Viering Cirio de Nazaré op 27 oktober

Charles Chang –

Deze keer wordt de kleur geel. Dit weet Stefanne Ferreira met zekerheid, maar wat het ontwerp wordt, heeft ze nog geen idee. Daarvoor gaat de Braziliaanse eerst in gebed. De processie in verband met Cirio de Nossa Senhora de Nazare, afgekort Cirio de Nazare, wordt dit jaar op zondag 27 oktober gehouden. Dit naar het voorbeeld van Belem, waar deze viering elk jaar in het tweede weekend van oktober wordt gehouden. De route in Suriname blijft deze keer beperkt tot enkele blokken in de omgeving van de kerk aan de Jozef Israelstraat 86 – het begin- en eindpunt van de bedevaart. De processie begint om acht uur en eindigt met een heilige mis in de Braziliaanse kerk. Daarna worden er typische gerechten verkocht voor de lunch, gevolgd door een bingodrive tegen vijf uur in de middag. Hoofdprijs is een scooter.

In Belem krijgt het beeld van de Cirio elk jaar een nieuwe mantel. Deze wordt normaliter een week ervoor gepresenteerd in de kerk, wat dus ook hier het geval zal zijn. Op zondag 20 oktober krijgt het publiek de novo manto of nieuwe mantel te zien. Hoe de ceremonie zal verlopen, weet pater Patricio nog niet. Brazilianen zijn grote Mariavereerders. Voor een gunst doen ze tijdens de Cirio een belofte. Nadat ze van een uitzichtloze ziekte was genezen – door veel gebeden – heeft Stefanne de belofte gedaan om elk jaar een nieuwe mantel te maken voor de Cirio. Twee jaar terug versierde de vrouw de achterkant van de mantel met een grote ster en een bijbel, het vorig jaar met een kruis bezet met bloemen. Het thema is hetzelfde als dat in Belem: Maria, Mae da Igreja (Maria, Moeder van de Kerk).

OMHOOG Jaargang 63, editie 36, 13 oktober 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: