Kerk Bilawatra totaal afgebrand

Pater Toon te Dorsthorst omi –

Bilawatra en Misalibi
Bilawatra is een katholiek dorp even bovenwaarts van Nieuw Jacobkondre aan de Boven-Saramaccarivier. Dinsdag 12 november jl. bereikte ons het droevige bericht dat onze r.-k. kerk in Bilawatra volledig is afgebrand. De kerk had als patroonheilige de H. Ferdinand. De kerk is rond 1930 door pater Voorbraak samen met meester Babel gebouwd. Bij de bouw van de houten kerk is gebruikgemaakt van balken en planken van een magazijn dat in Tubukakreek stond en opgekocht was door pater Voorbraak. De kerk deed dienst voor de r.-k. gemeente van Bilawatra en ook voor de r.-k. gemeente van het dorp Misalibi.

Geen spoor meer
De brand is rond middernacht ontstaan. Toen de mensen van Bilawatra hem ontdekten, stond het gehele houten gebouw reeds in lichterlaaie. Het vermoeden bestaat dat de brand is aangestoken door een drugsverslaafde. De kerk stond geheel vrij van andere bewoning. Het dorp is al maanden zonder elektriciteit , omdat de lichtmotor defect is, dus kortsluiting kan worden uitgesloten. Er is niets over van de houten kerk dan alleen verwrongen zinkplaten. De kerkbanken, het houten altaar en het mooie bewerkte tabernakel zijn totaal verbrand: geen spoor meer van te ontdekken. De sacristieruimte achterin de kerk die ook als verblijfsruimte voor de pater dienst deed, is ook verteerd door de vlammen. De koperen bel is in kleine stukjes uiteengevallen.

Hart uit ons dorp weggerukt
Vrijdag 15 november zijn we gaan kijken samen met de pastoraal leider Alfons Edelsteen en we hebben het trieste resultaat van de brand persoonlijk aanschouwd. De mensen van Bilawatra die we daar ontmoetten, waren zeer teleurgesteld en uit het veld geslagen. ‘Het is alsof het hart uit ons dorp is weggerukt’, zeiden ze. We zullen eerst het politieonderzoek afwachten en daarna samen met de mensen bekijken hoe we verder invulling aan onze kerkelijke activiteiten kunnen geven. Misschien in de nieuwe vergaderzaal die de mensen zelf hebben gebouwd met geld uit de opbrengsten van de intensieve goudwinning in dit gebied.

OMHOOG Jaargang 63, editie 43, 1 december 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: