Círio de Nazaré 2019: geen groei maar toch tevreden

Charles Chang –

Voor de vierde keer
Suriname kan niet vergeleken worden met Belém, waarnaar elk jaar meer dan 2,5 miljoen pelgrims stromen voor de Círio de Nazaré (bedevaart) in het tweede weekend van oktober. De viering in de Braziliaanse kerk OLV van Nazareth aan de Jozef Israelstraat afgelopen zondag was de vierde keer dat de círio zo groot werd gehouden in Suriname. De dag begon met een processie, gevolgd door de heilige mis en daarna het sociale gedeelte met lunch, kinderspelen en muziek. ‘Viva nossa Senhora!’ roept frater Sergio door de microfoon. Eind december verloopt zijn stage voor het priesterschap in Suriname. Na deze woorden klonk vuurwerk en mocht de processie beginnen. Om de Brazilianen – en Surinamers – de gelegenheid te geven beide vieringen mee te maken, heeft de parochie dit jaar besloten om de círio op een andere dag te houden dan in Belém.

Moeder Maria met kindje Jezus
Een groepje kinderen gekleed als engelen ging voor in de processie. Op de drager gedragen door vier personen rustte de berlinda met daarin een replica van de Círio. Dit beeld, dat in 2017 werd geschonken aan Suriname, komt officieel van de Basílica Santuário in Belém. Op deze locatie, in de ‘Gloria’ boven het altaar, wordt het originele beeld bewaard. In 1793 werd het beeld langs een kreek in het bos gevonden. De vinder bracht het naar huis, maar de volgende dag was het beeld verdwenen. Na lang zoeken besloot de man terug te gaan naar de plek waar hij het beeld had gevonden en daar lag het beeld. Dit zou nog twee keren gebeuren. Na goedkeuring van Rome werd de eerste bedevaart begin negentiende eeuw gehouden. Vele wonderen worden aan dit beeld van moeder Maria met kindje Jezus op de arm toegeschreven.

Processie
Aan de processie deed ongeveer een even groot aantal mensen mee als vorig jaar: ongeveer tachtig, onder wie slechts twee Surinamers. Volgens Johan Tjang-A-Sjin had het beter gekund: ‘Jammer dat niet veel mensen aan zoiets belangrijks deelnemen. Het is daarom te waarderen dat de priester moeite doet om dit te organiseren’. Met zang en Ave Maria’s (Wees gegroetjes) kondigde de processie in uniforme T-shirts zich van een afstand aan. Carla Marto van de Latourparochie vond het jammer dat de politiebegeleiding het hadt laten afweten. Hiermee geconfronteerd nam pater Patricio tijdens de loop het besluit om de route in te korten. De processie verliep verder zonder problemen. In de kerk wachtten evenveel gelovigen als in de processie.

Socializing en fundraising
Tijdens de dienst ging de priester in op de betekenis van Maria en het thema van de Círio in Belém: Maria, Moeder van de Kerk. ‘Een simpele, eenvoudige vrouw uit Nazareth, die er zelf niet veel van begreep. Pas later kon ze alles beter begrijpen. Maria is de ster van het evangelie die straalt op ons. Zij brengt de liefde van een moeder in ons, want de Kerk, dat zijn wij.’ Op die dag werden vijf communicanten ingewijd. Na de dienst volgde het sociale gedeelte met een lunch als fundraising, dj Junior Batidão draaide bekende Círio-hits af en op het terrein stond een zwembad voor kinderen. Later volgde een favoriet spel voor de Brazilianen: bingodrive. Círio de Nazaré is pas voor de vierde keer groots gehouden in Suriname. Een ander land is Frans-Guyana waar het al langer dan twintig jaar wordt georganiseerd. Maar liefst tweeduizend pelgrims doen hieraan mee.

OMHOOG Jaargang 63, editie 40, 10 november 2019

U vindt meer foto’s op het Facebook-profiel van OLV van Nazareth: https://www.facebook.com/MariadeNazareSurinameCategorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: