70 jaar oblaten in Suriname: Dankbaarheid en vreugde

Door Wielfred T. Tjin A Tam –

Plechtige eucharistieviering
Voor de tweede keer in vijf weken tijd hebben wij met velen weer een plechtige eucharistieviering mogen bijwonen in de OLV van Fatimakerk met haar prachtige glas-in-lood ramen aan de Calcuttastraat, Abrabroki. Ditmaal was het de viering van zeventig jaar van de congregatie van de Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria (Congregatio Missionariorum Oblatorum Beatae Mariae Virgini Immaculatae) OMI in ons land. De zusters Fransiskus Charitas hebben gezorgd voor de fleurige kerkversiering. Het Fatimakoor met dirigente mevrouw Julia Boomsma luisterde de dienst op met prachtige zang. Met pater Toon te Dorsthorst concelebreerden de overige paters oblaten Martin Noordermeer, Doris Weewee, Wim Joosten en de vicaris-generaal van bisdom Paramaribo, pater Esteban Kross. Zes misdienaars assisteerden hierbij. De eerste lezing was een overdenking van de generaal-overste van de congregatie: ‘Herder zijn voor elkaar’. De cantor zong Psalm 23 ‘Mijn Herder is de Heer’ en het Evangelie was uit Mt. 5, 13-16 ‘Zout en licht van de aarde’.

Hartelijk dank
Voor pater Esteban was het een heel grote eer en een bijzondere vreugde om Mgr. Karel Choennie te vertegenwoordigen en eer te betuigen en dank uit te brengen aan alle oblaten die vanaf de eind jaren veertig van de vorige eeuw tot heden in ons land zijn komen wonen en werken. Hun komst was mede op verzoek van de congregatie van de redemptoristen die vanaf 1866 in ons werkzaam is. In de overige districten was nog behoefte aan missionair werk. “Vandaag 11 november, 70 jaar terug – 1949 – begon het missiewerk van de oblaten in het district Nickerie. Gestaag breidde het pastorale werkgebied van de congregatie zich uit naar het district Coronie, het westelijke en zuidelijke deel van Paramaribo, Zorg en Hoop, Abrabroki (over de Poelepantjebrug), plantage Beekhuizen, Latour, district Brokopondo, West-Suriname en Moengo en omgeving; een heel groot missiegebied waar scholen, kerken en buurttehuizen door hen zijn gebouwd. Namens Mgr. Karel Choennie danken we de oblaten dan ook van harte voor hun commitment, hun standvastigheid en wij zullen voortleven en voortbouwen op het erfgoed dat zij ons nalaten. Moge God hen ook rijkelijk zegenen.” Tot de vier paters oblaten die er nog zijn, behoort onze eigen Srananman, pater Doris Weewee die twintig jaar terug tot priester is gewijd op 13 november 1999.

Bijzondere kelk
Pater Esteban informeerde ook over de speciale kelk die op deze avond werd gebruikt. Drie maanden terug waren hij en pater Toon op werkbezoek in Nederland en tot hun grote verrassing en vreugde schonk pater Jan Janssen OMI zijn kelk cadeau aan het bisdom Paramaribo als herinnering aan zijn vele missiejaren in ons land. Het bijzondere aan deze kelk is dat hij deze zestig jaar terug bij zijn priesterwijding heeft ontvangen met een kruisje eraan. Dit kruisje is gemaakt uit de trouwringen van zijn grootouders; voorwaar een kleinood. Vanwege zijn verbondenheid met en devotie tot Zalige Petrus Donders heeft pater Janssen gevraagd om zijn kelk dicht bij de prachtige graftombe van Zalige Petrus Donders in de basiliek te plaatsen.
Na het ‘Ave Maria’, prachtig gezongen door het Fatimakoor, brachten de jeugdige Steffany, Zowena en Iglensa – leden van de groep Glory to God – op de muziek van het reggaelied Faya Faya een dans-ode aan de oblaten. Middels applaus dankten de aanwezigen het drietal voor hun mooie en vlotte optreden. Aan het slot van deze plechtige en prachtige herdenking dankte pater Toon voor de zeventig mooie missiejaren in ons land. Het zijn niet alleen jaren geweest van (hard) werken, maar ook jaren vol van vreugde en van vriendschap. Ook dankte hij de zusters voor de versieringen, het Fatimakoor voor zijn zang en de dansgroep voor haar act. Hij nodigde allen uit in de grote parochiezaal voor een gezellig onderonsje met een hapje en een drankje. In de parochiezaal is er ook een mini-tentoonstelling van 70 jaar oblaten in ons land ingericht die men kan bezichtigen.

Jaargang 63, editie 43, 1 december 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. Ik genoot van de foto’s van Martin Noordermeer en wens hem nog een mooie tijd. Ook groet ik graag Wim Joosten en zou wat contact op prijs stellen, als dat kan.
    Gerard van Spanje

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: