Ooggetuigenverslag begrafenis pater Gerard van Kempen

Martien Noordermeer OMI –

Geen ontvangstcomité
Vrijdag 26 juli vertrok ik naar Nederland en ik kwam er de 27e ‘s morgens aan. In de tijd dat ik hier in Nederland ben is er heel wat gebeurd. Op Schiphol nam ik de trein naar Nijmegen, en daar de bus naar Aqua Viva. Toen ik met mijn twee rolkoffers aankwam, zag ik door de ramen heen in de aula de Oblaten bij elkaar zitten. Ik dacht: leuk zeg, een ontvangstcomité. Wat was mijn verbazing en ontsteltenis groot toen ik hoorde dat zij daar zaten om de begrafenis van pater Gerard van Kempen voor te bereiden. Heel wat anders dan een ontvangstcomité. Gerard is dus overleden tijdens mijn vlucht naar Amsterdam. Ze hebben hem zaterdagmorgen rond 8 uur gevonden. Pater Nijsten, de zorgmantelaar van Gerard, was niet aanwezig maar bij familie voor het gouden huwelijksfeest van zijn zus. Dat dat net toen moest gebeuren. Pater Nijsten trok veel met hem op en was zijn toeverlaat. Hij heeft de overweging gehouden tijdens de viering hetgeen u kunt beluisteren op de opname die ik heb gemaakt en die bij gelegenheid wel te horen zal zijn via de radio. Pater Van Kempen stond aan de wieg van het radioprogramma DE DIGITALE KERK. Hij heeft mij de suggestie gedaan om zo aan die mensen te denken die wel Kerk gebonden zijn maar er niet heen kunnen gaan vanwege ziekte, ouderdom etc.

Heymelkondre switi
De uitvaartdienst is goed verlopen en er was enorm veel belangstelling. De kapel zat tjokvol. Ik heb de brief van Mgr. Karel voorgelezen. Die schiep een band en maakte een diepe indruk. Pater Daniël Corijn die 2 jaar geleden voor ons bisdom de retraite heeft gepreekt in Groningen, is voorgegaan in de viering geassisteerd door pater Nijsten en mijzelf. Er waren 23 Oblaten aanwezig uit Vlaanderen en Nederland. Die gingen allemaal rond de kist staan om het SALVE REGINA te zingen. Dit is bij ons een traditie. Aan het einde van de viering heb ik vermeld dat pater Van Kempen mij de suggestie van DE DIGITALE KERK heeft gedaan, hetgeen wij verder hebben uitgewerkt. Al meer dan 3 jaar wordt elke maandagavond vanaf 20.00 uur DE DIGITALE KERK uitgezonden. Tegen het einde van de dienst hebben we 2 Surinaamse liederen gezongen: Yanda na da kondre en Heymelkondre switi. We hadden ze geoefend met het koor van de kapel van de SSS., de paters van het Heilig Sacrament. Iedereen was te spreken over de liturgische viering.

Paters Oblaten
Na de plechtigheid was de begrafenis in Cuijk waar ook heel wat mensen naar toe zijn geweest om hem de laatste eer te bewijzen. Op weg naar zijn graf zijn we even stil blijven staan bij het graf van een andere pater Van Kempen, nl. pater Wim van Kempen, pastoor van Moengo en Zorg & Hoop, en broer van pater Gerard. Die ligt begraven op dat kerkhof samen met zeker 12 andere paters Oblaten. Daar heeft pater Nijsten de laatste liturgische handelingen verricht en heeft pater Leo van den Berg, onze huidige groepsverantwoordelijke van Nederland iedereen bedankt. Pater Leo van den Berg was een klasgenoot van pater Gerard van Kempen; nu is hij nog de enige die over is gebleven van de groep van acht Oblaten. Na afloop gingen we naar Van der Valk in Cuijk en we hebben daar vele bekenden ontmoet: klasgenoten, mensen die vroeger bij de Oblaten behoorden en zich nog steeds met ons verbonden weten, pater Inno Gijsberts en mej. Ali van der Schot, twee Suriname-gangers. Zie hier een ooggetuigeverslag van de begrafenis van pater Gerard van Kempen, die plotseling van ons is heengegaan. Hij ruste in vrede.

OMHOOG Jaargang 63, editie 30, 11 augustus 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: