Triduüm Allerheiligste Verlosserparochie

door Gail Martoidjo –

Gail Martoidjojo woont en werkt in Nederland; zij is een geboren en getogen kind van de Allerheiligste Verlosser Domburg en is ons niet vergeten. Ze was voor een korte vakantie in Suriname en heeft de eerste eucharistieviering van het triduüm bij gelegenheid van het patroonsfeest van de Allerheiligste Verlosser bijgewoond. Gail was zo onder de indruk dat ze een verslagje opstuurde vanuit Nederland.

Een hartelijke ontvangst
Die blije gezichten en letterlijk open armen van de kerkleden. Sommigen van hen zien elkaar ook buiten de kerk. Het was hartverwarmend om hen mijn ouders te zien omhelzen. Met name mijn vader die wegens gezondheidsredenen weer na een tijd in de kerk kwam. Voor mij is het na drie jaar dat ik terug ben in Suriname en blij om een eucharistieviering in de Allerheiligste Verlosser in Domburg mee te kunnen maken. Het vriendelijke, persoonlijke contact tussen de pater en de kerkleden vind ik noemenswaardig: hij is een van ons en besteedt aandacht aan wat er speelt in het leven van de parochianen; een leider die het goede voorbeeld geeft. Wat voor mij nieuw was, was de muziekbegeleiding. We hadden twee jongeren – ik heb ze toen als misdienaar en misdienette meegemaakt – die de gezangen met gitaar en keyboard begeleidden. Prachtig om te horen! Het openingslied ‘U Heer, zij lof gebracht’ (Jub. 642) raakte mij, niet alleen de inhoud van het nummer, maar ook de stem en de muziek. Het was heerlijk om terug te zijn.

Triduüm
Ik heb de eerste dag van het triduüm van onze parochie bijgewoond, een driedaags feest van de Allerheiligste Verlosser de patroonheilige van onze kerk, met elke avond een eucharistieviering die afgesloten werd met een fundraising. De parochianen doneren drinken of maken lekkere hapjes die verkocht werden. Zo hadden we na afloop ook even een gezellige get-together om bij te praten en een mooie opbrengst voor de parochie. Op deze eerste eucharistieviering celebreerde monseigneur Karel Choennie. Onze pastoor pater Gilson en zijn confrater pater Patrick van de Onze Lieve Vrouwe van Nazareth waren zijn mede-celebranten.

Amazone
De preek van de bisschop maakte veel indruk op mij. Hij weet de aardse kwesties in de meest letterlijke zin te associëren met het goddelijke. Hij wees erop dat Brazilië, het thuisland van pater Gilson en waar pater Patrick heeft gewerkt, een land is dat het grootste deel van de Amazone dekt. Een prachtig en officieel werelderfgoed waartoe ook Suriname behoort, maar dat helaas bedreigd wordt met uitputting en vernieling. Wederom een God-gegeven dat voor een heel groot deel door de mens vernietigd wordt. Hoe gaan wij hiernaast met onze medemens om? Met de zegeningen die ons geschonken zijn? Gaan wij er ook roekeloos mee om? Monseigneur Choennie benadrukte dat met de vernieling van de mooie natuur de toekomst van onze nakomelingen bedreigd wordt. Een wereld zonder mooi groen met global warming is wat wij niet wensen, dus om het goddelijke te benadrukken: geen wereldse wereld. Wij hopen op een wereld waar God centraal staat en waar wij koesteren wat Hij gemaakt heeft. Wij kunnen ervoor zorgen dat het geloof blijft leven, dat wij de aarde blijven liefhebben. Het is immers door God aan ons gegeven.

OMHOOG Jaargang 63, editie 29, 4 augustus 2019



Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Prachtig, Domburg uit de geschiedenis van de Tjong Akiet fam.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: