Begikerki in het Boven-Surinamegebied

Thanya Soke-Fonkel –

Terugval kerkgangers Gengeston
Op vrijdag 28 juni jl. vertrok een enthousiaste groep van 13 volgers van Christus naar Gengeston, een dorp aan de Boven-Surinamerivier. De groep onder leiding van diaken Sonny Waterberg verbleef er van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni. De reis vanuit Paramaribo naar de aanmeerplaats Atjoni duurde ongeveer drie uren met de auto. Vanuit Atjoni is het dorp ongeveer een kwartier met de boot te bereiken.
Het dorp Gengeston is als niet-christelijke dorp gesticht na de transmigratie in 1964. Het dorp bestaat dus 55 jaren. Echter waren er al enkele kerkgangers en gedoopten in het dorp. Vooral vanwege het onderwijs bezochten zij kerken in omliggende dorpen. De r.-k. kerk in Gengeston werd gebouwd in 1995. De voorganger in de kerk is catechist Steven Linga die ondersteund wordt door een bestuur. De laatste jaren wordt de kerk heel slecht bezocht. Daarom deed de catechist een verzoek aan diaken Waterberg om met begikerki het dorp te bezoeken en het christelijke leven in het dorp aan te wakkeren.
Zaterdagochtend maakten de groep uit Paramaribo en vertegenwoordigers van de plaatselijke kerk een dorpswandeling. Daarna vertrokken zij per boot naar enkele dorpen in de omgeving. In het dorp Lespansi werd er uitgebreid gebeden voor mensen die al zaten te wachten op de komst van de groep.

Begikerki
Zaterdagmiddag begon de begikerkidienst in Gengeston om 4 uur ‘s middags. Het kerkgebouw was prachtig versierd en de dorpsbewoners kwamen massaal naar de dienst. Het thema voor de dienst was vergeving. Daarbij heeft gospelzangeres zuster Alma Lienga de kerkgangers tot tranen gebracht, terwijl de kinderen lachten van blijdschap en uit volle borst meezongen.
Met gemengde gevoelens ontvingen de volwassenen de boodschap van diaken Sonny over vergeving. Het was onvoorstelbaar om te zien hoe de gemeenschap hunkerde naar Christus en hoe vol men was van de Heilige Geest. Handelingen 3,19 bewijst hoe vergeving leidt tot bevrijding om een goede start te maken en het christelijke leven positief op te pakken in het dorp. Door allerlei gebeurtenissen is het christelijke leven achteruitgegaan. Wij moeten ons niet blijven vasthouden aan de fouten van anderen of ons door schuldgevoelens laten achterhouden. Om echt helemaal opnieuw te beginnen, moeten wij elkaar vergeven net zoals wij willen dat God ons vergeeft.

Samenwerking Fatimaparochie en kerk Gengeston
Er werd intensief gebeden voor iedereen die dat wilde. Zowel kinderen, jongeren als ouderen stonden geduldig hun beurt af te wachten. Omstreeks tien uur in de avond eindigde de bijeenkomst. De dienst zelf duurde vier uren.
Zondagochtend was er een woord- en gebedsdienst geleid door de diaken. De dienst van een uur duurde uiteindelijk drie uren. Er zijn enkele afspraken gemaakt. De Fatimaparochie zal samenwerken met het kerkbestuur Gengeston. De plaatselijke catechist Steven Linga zal meelopen met diaken Waterberg en verder vormgeven aan de groei en bloei van de kerk in het dorp. Zuster Thanya Soke-Fonkel is benoemd tot kind- en jeugdleider van het dorp. Ze zal ervoor zorgen dat de jeugdigen actief begeleid worden. Er is ook behoefte aan een kinderkoor.
Na de zondagse dienst was er een gezellig samenzijn met de gemeenschap en werd er samen gegeten en gedronken. De groep vertrok in de middaguren terug naar Paramaribo. Het was een gezegend weekend in Gengeston dat niet gauw vergeten zal worden.

OMHOOG Jaargang 63, editie 26, 14 juli 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: