Bezinningsweekend Biddende Moeders in Frans-Guyana

Door Agnes Vliet –

Drie dagen lang
Ben je ooit iets kwijtgeraakt? Iets wat heel waardevol was? Of iemand die je heel dierbaar was? Als je iets bent kwijtgeraakt, ben je blij en verheugd dat je dat wat verloren was, terugvindt. Of dat degene die je kwijtgeraakt was, terug is. ‘Wat kunnen drie dagen lang duren!’ (Lucas 2,41-52) Dit was het thema voor het bezinningsweekend van de Biddende Moeders van 26 – 28 juli in Frans-Guyana. Het bekende verhaal van Maria en Jozef die Jezus kwijt waren bij hun terugreis uit Jeruzalem. Soms is het ook zo in ons eigen leven. We raken de weg kwijt naar de Heer. Er komen problemen op ons pad met onze kinderen en we weten niet wat we moeten doen. Angst, paniek en elkaar de schuld geven, overkomen ons. En dan kunnen drie dagen wel heel erg lang duren. Totdat we met Gods genade op het punt komen om te doen wat God wilt. Biddende Moeders. Verenigd in gebed redden we onze kinderen. Dit staat op het vaandel waarmee de groep rondtrekt wanneer we samen op stap gaan.

De Heer is met u
Pater Weewee bracht het eerste deel van de lezing uit het Lucas-evangelie over naar deze tijd. Hij maakte goed duidelijk dat het eerste woord van de engel Gabriël aan Maria een groet was: ‘Ik groet u, u die de gunst van de Heer geniet, de Heer is met u’. Maria is tegelijk ontroerd maar ook in verwarring door die woorden. Het is de groet die de engel tot haar richt, want ze voelt heel goed aan dat dit geen gewone groet is: wees gegroet, vol van genade, de Heer is met u. Zo vraagt Maria zich af wat deze groet betekent. Maria mag de vreugde kennen dat God háár heeft uitgekozen om de moeder van Jezus te zijn. Maria bewaarde al de woorden die over Jezus gezegd zijn in haar hart en overdacht ze bij zichzelf. Dat God háár roept om hem op een zeer bijzondere manier te dienen.
God roept ook ons op om Hem te dienen en Hem op de eerste plaats te zetten in al onze plannen. Het succes is niet in onze handen. We moeten God de eer geven. De Heer is met u. Dat betekent dat de Heer zegenend aanwezig is in het leven van Maria. Zo is de Heer ook zegenend aanwezig in ons leven en in dat van onze gezinsleden. Maria moet een zware taak vervullen die ze alleen niet kan volbrengen. Zo kunnen we als moeders ook niet alleen onze taak volbrengen. Elke dag is een nieuw begin met biddende kracht. Als we willen dat God iets doet, moeten we ruimte maken voor God. Als we God iets vragen kan het jaren duren voor Hij antwoordt, maar Hij kan ook in een flits van een seconde een verandering brengen in onze situatie. En dan zullen we zien dat yu sorgu e tron prisiri. Yu libi e tron prisiri na ini Masra Jesus’ nen.

Gastvrijheid en getuigenis
De Biddende Moedersgroep mag terugkijken op een overvloedig gezegend bezinningsweekend. De boodschappen die wij hebben ontvangen, nemen we mee naar onze huizen en kerken in Paramaribo en overige districten! Ook mochten we tijdens dit weekend de installatie van de nieuwe Biddende Moedersgroep in Charvien meemaken. U ziet de behoefte om te bidden voor onze kinderen. Het was een heel gezegende tijd met warme gastvrijheid van onze gastgezinnen van de Biddende Moedersgroep in Frans-Guyana (PK 9) bij wie we mochten logeren. Een plaats die jaren geleden een van de opvangcentra was voor de vluchtelingen tijdens de Binnenlandse Oorlog is nu een zegen geworden om de Biddende Moedersgroep te kunnen onderbrengen.
Zo mochten we ook genieten van de schoonheid van de natuur rondom ons en gesterkt worden door de getuigenis van de bijna 80-jarige oma Mathilda Pappati. Zij is een voorbeeld van wat gebed allemaal tot stand heeft gebracht in haar leven en in het leven van haar kinderen en kleinkinderen. Zuster Emmie Pinas, coördinator van het district Marowijne voor Biddende Moeders, heeft het contact gelegd met de Biddende Moedersgroep in Frans-Guyana (PK 9) onder leiding van Zwenny Pappati, die bereid was om dit weekend te organiseren.
Wilt u zich aansluiten bij een van onze Biddende Moedersgroepen binnen uw parochie, dan kunt u contact maken met onder andere: Orlanda Trustfull (8688510), Agnes Vliet (8545684) of Emmie Pinas (8574725). Biddende Moeders, verenigd in gebed redden we onze kinderen.

OMHOOG Jaargang 63, editie 32, 25 augustus 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: