Patroonsfeest St.-Franciscusparochie Livorno

Sandra Wei-Wong Loi Sing –

Triduüm
De St.-Franciscus van Assisiparochie in Livorno heeft ter gelegenheid van haar 140-jarig bestaan een triduüm gehouden vanaf donderdag 3 oktober tot en met zaterdag 5 oktober. Op zondag 6 oktober hebben we het feest gevierd van St.-Franciscus. De dag van onze patroonheilige is eigenlijk 4 oktober, net als werelddierendag, maar uit praktische overwegingen hebben we het feest op zondag 6 oktober gevierd. 140 jaar klinkt heel lang voor onze parochie, maar ons kerkbestuur is erg jong (in bestaan) en we zijn in veel zaken niet zo ervaren. Daarom is het bijzonder toe te juichen dat we konden rekenen op de zusterparochies in ons cluster bij het organiseren van dit triduüm. Met name de zusters van de Allerheiligste Verlosser van Domburg hebben ons heel goed bijgestaan en de leden van deze kerk waren ook goed vertegenwoordigd bij onze diensten.

St.-Franciscus
Zoals u vast wel weet was onze patroonheilige St.-Franciscus heel sterk begaan met de natuur en alles wat met de schepping te maken heeft. Hij had heel veel respect voor alles wat God heeft geschapen en zag de mens als gelijkwaardig onderdeel van de schepping en niet erboven staan. Hij noemde bijvoorbeeld de zon onze broeder en de maan onze zuster. Op afbeeldingen zie je hem ook altijd staan met dieren.
Pater Ricardo, onze pastoor, had voor het triduüm verschillende priesters uitgenodigd om als celebrant dienst te doen. De eerste was pater Kumar, daarna pater Guillaume Woei A Jin, dan pater Gilson op de zaterdag, waarbij pater Gilson gelijk afscheid nam na acht jaren in ons land gewerkt te hebben. Bij het feest van St-Franciscus op zondag was onze eigen parochiepriester pater Ricardo de celebrant.
Het thema van deze diensten draaide allemaal natuurlijk om St.-Franciscus: het leven van St.-Franciscus, zijn bekering en zijn verbondenheid met de natuur. Heel belangrijk voor deze heilige is dat hij net als Jezus in armoede leefde, hoewel hij uit een heel rijk gezin kwam. Hij heeft ons geleerd dat je altijd wanneer je iemand tegenkomt, deze moet begroeten door hem/haar vrede toe te wensen: de vrede van God.

Succesvol
Het organiseren van dit triduüm was voor ons, het bestuur en de parochieleden, heel erg leerrijk. We zijn een hele kleine groep, maar we zijn heel dankbaar dat zovelen van ons keihard hebben gewerkt en bijgedragen om dit gebeuren tot een succes te maken. Het was heel mooi te zien dat pater Ricardo, die nog niet zo heel lang in Suriname is, zo blij was met ons. Na elke viering was er ook eten en drinken te koop. De opbrengst is voor de renovatie van ons kerkgebouw. We zijn iedereen die heeft meegewerkt om dit triduüm en feest tot een succes te maken erg dankbaar en we hebben ons voorgenomen om voortaan elk jaar bij de verjaardag van onze parochie een triduüm te houden.

OMHOOG Jaargang 63, editie 36, 13 oktober 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: