Expositie 175 jaar Fraters van Tilburg

Tentoonstelling
In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord, Nederland wordt op 24 augustus een tentoonstelling geopend over 175 jaar Fraters van Tilburg. Deze congregatie is van grote invloed geweest op Tilburg en veel landen wereldwijd. Met name zijn de Fraters van Tilburg van grote betekenis geweest voor het onderwijs.
De door de Fraters van Tilburg zelf georganiseerde expositie heeft als titel ‘Missie van Barmhartigheid: 175 jaar de Fraters van Tilburg’. De tentoonstelling kan tot en met zondag 20 oktober elke woensdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur worden bezocht.

Onderwijs
De Fraters van Tilburg zijn in 1844 opgericht door Joannes Zwijsen, toen de pastoor van Tilburg. Zijn standbeeld staat naast de Heikese kerk. In die tijd was er nauwelijks onderwijs voor de meeste kinderen. De Fraters hebben zich dan ook altijd in het bijzonder ingezet voor het onderwijs. Tilburg telt nog altijd duizenden inwoners die ooit van de fraters les hebben gehad. Ze stichtten niet alleen scholen, ze ontwikkelden ook eigen, zeer succesvolle onderwijsmethoden. Het lesmateriaal werd gedrukt door de eigen, nog steeds bestaande drukkerij (nu: uitgeverij) Zwijsen.
De congregatie hield zich – en houdt zich nog steeds – ook bezig met onderwijs aan doven en blinden, wezen, verlaten kinderen en verpleging. Behalve in tal van plaatsen in Nederland waren de Fraters van Tilburg gevestigd in onder meer België, Suriname en de Antillen. Momenteel zijn de fraters nog actief in Indonesië, Namibië, Kenia en Brazilië. Het generalaat (hoofdkantoor) is nog steeds gevestigd aan de Gasthuisring in Tilburg, bakermat van een zeer betekenisvolle organisatie.

Lezingen en presentaties
Dit alles komt aan bod op de tentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen. Het verhaal wordt verteld aan de hand van elf panelen met foto’s en teksten en met voorwerpen. Na een bezoek aan de expositie is de bezoeker volledig ‘bijgepraat’ over vragen als: waarom stichtte Joannes Zwijsen de Fraters van Tilburg, hoeveel fraters er nu nog zijn in Tilburg en wereldwijd, wie de eerste fraters waren, wat de Beweging van Barmhartigheid is en wie zijn de Ambassadors of a Worldwide Brotherhood. In de periode van de expositie worden verschillende lezingen en presentaties gegeven. Meer informatie daarover staat op de website van Peerke Donders: http://www.peerkedonders.nl.

OMHOOG Jaargang 63, editie 32, 25 augustus 2019.Categorieën:persbericht

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: