Tweede onderhoudsbeurt Batavia en bedevaart

Wielfred Tjin A Tam/Stichting Devotie Petrus Donders –

Werkploeg en bedevaartgangers
Het is zaterdagmorgen 10 augustus 2019 rond 6.30 uur op het plein van de H. Driekoningenkerk wanneer enkelen zich verzamelen en hun bagage inladen in de bus voor vertrek richting Boskamp. Dit is de tweede keer dat parochiemedewerkers van de H. Driekoningen naar Batavia gaan voor een onderhoudsbeurt.
Na de zegening door pastoor Jan Verboogen bij de prachtige Mariagrot vertrekken Anne, Elly, Marci, Eugenie, Danja, Paul, Iwan, Kees en Wielfred. Wij rijden richting Calcuttastraat om de zusters Fransiskus Charitas op te halen: zr. M. Henrika FCh (generaal-overste), zr. M. Patricia FCh – beiden uit Indonesië op werkbezoek in ons land -, zr. M. Paulina FCh (overste in ons land), zr. M. Odillia FCh, zr. M. Christine FCh en pater Norbert, diocesaan priester uit Breda. De laatsten reizen met ons mee speciaal voor de kruiswegviering in Batavia.
Vanuit een ander punt van Paramaribo vertrekken Gerard, Jan-Carlos en Dennis; wij ontmoeten elkaar in Boskamp. In een speedboot en in een houten boot varen wij gezamenlijk naar Batavia. Vanwege de bagages vaart de speedboot nog een keer op en af.

Bidden en werken
Na het gebed door pater Norbert voor een werkzaam, devotievol en veilig verblijf in Batavia gaan de twee groepen hun eigen weg. Pater Norbert en de zusters bezichtigen het museum in het pelgrimshuis en vervolgen daarna met kruiswegviering gebruikmakende van de Bataviaboekjes. Na een kort overleg in de andere groep vangen ook de schoonmaakwerkzaamheden (vegen, wassen, drogen, poetsen) aan in de diverse locaties – kerk, pelgrimshuis, paviljoens – en op het terrein (snoeien, harken, opruimen); de honderden gevallen roodborstjes (manja’s) worden ook opgeruimd.
De grote grasmaaimachine met trekker wordt gebruiksklaar gemaakt. Terwijl wij zo bezig zijn, horen wij de prachtige stemmen (meerstemmig) van de zusters die na elke statie (veertien staties in totaal) één couplet van het kruisweglied zingen. Aangenamer kon het niet zijn. Ook vandaag is het mooi weer met een stralende zon aan de heldere hemel.
Na het gezamenlijk nuttigen van een heerlijke lunch worden wij verrast door een zware regenbui met windvlagen die ook golven doen ontstaan op de Coppename. Maar om klokslag 3 uur in de middag klaart het op. Het is bekend dat Z. Petrus Donders het ten zeerste op prijs stelt dat wij Batavia niet vóór 3 uur in de middag verlaten. 3 uur was zijn stervensuur op vrijdag 14 januari 1887 en wij zijn verplicht tot dat tijdstip te blijven. Rond 18.30 u waren wij terug op de plaats van waaruit wij die morgen vertrokken. Wij danken allen van harte voor hun spontane participatie.

OMHOOG Jaargang 63, editie 33, 1 september 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: