een lust voor het oog met nauwkeurig uitgekozen kleding. De pater trok zich terug met de catechisten en misdienaars die hem bij deze dienst zouden bijstaan. Zij bereidden zich voor en gingen als groep in gebed. De aanwezige catechisten waren Steven Linga uit Gengeston, Herman Wee Wee en Vera Linga uit Pambooko, Godfried Adjako en Frans Adjako uit Kaajapaati, Gabriel Finisie en Renfried Dieko uit Jaw Jaw. Verder waren ook familie en vrienden uit andere dorpen en uit Paramaribo aanwezig.

Liturgisch kleed, felicitaties en cadeaus
De dienst ving aan met gezang waarbij de aanwezigen uit volle borst meezongen onder gitaarbegeleiding van broeder Herman Wee Wee. Het was gewoon een prachtige en vlotte dienst. De eerste lezing werd gehaald uit 2 Samuel 5,1-3. De 2e lezing was gehaald uit Kolossenzen 1,12-20. De evangelielezing werd gehaald uit Lucas 23,35-43. Daarbij heeft broeder Steven Linga een mooie uiteenzetting gegeven van het Woord. Hij deed dat helder en duidelijk in de Saramaccaanse taal met pakkende voorbeelden. Hij memoreerde daarbij ook het hoogfeest van Christus Koning. In een plechtige dienst werd broeder Harry geïnstalleerd door pater Kenneth. Hij kreeg officieel zijn liturgische kleding. Deze zal hij altijd moeten aantrekken wanneer er liturgische vieringen zijn, bijvoorbeeld zondagse diensten, maar ook bij begrafenissen. Zijn kleding is een teken van de vertegenwoordiging van Christus die in het Woord aanwezig is. Bij de felicitaties werd broeder Harry overladen met cadeaus. De rest van de dag waren er muziekoptredens van onder andere een culturele zanggroep uit het dorp Gujaba met de seketie-muziekstijl. Familie en vrienden hebben gezorgd voor muziek, sport, eten en drinken. De participatie van de gemeenschap was overweldigend.

Zending
Broeder Harry Linga had reeds op 25 augustus in de kathedrale basiliek van Sint-Petrus en Paulus zending ontvangen bij een plechtige dienst. De groep genaamd Holy Ghost Faja oftewel Vuur van de Heilige Geest, waarvan broeder Harry deel uitmaakt, is de groep die op die dag zending heeft gekregen van de vicaris-generaal pater Esteban Kross namens bisschop Karel Choennie. Dat houdt in dat de groepsleden door het bisdom uitgezonden worden om de Kerk te vertegenwoordigen in de gemeenten in het binnenland. Zij zullen verschilllende diensten verzorgen in de geloofsgemeenschappen in het binnenland.
Voor de gemeenschap van Lespaansi was 24 november een historische dag. Het is de eerste keer dat er in Lespaansie een pastoraal leider of catechist de zending heeft gekregen. Lespaansi heeft een gemeenschap met een sterk geloof, maar op de een of andere manier is het katholieke geloofsleven afgenomen. De laatste tijden bloeit het geloof weer op en meer mensen laten zich dopen. Catechist Harry heeft hieraan flink bijgedragen door gesprekken met de mensen te voeren, ze te bemoedigen en samen te bidden. Voor broeder Harry zelf is het een eer te mogen dienen en vooral in zijn woonplaats.

Broeder Harry Linga
Broeder Harry is geboren op 12 januari 1973. Hij heeft de opleiding voor catechist of pastoraal leider gevolgd. De catechistenopleiding duurt 5 tot 6 jaren. Studenten uit verschillende plaatsen in Suriname en Frans-Guyana komen enkele keren per jaar bij elkaar voor de opleiding. Bij elkaar opgeteld volgen ze ongeveer 3 weken de opleiding, maar verspreid over een jaar. Broeder Harry zal zich blijven scholen. Volgens hem stopt het niet hierbij, maar het is een levenslange studie. Er zullen terugkomdagen zijn voor bijscholing. Echter geeft hij aan dat het geen eenmanszaak is, maar een samenwerking tussen de catechisten in het gebied. Hij zal zich blijven scholen om zodoende de mensen op adequate manier te kunnen blijven dienen en uitdagingen aan te gaan.
Broeder Harry is nu catechist en zal de boodschap van de Heer Jezus Christus verkondigen onder de binnenlandse gemeenschappen. Wij wensen hem heel veel kracht en wijsheid toe. Dat hij ook de ondersteuning van de gemeenschap mag krijgen om zijn werk als pastoraal leider goed te kunnen beoefenen. Via een optreden van een familielid heeft hij een duidelijke boodschap en bemoediging meegehad van familie en vrienden. De nadruk is gelegd op Jeremia 29,11: wij gaan voor een hoopvolle toekomst met de Heer.

OMHOOG Jaargang 63, editie 44, 8 december 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: