Gevangenispastoraat, dienstbaar in Gods wijngaard

Patricia Emanuelson –

Ergens in augustus jl. mocht ik voor het eerst aanwezig zijn op een vergadering van het gevangenispastoraat van het bisdom Paramaribo. De werkgroep die zich hiermee bezighoudt, wordt sinds 2000 gecoördineerd door zuster Susan. Diaken Sonny Waterberg is de moderator. Het gevangenispastoraat bezoekt haast alle gevangenissen en cellenhuizen in het land: in Paramaribo en de districten Wanica, Commewijne, Para, Saramacca en Nickerie.
Ik mocht samen met een broeder en twee zusters daarna vier verschillende gevangenissen/cellenhuizen in Paramaribo bezoeken waaronder de militairen, Opa Doeli en de politieposten Keizerstraat en Tammenga. Elk bezoek duurde minstens een uur, waarin wij een dienst hielden met gebed en zang, de evangelielezing en een overweging. Daarna was er ruimte voor getuigenissen, wat extra gezang en gebed.
Het was altijd mijn verlangen om dit werk te doen. Luc.4,18-19: ‘De Geest des Heren is op Mij, daarom heeft Hij Mij gezalfd; Hij heeft Mij gezonden om aan armen het evangelie te brengen, om te genezen, die gebroken zijn van hart; om aan gevangenen loslating te verkondigen en aan blinden het gezicht, om verslagenen heen te zenden in vrijheid, om te verkondigen het aangename jaar des Heren’. Deze opdracht geldt voor ons allemaal als gedoopten, maar klinkt dieper in het gevangenispastoraat.
Het gevangenispastoraat bestaat al een tijd. Het is opgestart door de zusters van Roosendaal, met de lieve Lucacia Schaap, meer bekend als zuster Lucacia, die op de fiets de weg naar Santo Boma aflegde. Later werd ze ondersteund door de zusters Bottse en Conraat. Ook wijlen pater Patrick Koole zat in dit liefdevolle werk. Op dit moment zijn er tien personen in de werkgroep.
Het was een bijzondere ervaring. Ik voelde een hele diepe vreugde door op deze manier dienstbaar te zijn in Gods wijngaard. Als katholieken gebruiken wij ons kruisbeeld met het corpus en branden wij ook een kaars tijdens de dienst. Ik voelde de aanwezigheid van Jezus, dat Hij midden onder ons was. Op twee plaatsen bleef de kaars branden en moesten wij het zelf uitmaken hoewel er een sterke windvlaag was. Ook hebben twee jongemannen hun leven gegeven aan Jezus. Alle lof en eer aan Koning Jezus. Gado blesi!

OMHOOG Jaargang 63, editie 42, 24 november 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: