Gebedsviering Dag der Inheemsen 2019: ‘Meld je aan voor de strijd!’

Op zondag 4 augustus jl. werd door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) in samenwerking met het RK Bisdom Paramaribo voor de derde keer een gebedsviering gehouden in verband met de Dag der Inheemsen op 9 augustus. Deze keer werd die gehouden bij de Maria Tenhemelopnemingkerk in Witsanti. Hieronder de speech van voorzitter VIDS, kapitein Theo Jubitana van Hollandse Kamp. En wat foto’s van de viering!

Eerwaarde pater Kenneth Vigelandzoon, niet alleen hier als voorganger in onze geloofsgemeenschappen, maar ook als vertegenwoordiger van het RK Bisdom Paramaribo,
beste dorpshoofden, collega’s, in het bijzonder de gastheer, mijn collega en broeder, kapitein Patrick Mandé,
overige leden van het traditioneel gezag, basja’s,
de overheid van Suriname hier vertegenwoordigd,
beste katholieke geloofsgemeenschap hier aanwezig,
dames en heren!

Op de eerste plaats mijn complimenten aan de organisatie die dit alles in elkaar heeft gezet. In deze tijd wil men niet gemakkelijk zijn vrije tijd opgeven om iets te doen waar je niet voor wordt betaald. Moeizaam is het ook wanneer het buiten de stad is, waar de hulp, kansen en mogelijkheden minder zijn dan in Paramaribo. Maar u hebt het voor elkaar gekregen! Grantangi. Grantangi ook aan het dorpsbestuur van Witsanti, die direct bereid was om de viering hier te houden, en een wezenlijke bijdrage heeft geleverd. Dank u wel.
Een bijzonder woord van dank ook aan het RK Bisdom Paramaribo en aan Mgr. Karel Choennie die vanaf het begin in 2017 ondersteuning gaf aan dit initiatief voor het houden van een jaarlijkse gebedsviering in verband met de Dag der Inheemsen op 9 augustus. Dit is de derde keer dat de VIDS dit samen doet met het RK Bisdom Paramaribo.

Dames en heren,
het thema van deze viering is strijd voor behoud van ons regenwoud. Wij moeten dit prachtige regenwoud beschermen en behouden. Het wordt bedreigd. Ik hoef niet op te sommen wat er allemaal gebeurt, u weet het wel. U weet ook dat wij inheemsen afhankelijk zijn, ja nog steeds afhankelijk zijn van het bos. Ondanks de moderne manier, ondanks de verstedelijking van ons zijn wij en vele inheemse gemeenschappen nog steeds afhankelijk van het Amazoneregenwoud.
Het Amazoneregenwoud wordt constant vernietigd, constant aangevallen. Door hebzucht, door verspilling, door onverschilligheid en nalatigheid, door ronduit crimineel gedrag, terwijl wij afhankelijk zijn van het bos. Als er geen bos meer is, hoe zullen wij inheemsen overleven. Als er geen bos meer is, hoe zal er zuurstof geproduceerd worden voor de hele wereld. Als er geen bos meer is, hoe zullen wij vers en gezond drinkwater hebben.

Beste mensen,
er is geen tijd meer om stil te zitten en te wachten tot iemand anders iets doet; tot de regering reageert, dezelfde regering die concessies blijft uitgeven in en rond inheemse dorpen; dezelfde regering die weigert om inheemse rechten te erkennen; dezelfde regering die onvoldoende bescherming biedt aan ons, inheemsen; dezelfde regering die onze eigen mensen stuurt om tegen ons te liegen. We kunnen niet wachten op die regering.
Daarom is hier en nu de oproep om strijd te voeren, om op te staan en te zeggen: a keba, a sari, tot hier en niet verder, want uw leefgemeenschap gaat eraan, uw apotheek in het bos gaat eraan; uw bouwmaterialenzaak in het bos gaat eraan; uw supermarkt, slagerij, viswinkel in het bos gaat eraan; uw heerlijke manier van leven in harmonie met de natuur gaat kapot. Laten we de strijd aangaan! Laten we in actie komen!
Maar laten we het verstandig doen. Laten we het in eenheid doen. Laten we partners omarmen die bereid zijn ons te helpen in die strijd, zoals het bisdom Paramaribo en de katholieke kerk die bereid zijn om voor ons te praten, om met ons mee te strijden zodat wij kunnen krijgen wat wij vragen: erkenning van ons als inheemse volken en erkenning van onze rechten, vooral onze grondenrechten. Vergeet die strijd niet. Vergeet die oproep niet. En meld je aan voor de strijd.
Satho kasakabo henekha. Wan swit dey!

OMHOOG Jaargang 63, editie 33, 1 september 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: