Fatimabegikerki

Thanya Soke-Fonkel –

Wat is begikerki?
In de rooms-katholieke kerk kennen wij 3 typen diensten: de eucharistieviering, de woord- en communiedienst en de woord- en gebedsdienst. Fatimabegikerki, een woord- en gebedsdienst in het Sranantongo, werd in 2013 opgestart door diaken Antonius ‘Sonny’ Waterberg. Het viel hem op dat er bij een aantal personen behoefte was de dienst en de lezingen te volgen in het Sranantongo. Eerst deed de diaken zijn reguliere diensten in het Nederlands en het Sranantongo. In de pre-catechesecursus Alfa werd het concept van woord- en gebedsdienst in het Sranantongo uitgeprobeerd. Uiteindelijk is hij in de O.L. V. Fatimaparochie gestart met begikerki, vandaar de naam Fatimabegikerki.
Tijdens elke begikerki is er een vast concept, een vaste opbouw van het programma. Eerst het openingswoord, het openingslied en het openingsgebed. Daarna lofprijzing, aanbidding en een algemeen gebed, gevolgd door getuigenissen. Hierna het Woord, het slotgebed en de zegen.
Wanneer de woord- en gebedsdienst is afgesloten, is het tijd voor de ministry. Degenen die behoefte hebben aan persoonlijk gebed, mogen dan naar voren komen. Ze worden dan op ordelijke wijze aan een bidder toegewezen. De bidders zijn mensen die daartoe gevormd zijn en die naast deze bediening werken aan hun persoonlijke relatie met Christus. Indien men tijdens het bidden merkt dat er nazorg nodig is, dan wordt dit door het nazorgteam geboden.

Waar vindt u begikerki?
De behoefte aan begikerki blijkt groter dan gedacht. Ook buiten de Fatimaparochie en zelfs buiten Paramaribo is er vraag naar begikerki. We raden u zeker aan een begikerki in uw buurt te bezoeken. Jezus zelf wacht op u. Elke woensdag van 18.30 – 20.30 uur is er begikerki in de parochiezaal van O.L.V. Fatima aan de Calcuttastraat. Elke eerste woensdag van de maand is er een grote begikerki in de kerk van 18.30 – 20.30 uur, met daarna ruimte voor persoonlijk gebed.
Elke tweede zondag van de maand van 10.00 – 12.00 uur zijn wij in de Johannes de Doperparochie in Mariënburg, Commewijne. De contactpersoon voor deze parochie is broeder Eddy Dragman. Elke tweede vrijdag van de maand van 18.30 – 20.30 uur is er begikerki in de kerk in Mary’s Hope, Coronie. De contactpersoon hier is zuster Lygia Vriesde. En in Nieuw-Nickerie is er op de vierde zaterdag van de maand van 17.00 – 19.00 uur begikerki in de parochiezaal van de St.-Jozefkerk. De contactpersoon hier is zuster Nancy Gerard.
In het weekend van 28 juni 2019 heeft de Fatimabegikerkigroep een bezoek gebracht aan het dorp Gengeston, Boven-Suriname. Ook daar werd begikerki gehouden. Dit is de gemeenschap zo goed bevallen dat de catechist Steven Lienga uit Gengeston momenteel meeloopt met het Fatimabegikerkiteam om ook begikerki op te starten in Gengeston.

Fatimabegikerki-mediateam
Sinds juli 2019 beschikt Fatimabegikerki over een mediateam, dat bestaat uit vrijwilligers. Diaken Waterberg is de algemeen coördinator, zuster Betty en zuster Thanya zijn de coördinatoren voor kranten-artikelen, inclusief Omhoog en de landelijke dagbladen. Zuster Jaffna is de coördinator voor radio Immanuel, zuster Rosanda is coördinator social media (Facebook, Whatsapp, Youtube) en broeder Silvio is coördinator tv. De eerste artikelen zijn reeds verschenen in Omhoog. Daarnaast worden er nu 5 radioprogramma’s gemaakt. Tegelijkertijd zijn wij gestart met de Facebookpagina, regelmatige Whatsapp- berichten en een Youtubekanaal. We zijn God dankbaar voor de start die reeds is gemaakt. Het mediateam is van plan zijn krachten te geven aan het uitdragen van Jezus op de wijze waartoe het geleid wordt. Onze lijftekst is dan ook Matteüs 28,19-20: Ga er daarom op uit om alle volken tot mijn leerlingen te maken. Doop hen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest. Leer hen altijd te doen wat Ik u heb gezegd. Tot slot willen wij een oproep doen: heeft u een getuigenis? Wilt u delen wat God voor u heeft gedaan? Neem alstublieft contact met ons op. Wij delen graag uw verhaal!Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: