Pastorale reis Mgr. Choennie aan Ligorio en omgeving

Pater Kenneth Vigelandzoon –

Grote delegatie
Van vrijdag 26 tot en met dinsdag 30 juli jl. bracht Mgr. Karel Choennie een bezoek aan het dorp Ligorio in het Boven-Surinamegebied in het district Sipaliwini. Het was voor het eerst sinds zijn wijding dat de bisschop in het gebied vertoefde. In Ligorio zijn er een katholieke kerk en school, de verste kerk van Paramaribo. Na een vroege ochtendrit die begon rond 5 uur in de ochtend vanuit Paramaribo naar Atjoni, arriveerde de delegatie in Atjoni waar wij werden opgewacht door enkele katechisten. De totale delegatie bestond uit dertien personen: Mgr. Karel Choennie, pastoor Kenneth Vigelandzoon, diaken Freddy Todie en echtgenote, broeder Michel Pobosie van Mariënburg wiens roots liggen in Ligorio, zuster Eva Thelma van het Matawaigebied, zuster Emelien Pobosie van Brownsweg, zuster Norine Afata van Koinakondre (langs de Afobakkaweg), katechist en motorist Godfrie Adjako (tevens kapitein van Segede), broeder Herman Weewee (tevens basja van Lespansi maar woonachtig en werkzaam in Pamboko), Harry Linga van Lespansi, kapitein René Pansa van Ligorio (al 82 jaar oud) en broeder Rafael Vola.

Ligorio en Semoisi
Het was een grootse ontvangst overal waar de bisschop kwam. De gelovigen waren in groten getale gekomen om de bisschop welkom te heten met hun hartelijke gastvrijheid. Op zaterdag doopte Mgr. Karel bij uitzondering een drietal kinderen en 1 man. De vreugde werd verhoogd door een bezoek aan ouderen en de vormselviering de volgende dag. De hele kerk was heel mooi met pangi’s versierd voor die gelegenheid. Overal waren er blijde gezichten. Een seketidans, gezang, uitwisseling van cadeaus mogen gerust een uitbeelding genoemd worden van vertrouwen en hoop voor onze kerk. Op maandag werd Ligorio gegroet en ging de delegatie richting Semoisi. Dat was weer de rivier afwaarts varen over twee grote natuurlijke dammen. Gelovigen uit het dorp en prachtig zingende kinderen van de school zorgden voor een heel mooie ontvangst. Na een kennismaking met de kapiteins van het dorp werd in de middag eucharistie gevierd. Ondanks het feit dat de kerk en school al een tijdje aanwezig zijn in het dorp, zijn er weinig bekeerden. Er is echter goede hoop, want er zijn kandidaten voor de katechistenopleiding. Dat kan de evangelisatie vergemakkelijken.

Maasiakiki en Pikinslee
De volgende dag vertrok de delegatie richting Kankantrieschool in Maasiakriki. Daar ging de bisschop de klassen rond. Ook hier in dit dorp weinig tot geen gedoopten, maar wel een kandidaat voor de katechistenopleiding. Dat is een lichtstraal. In Pikinslee werd ook een stop gemaakt. Schoolleider juf Tiffany Theunis zorgde voor een rondleiding. Hierna werd de terugreis hervat. In de middaguren was de delegatie terug in Atjoni en werd de reis afgesloten met gebed zoals bij aanvang van de reis. Het was een indrukwekkende reis, vol inspiratie, hoop en gastvrijheid. Ini a oso fu Masra wroko lai. Je hoeft niet haastig te werk te gaan. Belangrijk is wel om er te zijn voor de uitbreiding van het Koninkrijk van de Here Jezus. Wij danken allen die deze reis vruchtbaar hebben gemaakt.

OMHOOG Jaargang 63, editie 30, 11 augustus 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Is de maand Augustus een vergissing?

    Grtn Lilian 🙏

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: