Retraite misdienaars Barmhartige Samaritaan

Saskia Naarden –

Teamgeest
Misdienaars hebben een belangrijke rol te vervullen tijdens de diensten. De taken zijn divers, routinematig en verschillen per parochie. Het is nodig om minstens een keer per jaar een opfriscursus te krijgen. Voor de twintig misdienaars in de Barmhartige Samaritaanparochie werd er op zaterdag10 augustus een retraite gehouden. Het opfrissertje zorgde voor de nodige geestelijke voeding van de jeugdigen en besteedde aandacht aan het verantwoordelijkheidsgevoel. De deelnemers waren na afloop erg enthousiast. Ze vonden het erg leerrijk. Pater Iyke die zelf ook de hele dag aanwezig was, was zeer ingenomen. We vonden allen dat wij de teamgeest hebben vergroot.

Zuster Gerda Misidjang

Tarsisius
De eendaagse retraite duurde van 10 uur ’s morgens tot ongeveer 4 uur ’s middags. 16 misdienaars waren aanwezig en namen actief deel. De jongste deelnemer was 9 jaar en de oudste 20. Zuster Gerda Misidjang, manager van het Pastoraal Centrum, verzorgde de retraite. Op een heel begrijpelijke manier behandelde zij onderwerpen als verantwoordelijkheid, serieusheid, eerbied, samenwerking en flexibiliteit, allemaal vaardigheden die een misdienaar nodig heeft in het werk.
Er werd een filmpje vertoond over de twaalfjarige Tarsisius die ook misdienaar was, die zijn taken en verantwoordelijkheden zeer serieus nam. Om samenwerking goed over te brengen werd er een rollenspel gehouden. De misdienaars werden daarbij in groepen verdeeld en er werd per groep een persoon geblinddoekt. Deze persoon moest met de hulp van de overige groepsleden obstakels vermijden en van het ene punt naar het andere punt gaan.

Taken
Ook de specifieke taken van een misdienaar werden besproken. Misdienaars zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het gereedmaken van de altaartafel. Soms reiken zij de ciborie of schaal met nog niet geconsacreerde hosties en de kelk aan de priester of zorgen zij voor water en wijn zodat deze gemengd kunnen worden vóór de consecratie. De misdienaars zorgen ook voor de handwassing en het bellen tijdens de consecratie, voor de wierook, het wierookvat en het wijwatervat met daarin de wijwaterkwast. Maar wij zien de misdienaars vooral bij het plechtig binnendragen van het evangelie, de kaarsen of het processiekruis, want dat behoort ook tot de taken van een misdienaar.

Gemotiveerd
In de Barmhartige Samaritaanparochie staan de misdienaars onder leiding van pater Iyke, die hierin wordt bijgestaan door mij, Saskia Naarden. De misdienaars hebben minimaal een dienst per week. Er wordt een rooster gemaakt zodat eenieder weet wanneer hij/zij moet dienen. Samen en met liefde doen wij het. Ik vond het daarom treffend en interessant om het rollenspel te zien. Het haalde bij iedereen het onderste uit de kan over samenwerking, het samen doen met elkaar. Ook de misdienaars die deelgenomen hebben, vonden het leuk en leerrijk. De manier waarop zuster Gerda Misidjang de misdienaars wist te motiveren zal bijdragen dat zij hun taken beter en met liefde zullen uitvoeren.Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: