Een hartelijke groet uit Lourdes (2)

Martien Noordermeer OMI –

Als ik in dit verslag spreek over wij dan bedoel ik Cor en Nellie Bart uit Beverwijk en mijzelf. Vorig jaar hebben zij mij naar Lourdes gebracht en weer opgehaald, en dat is wederzijds zo goed bevallen, dat we dit jaar weer hetzelfde hebben besloten te doen, en na Lourdes nog even een uitstapje hebben gemaakt naar Santiago de Compostella in Spanje en Fatima in Portugal, met één dagje Lissabon erbij! De hele reis zal een afstand bedragen van ongeveer 7.800 km langs Gods wegen.

Nieuwe wereld
Zondag 27 juli vertrokken wij met ons drieën vanuit Aqua Viva in Nijmegen. Cor en Nellie hadden al een afstand achter de rug van 146 km vanuit Beverwijk. Na een kort reisgebed te hebben uitgesproken in de kerk, namen wij afscheid van pater Rinus Nijsten, die de moeite had genomen ons uitgeleide te doen en ons een goede reis toe te wensen. We hadden een reis voor de boeg van 742 km alvorens in Bayeux in Frankrijk aan te komen. In Waarloos, België maakten wij onze eerste stop om een kop koffie te drinken. Cor had er al meer dan 300 km op zitten en het voorstel om op Aqua Viva even een kop koffie te nemen is erbij ingeschoten.
In Waarloos hebben wij een kleine aanrijding gehad met een auto die niet juist was geparkeerd. Want dat moet ik ook nog even zeggen: onze lange reis maken we in een grote caravan van 7 meter lengte. Voor het eerst in mijn leven van meer dan 80 jaar ga ik op reis in een caravan, die echter van alle gemakken is voorzien. Dat primitieve dat ik altijd voor de geest had, is er niet meer bij. Er is een toilet, heet water, licht, micro-wave, gas en heerlijke bedden. Het ontbreekt ons aan niets. Op de campings waar wij langs kwamen en ons installeerden, was het proper; er waren douches met heet/koud water om te douchen en de afwas te doen. Geweldig!
Na onze eerst stop om vooral de chauffeur even wakker te houden met een kop koffie gingen we door op weg naar onze volgende bestemming: La Sentinelle. Daar had de auto dorst en werd er ingeslagen: 60 liter diesel voor € 1,56 per liter: dus €85,55. Een volgend oponthoud was in Aire de Maucombles. Vandaar was het nog 200 km naar Bayeux. Daar kwamen we aan om 18.40 uur.
Er stonden heel wat caravans op de camping, grotere en kleinere dan de onze, en tentjes en van alles en nog wat. Het was voor mij een hele nieuwe wereld waarin ik binnentrad. Indrukwekkend. Hier heeft Nel een snel buffet klaargemaakt van spinazie, gekookt ei, aardappels en een heerlijke schnitzel, ja want die zaten ook in de diepvries in de caravan. Ook dat sleur je mee. Wist u trouwens dat in Zuid-Afrika een auto met caravan ‘sleurhut’ wordt genoemd? Daar in Bayeux hebben we onze eerste nacht doorgebracht en niemand heeft gesnurkt, want we sliepen allemaal en hebben dus niets gehoord.

Operatie Overlord
Vanuit Bayeux hebben wij een uitstapje gemaakt naar de Normandische kust, waar de geallieerde troepen op 6 juni 1944 hun landing voor de bevrijding van Europa zijn begonnen. Dit heeft op mij een grote indruk heeft gemaakt, het bezoek op die tweede dag van onze reis: de landingsplaatsen van de geallieerden in Normandië. Dit jaar is dat 75 jaar geleden en dat is groots herdacht. Als je staat op die plaats waar dit alles heeft plaatsgevonden, als je de vele verhalen hoort, foto’s ziet, filmpjes hierover bekijkt, dan word je je bewust dat die invasie een groots opgezette, doordachte gebeurtenis is geweest die een gigantische voorbereiding heeft geëist en het aanschijn van Europa heeft veranderd. De hele operatie om bezet West-Europa te bevrijden had als codenaam Overlord. De dag van 6 juni toen de inval begon heet D-Day. Operatie Overlord eindigde met de bevrijding van Parijs op 29 augustus 1944. Ik wil u niet vermoeien met veel cijfers, maar toch wil ik u even een paar getallen voorhouden om de ongekende omvang te begrijpen die heeft bijgedragen aan de bevrijding van Europa. Aan Overlord hebben bijna 3.000.000 manschappen meegewerkt. Aan Amerikaanse zijde vielen er 125.847 soldaten. Aan Canadese zijde vielen er 83.045 doden. In Frankrijk vielen er tussen 18.000 en 20.000 burgerslachtoffers. Er namen 12.000 vliegtuigen deel aan de invasie, 20.000 parachutisten werden gedropt boven Normandië.

Wereldgeschiedenis wordt werkelijkheid
Een van de parachutisten bleef haken achter een torentje van de parochiekerk in Sainte Mere Eglise. Dat was John Steele, die zich een dag lang voor dood heeft gehouden, bang om door de Duitsers doodgeschoten te worden. Pas ’s avonds werd hij door de bewoners van het dorpje bevrijd. Ter herinnering hieraan hangt er nog steeds een pop aan een parachute op diezelfde plaats, die deze gebeurtenis levend uitbeeldt. Een cijfer schiet eruit dat ons tot nadenken moet zetten wat er allemaal is gebeurd voor onze vrijheid: het hele oorlogsgebeuren rond onze bevrijding heeft 650.000 tot 700.000 levens gekost aan geallieerde zijde. Aan Duitse zijde vielen er 393.689 manschappen.
Als je staat op Pointe Du Hoc, een steile afgrond van 30 meter hoog waartegen de geallieerden moesten opklimmen via touwladdertjes, dan denk je: wat een gevaarlijke onderneming! Het was nog schemerdonker, de Duitsers dachten dat niemand daar ooit aan zou kunnen of durven beginnen te klimmen, maar toch zijn er geallieerde soldaten daar naar boven geklommen om zo een verrassingsaanval te doen en bunkers uit te schakelen.
Lang geleden heb ik de film D-Day gezien. Nu stond ik op diezelfde plek waar die zich heeft afgespeeld. Dat is een hele belevenis, en er gaat heel wat in je om! Allemaal jongemannen, 19, 20, 21, 22 jaar die hun leven gaven voor onze vrijheid! Er waren ontzettend veel bezoekers, maar hun zwijgende aanwezigheid sprak boekdelen! 12.000 vliegtuigen. Is er voldoende brandstof? Al die mensen moeten eten. Iedere soldaat op zijn minst 4 puntbroodjes per dag, dat vraagt miljoenen puntbroodjes. Wie gaat ze bakken, smeren, beleg erop doen en uitdelen? Kunt u zich dat voorstellen? Wat een werk om dit allemaal te realiseren! 20.000 parachutisten die gedropt werden in het duister van de nacht. Velen van die jongeren hebben niet levend de grond bereikt, neergemaaid als ze werden door de Duitsers. Zo werd een stukje wereldgeschiedenis voor mij werkelijkheid door op dezelfde plaats te staan en me voor te stellen dat dit zich allemaal hier heeft afgespeeld. Mijn aanwezigheid op die plek zal me nog lang bijblijven!Categorieën:verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: