Een hartelijke groet uit Lourdes (5)

Martien Noordermeer OMI –

Elke dag hetzelfde
Wat gaat de tijd toch snel als je in Lourdes bent. Men heeft mij weleens gevraagd wat ik daar allemaal doe. Misschien is het interessant om even mijn dagorde door te nemen. Die is hier nl. voor de confesseurs auxiliaires zoals wij genoemd worden elke dag hetzelfde, of het nu zaterdag, zondag of maandag is! Elke taal heeft in verhouding tot het aantal pelgrims ook een priester die verantwoordelijk is voor de groepstaal. Zo is er een Vlaamse pater oblaat, pater Mark Kemseke OMI, die verantwoordelijk is voor alles wat de Nederlandse of Vlaamse pelgrims aangaat. In de zomermaanden kunnen dat nogal grote aantallen zijn en dan mag hij een hulp in dienst nemen: allereerst een priester en daarnaast ook iemand anders die geen priester is! Deze laatste is er om de kruisweg te lopen met de pelgrims en langs de plaatsen te gaan die in het leven van Bernadette een belangrijke rol hebben gespeeld zoals het ouderlijk huis, het cachot (de gevangenis waar ze hebben gewoond), de parochiekerk, de pastorie. Ik beperk mij even tot hetgeen ik elke dag doe.

Korsten stukmaken
Elke morgen ga ik om 7.30 uur naar de eetzaal voor het ontbijt. Het ontbijt is voor de Fransman niet erg belangrijk: een stuk brood met een beetje boter in koffie soppen is het ritueel van elke morgen. Ik heb ook heel wat baguettes (zoals zij hun morgenbrood noemen) in koffie gesopt. Het brood is nl. vrij hard en mag best gesopt worden om het iets te verzachten. Trouwens, de echte Franse naam voor het ontbijt is ook casse-croute vrij vertaald is het korsten-stukmaken. Dejeuner zoals wij het zo mooi zeggen, hoor je hier niet veel. Ik heb al heel wat korsten stukgemaakt!
Hierna gaan wij, de oblaten, het brevier bidden. Elke morgen om 8 uur komen wij bij elkaar om gezamenlijk de lauden te bidden. De lauden is het officiële morgengebed van de Kerk. Het is ook het enige moment van de dag dat wij elkaar zien, en eventueel nieuwtjes of mededelingen kunnen uitwisselen. Bij de lunch en het avondmaal zien wij elkaar ook, maar op een afstand, want in de eetzaal heb je verschillende tafels; Engels-, Frans-, Spaans- of Italiaanssprekende tafels, d.w.z. men gaat bij elkaar zitten volgens de taal die men spreekt. Ik zit aan de internationale tafel waar er allerlei soorten talen worden gesproken: Vlaams, Nederlands, Duits en als er nog iemand van een eenzame taalgroep is, komt die bij ons zitten bijvoorbeeld Zuid-Afrikaans. Leuk!

Pater Maximiliaan Kolbe
Na het breviergebed ga ik naar mijn kamer om de viering van de eucharistie voor te bereiden: liederen uitzoeken, preekje nog eens doorlezen. Elke dag is er een eucharistieviering en die wordt door de pelgrims over het algemeen heel goed bijgewoond. Voor de georganiseerde pelgrimsreizen is het een onderdeel van de dagorde. Afhankelijk van het aantal Nederlandstalige pelgrims zit de kapel altijd vol. De kapel van Maximiliaan Kolbe kan ongeveer 200 pelgrims bevatten. De andere pelgrims gaan meestal naar de ondergrondse basiliek Pius X voor de grote plechtige internationale mis. Die wordt daar elke woensdag- en zondagmorgen gevierd.
De kapel is toegewijd aan Maximiliaan Kolbe, de Poolse priester, franciscaan, die letterlijk zijn leven heeft gegeven voor een Poolse huisvader. ‘Schiet mij maar dood!’, zei hij tegen de kampcommandant. Die vond dat heel gewoon, net zoals wij een muskiet doodslaan, en zei: ‘Nu, ga daar dan maar staan’. Diezelfde huisvader, die door het aanbod van pater Kolbe aan de dood ontsnapte, mocht bij de heiligverklaring van pater Kolbe zijn relikwieën de Sint-Pieter binnenbrengen. Heel emotioneel moet dat geweest zijn.

Goed bezet
Na de mis ga ik naar de biechtkapel en zit daar te wachten op biechtelingen, mensen die objecten willen laten zegenen of gewoon een praatje komen maken, ’s morgens van half 11 tot 12 en ’s middags van half drie tot 5 uur, tot het begin van de sacramentsprocessie. Tijdens de sacramentsprocessie en de lichtprocessie ’s avonds zijn er geen andere religieuze activiteiten.
De pelgrims hebben de gelegenheid om na de mis een kruisweg onder begeleiding te doen. Vele maken daar gebruik van. In de namiddag is er gelegenheid om de plaatsen te bezoeken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van H. Bernadette zoals de molen van Boly, het ouderlijk huis, het cachot en de pastorie. Ook dit wordt door bijna iedereen gevolgd, en zo heb je weleens 40 mensen achter je aanlopen die je dat allemaal moet uitleggen. Het is dus te begrijpen dat het ook vermoeiend is. Zo zijn mijn dagen toch goed bezet. Hartelijke groeten uit Lourdes.

Wilt u meer weten of de lichtprocessie, ga naar:
https://www.lourdes-france.org/nl/mariale-lichtprocessie/Categorieën:verslag

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Wij willen de groeten doen aan pater Martin … Pater Martin wij zijn belgen en mijn man zit in een rolstoel .We staan samen op de foto met Lucas en Katharina … tot volgend jaar alst God belieft x

    Like

  2. Goedemiddag ik wil geen berichten meer ontvangen box vol

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: