Een hartelijke groet uit Lourdes (1)

Martien Noordermeer OMI –

Even een kort verslag van de reis naar Lourdes. Het was zo’n indrukkende reis dat ik er een heel groot uitgebreid verslag van maak. Nu even een korte groet. Zondag 27 juli vertrok ik uit Nijmegen met Cor en Nel in de caravan naar Lourdes. De eerste stopplaats was Bayeux. Van daaruit bezochten we de plaatsen waar de geallieerden zijn geland; wij hebben bijna alle belangrijke wetenswaardigheden gehoord, gelezen en gezien. In de namiddag hebben we het 11e eeuwse romaanse borduurwerk gezien: la Tapiserie de Bayeux, 70 meter lang en 70 cm breed. Hierin wordt de verovering van Engeland door de hertog van Normandië uitgebeeld in 1066 toen Willem de Veroveraar koning werd. Het doek is dus 70 meter lang, niet achteraf aan elkaar genaaid. Het is het eerste stripverhaal van een historisch gebeuren.
Op de derde dag vervolgden we de weg van Bayeux naar Pontmain, zo’n 160 kilometers. Pontmain is een bedevaartplaats toevertrouwd aan de Oblaten. Maria is er in 1871 verschenen aan vier kinderen om de bevrijding van de Pruisen aan te kondigen. Een van de zieners, Joseph Barbedette, is later oblaat geworden. Hierover meer in het uitgebreide verslag. Van Pontmain zouden we nog naar Mont St.-Michel zijn gegaan, maar vanwege de afstand en vermoeidheid zagen we ervan af en zijn de volgende dag naar Lourdes gegaan. Dat is altijd nog 772 kilometers. We kwamen daar aan tegen 19.00 uur. Ik nam mijn intrek in het kamertje dat voor mij al besproken was. De volgende dag bezochten we de grotten van Betharram.
Nu ik dit schrijf heb ik er al een dag op zitten en ik kan gewoon zeggen dat het is alsof ik niet weggeweest ben. Zo vertrouwd is alles weer. Zelfs de meeste confraters zijn er nog. Ik ga de komende dagen, weken een uitgebreid verslag doen voor Omhoog en misschien stuur ik het ook wel per e-mail aan diegenen die geïnteresseerd zijn. Een ding mag ik zeggen aan diegenen in Suriname: het hele bisdom heb ik al met Maria besproken en het allerbeste gevraagd voor ons allemaal. Dus…
Vanuit het warme Lourdes wens ik u het allerbeste toe en tot wederhoren.

Een screenshot (Google Maps) van de autoreis van pater Noordermeer van Nijmegen naar Lourdes.


Categorieën:verslag

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Dank pater Noordermeer,

  Voor de informatie; mooi.

  Succes en sterkte met uw verder verblijf in Lourdes.

  Groeten aan allen

  WielfredT

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: