Viering hoogfeest Mater Salvatoris

Wielfred Tjin A Tam –

Oktober 2019
De oktobermaand 2019 is een zeer bijzondere maand: het is rozenkrans- en Mariamaand, het is de bijzondere missiemaand uitgeroepen door paus Franciscus met als thema gedoopt en gezonden, en het is ook de maand waarin de Amazone-bisschoppensynode in Rome wordt gehouden. Aan deze synode nemen deel de landen Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Venezuela en Suriname. Namens ons land participeert bisschop Karel Choennie. Te midden van alle bijzondere evenementen in deze maand heeft de Salvatoriaanse familie (in Suriname) het hoogfeest Mater Salvatoris, Moeder van de Heiland vrijdag 11 oktober jl. herdacht met een eucharistieviering in de Heilige Driekoningenkerk. Er waren ruim tachtig aanwezigen, waaronder twaalf misdienaars. Onze dank voor hun aanwezigheid. Een halfuur vóór de dienst is de rozenkrans van de droeve geheimen gebeden.

Oorsprong
In de overweging ging pater Jan in op de oorsprong en de betekenis van dit feest voor de Salvatoriaanse familie. Je zou pater Jordans Maria-vroomheid met een triptiek of drieluik kunnen weergeven. In het midden staat dan de Onbevlekte Ontvangenis (Lourdes), te vieren op 8 december, tevens stichtingsdag van de SDS; rechts daarvan Maria, Moeder van de Heiland (feestdag sinds 1914) en links Maria als de Koningin van de apostelen, in de kring van de apostelen biddend om de Heilige Geest, die met Pinksteren over de jonge Kerk neerdaalde. Pinksteren was oorspronkelijk trouwens het hoofdfeest van de stichting van pater Jordan, in latere jaren afgelost door Kerstmis, geboortefeest van de Heiland. Vandaar deze verschuiving in de benamingen van de Heilige Maagd. In 1984 kreeg de Salvatoriaanse familie toestemming om Mater Salvatoris weer op 11 oktober te vieren, nadat dit feest sinds 1969 uit de kalender was geschrapt en naar 1 januari verplaatst.

Zending en zegen
Na het zingen van het slotlied – Zie ons hier verzameld – trok de processie naar de prachtige Mariagrot op het kerkplein. Onder kunstlicht werd daar een tientje gebeden voor spoedige beterschap van pater Kumar. Na de Salvatoriaanse beurtzang en het bidden van de aanroepingen sloot pater Jan deze viering af met de zegen en de zending.

OMHOOG Jaargang 63, editie 37, 20 oktober 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: