Het congres is ten einde, de missie begint nu!

Melvin Mackintosh –

Weblog en Facebook
Wanneer u dit leest, is het eerste AEC missiecongres in Port of Spain, Trinidad, al langer dan een week geleden afgelopen en zal de Surinaamse delegatie bestaande uit pater Guillaume Woei A Jin, Claudia Tjon Kiem Sang, Gerda Misidjang, Jenella Berrenstein en Ewagana Holland, goed en wel terug zijn in switi Sranan. Claudia, beleidsmedewerker bij het Pastoraal Centrum, heeft gedurende het congres speciaal voor onze geloofsgemeenschap in het Bisdom Paramaribo een weblog bijgehouden op omhoog.org. Hierin konden wij dagelijks de ervaringen van de Surinaamse delegatie lezen en beleven. Met haar mobiele telefoon leverde Claudia ook prachtige foto’s bij haar verhaal. Jenella Berrenstein, jeugdleider en lid van de stuurgroep van Katholieke Jongeren Suriname (KJS), maakte ook haar eigen verslag voor de Facebookpagina van KJS. Gerda Misidjang, manager Pastoraal Centrum, was erg actief met zelfgeschoten foto’s en video’s op haar persoonlijke Facebookprofiel. De weblog van Claudia werd overigens ook gedeeld via de sociale mediaplatformen van KJS. Zo konden meer mensen bereikt worden. Voor de trouwe lezers van Omhoog, die niet over internet beschikken en/of niet de gelegenheid gehad hebben online de ervaringen te lezen, deze samenvatting.

AEC missiecongres 2019
Het eerste AEC missiecongres is een initiatief van pater Esteban Kross, die sinds 2017 de national director van de Pauselijke Missiewerken (PMW) is voor de Antilliaanse Bisschoppenconferentie (AEC). De PMW, een vierledig instituut van de kerk, heeft tot doel de missionaire ijver in de kerk levendig te houden. Elk land heeft een national director PMW, die de liaison is tussen de PMW en de regio. Zo is pater Esteban Kross dat voor de AEC, maar dan niet als land maar als regio. Elk bisdom in de AEC heeft een diocesan director PMW, die het werk van de PMW coördineert. Voor het Bisdom Paramaribo is dat pater Guillaume Woei A Jin. In oktober wordt aandacht besteed aan de missie van de Kerk, met het hoogtepunt op missiezondag, dit jaar op 20 oktober. Paus Franciscus heeft dit jaar de maand oktober uitgeroepen tot buitengewone missiemaand met het thema: gedoopt en gezonden. Dit omdat het in 2019 precies 100 jaar geleden zal zijn dat paus Benedictus XV zijn apostolische brief Maximum Illud publiceerde, waarin hij de missie van de Kerk een nieuw elan gaf en onderstreepte dat elke gelovige een verantwoordelijkheid heeft in de missie van de Kerk. Franciscus roept de gelovigen op om diep na te denken over hun missie als gedoopte christenen en actief te participeren in de verkondiging van het geloof. Geïnspireerd door deze oproep van de paus en de deelname aan het vijfde missiecongres van de regio Latijns-Amerika, ontstond bij pater Kross het idee voor een missiecongres in de AEC, waartoe alle bisdommen in de Caribische regio zouden worden uitgenodigd om te praten over de missionarie ijver en de missie van elke gedoopte christen.

Youth rally
Het congres was gepland voor 19 t/m 22 september, maar ook op 17 en op 18 september waren er verschillende activiteiten in voorbereiding op het congres. De delegatie is apart afgereisd. Pater Esteban en pater Guillaume zijn eerder vertrokken in verband met de voorbereidingen en de rest van de delegatie vertrok op maandag. Op dinsdag 17 september was er een jeugdmanifestatie op het zustereiland Tobago. Alle scholieren van de katholieke basis- en MULO-scholen waren uitgenodigd om samen met bisschoppen en priesters te praten over missie en om het geloof te vieren. Deze youth rally, zoals die jeugdmanifestatie wordt genoemd, was een geweldige belevenis voor alle aanwezigen. Via sociale media kon een hele grote gemeenschap daarbuiten ook getuige zijn van de presentaties, de muziek- en dansoptredens en de participatie van de jeugd in geloof. Het was een flinke opsteker aan het begin van het eerste missiecongres in het Caribisch gebied en zou zich herhalen met de schooljeugd van het eiland Trinidad twee dagen later. Daarvoor werden er ongeveer 8.000 scholieren en studenten verwacht. Intussen bleven de delegaties uit de verschillende Caribische bisdommen zich aanmelden en op woensdag 18 september werd de dag gevuld met vergaderingen van onder andere de diocesan directors, presentaties van onder andere national director PMW pater Esteban Kross en kennismakingen of gewoon een gezellig weerzien van vrienden.

Intensief programma
Het was een vol programma gedurende de drie dagen van 19 t/m 22 september, schreef Claudia in haar blog. Zo erg zelf dat ze zaterdag te moe was om een verslag te schrijven over die dag. Ze maakte het wel goed de daaropvolgende dag. Dag 1 was intensief met presentaties van onder meer national director PMW pater Kross, die het had over vreugde, Jezus ontmoeten en de boodschap van verlossing. Aartsbisschop van Port-of-Spain, Mgr. Charles Jason Gordon, sprak over de vijf dimensies van het geroepen zijn om de missie te leven. Claudia zal in aparte artikelen ingaan op deze presentaties van bijzondere sprekers. De pauselijke nuntius Mgr. Fortunatus Kwachukwu, die de eucharistieviering celebreerde, hield een vurige preek over het “ambassadeurschap”, dat wij als gedoopten van God hebben ontvangen. Alles en iedereen concentreerde zich op en bouwde voort op het thema gedoopt en gezonden. Op dag 2 waren de presentatoren pater John Persaud, voormalig algemeen secretaris van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie en een expert in het kerkelijk recht en Mgr. Clyde Harvey van het Bisdom Saint George’s, Grenada. In de avond was er een bijzondere diner van PMW directors, huidige en voormalige, waarbij plaquettes werden uitgedeeld aan de directors, als blijk van waardering voor hun deelname en bijdrage aan het congres. Ook Claudia ontving er een als voormalige diocesan director PMW voor bisdom Paramaribo en was erg blij met die attentie.

Breng de kerk in beweging
Intussen veranderden de weersomstandigheden in Trinidad en Tobago door de naderende tropische storm Karen. Vooral de organisatoren keken erg zorgelijk. De manifestatie en eucharistieviering ter afsluiting van het congres zouden plaatsvinden in de buitenlucht maar in de late middag zag men ervan af en moet alles afgebroken en weer opgebouwd worden in de grote hallen van het Center of Excellence. Zondagochtend, de laatste dag van het congres, bleek de situatie ernstiger. Er waren grote overstromingen op het zustereiland Tobago en het zag er naar uit dat ook Trinidad rekening moest houden met harde regens en overstromingen. De Trinidadiaanse overheid sloeg alarm middels een code red, wat inhield dat iedereen zich moest voorbereiden op de komst van een storm. Om iedereen in de gelegenheid te stellen op tijd thuis te zijn om have en goed te beschermen, werd het programma van de dag flink ingekort. “En toch was deze laatste dag van het congres een grote uiting van eenheid en saamhorigheid in de Caribische katholieke kerk,” schreef Claudia. De eucharistieviering met alle bisschoppen en priesters, het geweldig koor dat luister bijzette aan de evenzo formidabele composities van Caribische componisten versterkte de kracht en de sfeer. Dit alles maakte diepe indruk, vatte alle drie dagen krachtig samen en stuurde alle aanwezigen naar hun bisdom en naar huis met een duidelijke missie: breng de kerk in beweging!

OMHOOG Jaargang 63, editie 34, 29 september 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: