Baptized and sent, Suriname bij 1e Caribische Missiecongres

Claudia Tjon Kiem Sang –

Van 19 t/m 22 september vindt op Trinidad & Tobago het eerste AEC Mission Congress plaats. Een delegatie van 5 personen o.l.v. de PMS Diocesan Director, pater Guillaume Woei A Jin, vertegenwoordigt ons bisdom bij dit congres. We nemen u met ons mee en zullen d.m.v. een weblog onze impressies en ervaringen met u delen.

Eerst een beetje uitleg over de achtergrond en organisatie van dit congres. Het congres is een initiatief van pater Esteban Kross, vicaris-generaal bij het Bisdom Paramaribo, die sinds 1 augustus 2017 is benoemd tot National Director van de Pauselijke Missiewerken voor de AEC.

Logo van de Pauselijke Missiewerken

Wat is AEC en wat zijn de Pauselijke Missiewerken?
AEC staat voor: Antilles Episcopal Conference, dat is de vergadering van alle bisdommen van het Caribisch gebied. Suriname, met het Bisdom Paramaribo, wordt gerekend tot de Caribische bisdommen.
De Pauselijke Missiewerken zijn een groep van speciale verenigingen in de Kerk. Ze werden opgericht door verschillende personen in de 19e eeuw toen de Kerk een enorme bloei doormaakte en er een grote missionaire ijver was. Het doel van deze verenigingen is om die missionaire ijver levend te houden in de Kerk, dat zij haar heilige opdracht niet uit het oog verliest. Vanuit Rome hebben de Pauselijke Missiewerken (PMW) vertakkingen in alle bisdommen over de hele wereld, dus ook in het Caribisch gebied en ook in het Bisdom Paramaribo. Pater Kross is de AEC National Director, hij is de vertegenwoordiger van de PMW voor het Caribisch gebied. Pater Guillaume Woei A Jin is de Diocesan Director, hij is de vertegenwoordiger van de PMW voor het Bisdom Paramaribo.

Elk jaar in oktober wordt er bijzondere aandacht besteed aan de missie van de Kerk m.n. door de PMW. Dit jaar, 2019, heeft Paus Franciscus de maand oktober uitgeroepen tot Buitengewone Missiemaand en hij heeft er ook een thema aan gegeven t.w.: Baptized and sent (gedoopt en gezonden). De paus roept de gelovigen op om diep na te denken over hun missie als gedoopte christenen. Wat houdt het doopsel eigenlijk in, heeft het invloed op mijn leven of niet? Hoe beleef ik mijn gedoopt-zijn in het leven van alledag? We worden opgeroepen door de paus om niet in de kerkbanken te blijven zitten, om niet in onze “comfort-zone” te blijven, maar actief te participeren in de verkondiging van het geloof. Immers daartoe heeft Jezus ons ook uitgezonden : “Ga, en maak alle volken tot mijn leerling, en doopt hen in de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest…” (Mt. 28,19)

Het programma van het 1e AEC Missiecongres

Geinspireerd door deze oproep van de paus ontstond het idee voor het Missie congres. De AEC wil met dit congres de missionaire ijver en het bewustzijn over de missie die elke gedoopte christen heeft, een sterke impuls geven. Dit eerste Missiecongres wordt gehouden op Trinidad en delegaties van bijna alle Caribische bisdommen doen mee. Kom, en maak deze reis met ons mee via de blog. Laat je meenemen langs alle activiteiten, raak geinspireerd en word je bewust van je missie, je persoonlijke relatie met Jezus en je plaats in Zijn Kerk because: when you’re baptized, you’re sent!

Wie zitten in de delegatie van het Bisdom Paramaribo?
– Pater Guillaume Woei A Jin, Diocesan Director PMW en leider van de groep
– Gerda Misidjang, Manager Pastoraal Centrum bij het bisdom
– Jenella Berrenstein, jeugdleider Katholieke Jongeren Suriname
– Ewagana Holland, misdienaar bij de Heilige Familie parochie
– Claudia Tjon Kiem Sang, Beleidsmedewerker Pastoraal Centrum

Een deel van de Surinaamse delegatie bij vertrek naar het eerste AEC Missiecongres.
V.l.n.r. Jenella Berrenstein, Gerda Misidjang, Claudia Tjon Kiem Sang.Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Beste Claudia,

  Heel veel succes met het aanstaand congres in T&T,

  Vriendelijke groeten

  Wilfred Tjin A Tam

  Like

 2. Interessant. We bidden elke zondag het gebed en houden zo de aandacht levend. Groeten, pater Jan SDS parochie Noord

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: