Retraite Geestelijke Oefeningen: sterven aan jezelf

Claudia Tjon Kiem Sang –

Jaarlijkse retraite SSVM
We moeten sterven aan onszelf om ten volle te kunnen begrijpen wat God voor ons wil, wat onze bestemming is en hoe daar te komen. Maar als ik mezelf volledig geef, wat tref ik dan aan de andere kant aan?
Dit was een beetje de strekking voor mij van de retraite Geestelijke Oefeningen, van 28 juni t/m 1 juli gehouden in Asewa Otono. Deze jaarlijks terugkerende retraite wordt georganiseerd door de Servidoras del Senor y la Virgen de Matará (SSVM), ook bekend als de Blauwe zusters. De retraiteleider was pater Martin van de congregatie van het Mensgeworden Woord, waartoe ook de SSVM behoort.

Roep tot zelfgave en opoffering
Voor mij de 5e keer dat ik de Geestelijke Oefeningen deed en elke keer blijkt het een ervaring te zijn waarbij je uit de confrontatie met jezelf dieper inzicht krijgt in je eigen leven, jouw geestelijke groei en de relatie met God. De mens die God zoekt moet groeien in zijn zoektocht, stilstand is achteruitgang.
Sterven aan jezelf klinkt heel ingrijpend, maar er is eigenlijk geen andere weg willen we oprecht God dienen en zoals zo vaak populair gezegd wordt: een instrument zijn in Zijn handen. Hoe meer we van onszelf geven, hoe groter de genade van God in ons leven. Pijnlijk, heel pijnlijk is het proces. Heel eenzaam soms, je eigen lelijkheid onder ogen komen, rebelleren, geduld – veel geduld – en het grootste deel van de tijd op het saaie af trouw je plichten vervullen en met vallen en opstaan groeien in de deugden.
Maar je hoeft maar één blik om je heen te werpen, de ellende om je heen te zien, het verval, hoe de mens zich van God verwijdert, en je weet dat dit onze roeping is. Dat God in deze tijd mensen roept tot heiligheid, tot zelfgave en opoffering. Om met Hem mee te werken aan de genade, Zijn liefde voor de mens tot het uiterste te beoefenen en zo Zijn licht in de duisternis te laten schijnen. Dit is de tijd, dit is waartoe God ons roept en ‘nee’ zeggen is eigenlijk geen optie.

Ultieme doel
Wat is er dan aan de andere kant? Een leven toegewijd aan God kan alleen maar meer vreugde, liefde, licht en genade bevatten. De vruchten zullen zoet smaken, of die nou tijdens het leven of na de dood worden voortgebracht. En dat is uiteindelijk het ultieme doel van het leven van elke christen: God de Heer te dienen en je ziel te redden, en daarbij zoveel mogelijk andere zielen te winnen voor God. Al het andere in het leven gaat voorbij en vergaat tot stof dat wegwaait met de wind.

OMHOOG Jaargang 63, editie 26, 14 juli 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: