Leerlingen St.-Louiseschool over rechten van het kind

Melvin Mackintosh –

Op 20 november is het Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Om het bewustzijn hiervan onder de jeugd te bevorderen, vroegen wij via hun leerkracht aan enkele leerlingen van de St.-Louisesschool om hun mening. Dit schreven ze voor ons:

‘Overheid, neem deze rechten serieus’- Jalisha Ritfeld
Er zijn verschillende kinderrechten. Het eerste is: wie is een kind; kinderrechten gelden voor alle kinderen. Je bent een kind als je nog geen achttien jaar bent. Het tweede: geen discriminatie; alle rechten gelden voor alle kinderen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet en of je rijk bent of arm. Daar mag geen onderscheid in worden gemaakt: geen discriminatie heet dat. De overheid van het land waar je woont moet ervoor zorgen dat je krijgt waar je als kind recht op hebt. Het derde: belang voor het kind; soms moet er iets voor jou worden besloten of geregeld. Dan moet altijd eerst worden gekeken naar wat voor jou het beste is. Dat betekent niet altijd dat wat jij wil ook gebeurt. Maar wel dat wat het meest in het belang van jou als kind is heel zwaar weegt. Het vierde: geen kindermishandeling; je mag niet mishandeld of misbruikt worden en mensen mogen jou niet slaan of op een andere manier geweld aandoen. Je mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en anderen die voor je zorgen, moeten genoeg aandacht voor je hebben. De overheid moet je beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing. Als je mishandeld wordt, moet je meteen hulp krijgen. Als je mishandeld wordt, is het moeilijk om het aan iemand anders te vertellen. Vele kinderen schamen zich of zijn bang dat ze bij hun ouders worden weggehaald. Toch is het belangrijk om erover te praten met iemand die je kan vertrouwen. Dat kan een familielid zijn of misschien een leraar, een buurman of buurvrouw. Dus alle kinderen hebben rechten die voor de behoeften van het kind zijn en de kinderen bescherming geven. Ik hoop dat de overheid deze rechten serieus neemt en de kinderen bij wie een van deze rechten ontbreekt, beschermt.

‘Verwaarlozing als een kind geen liefde krijgt’ – Djamala Ashraf
Rechten van het kind zijn afspraken over hoe we met kinderen moeten omgaan. De afspraken gaan over hoe het leven van het kind thuis en op school is; over wat de ouders of verzorgers voor het kind moeten doen en waar de overheid voor moet zorgen. Er zijn verschillende rechten voor het kind bijvoorbeeld het recht op een naam en een nationaliteit, het recht op bescherming tegen kinderarbeid, het recht op een veilig en gezond leven en het recht op onderwijs. Soms krijgt het kind geen rechten en wordt het mishandeld bijvoorbeeld lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling maar ook verwaarlozing. Onder lichamelijke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen een kind, zoals slaan, schoppen, bijten, knijpen of brandwonden toebrengen. Van psychische kindermishandeling is er sprake wanneer ouders of andere opvoeders met hun houding en gedrag het kind afwijzen en vijandigheid uitstralen naar het kind. Ouders kunnen het kind regelmatig uitschelden of opzettelijk bang maken. We spreken van verwaarlozing als een kind niet de liefde, warmte en aandacht krijgt die ieder kind nodig heeft.

‘Onze mening telt ook’ – Ana-Carolina Trujillo
Alle kinderen en jongeren hebben rechten zoals spelen, vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting over bescherming tegen mishandeling, misbruik en uitbuiting. We hebben ook recht op onderwijs dat heel belangrijk is om ons voor te bereiden op de toekomst, daarom kan niemand je recht om te studeren weghalen. De leerkrachten mogen de kinderen niet slaan of verbaal aanvallen (beledigen), maar ook moeten de kinderen zich gedragen. Als zoiets gebeurt moet je het aan iemand die jij vertrouwt vertellen. Niet alleen in zulke gevallen, ook bij mishandeling, misbruik, uitbuiting en nog veel meer. Maar niet allen voelen zich comfortabel om het aan iemand te vertellen, waardoor vele kinderen depressief beginnen te worden. Sommige personen profiteren ervan dat deze kinderen zich zwak voelen en maken er misbruik van door deze kinderen te vervelen (pesten). Dat moet eigenlijk niet gebeuren, want ze moeten voelen dat ze ons kunnen vertrouwen, want we zijn elkaars broeders en zusters. Deze rechten gelden voor alle kinderen, waar je ook vandaan komt. De overheid moet er alles aandoen om kinderen te beschermen tegen discriminatie. Als een kind moet vluchten naar een ander land door oorlog, armoede enz. moet het kind in dat land beschermd worden. Men moet de familie van het kind helpen zoeken. We mogen op allerlei manieren onze mening geven, maar met respect. Naar onze mening moet er ook gevraagd worden en ook echt worden geluisterd; onze mening telt ook. De overheid moet hiervoor zorgen. We mogen door niemand mishandeld worden; als dit gebeurt moeten deze kinderen meteen hulp krijgen. Gehandicapte kinderen moeten goede zorg en onderwijs krijgen, zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Gehandicapte kinderen moeten zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Ze moeten kunnen meedoen in de wereld. Niemand mag ongevraagd brieven, sms’jes, apps of e-mails bekijken die een kind schrijft of krijgt. Ieder kind moet beschermd worden tegen werk dat niet goed is voor de gezondheid, de overheid moet er alles aan doen om te zorgen dat kinderen ook echt gebruik kunnen maken van hun rechten. De ouders moeten zorgen voor goed eten, een goed huis en dat het kind naar school kan gaan. Als de ouders het kind niet goed kunnen verzorgen moet de overheid ze helpen.

OMHOOG Jaargang 63, editie 42, 24 november 2019

Collage leerlingen St.-Margarethaschool
De leerlingen van klas 2 en 3 van de St.-Margarethaschool (lbo) hebben een mooie collage gemaakt in verband met Internationale Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november. Met dank aan mevrouw Gemert voor de inleiding op het thema.


Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: