Festa Junina, ook een feestmaand van de heiligen

Door Charles Chang –

Juni
In juni wordt overal in Brazilië het Junifeest gehouden. Festa Junina is een traditioneel oogstfeest dat in de steden maar vooral in de rurale gebieden in het noorden en noordoosten van het land wordt gevierd. Vroeger was er geen elektriciteit, dus hoort er altijd een kampvuur bij. Op de avond komen gasten als boeren en boerinnen gekleed. Wat het eten betreft, zijn er veel zoetige snacks en wordt haast alles gemaakt van maïs. De pamonha, een stevige snack, is gewikkeld in het korenblad en mingão de milho is niets anders dan maïspap. Daarnaast zijn er ook geroosterde mais, cakes van maïs en pindakoek. Op het feest is voor de gezelligheid forró, een pittige dansmuziek, en het hoogtepunt van de avond is de quadrilha, een grote groepsdans met een stukje cabaret van een huwelijk op het platteland. Maar naast het traditionele bestaat Festa Junina ook uit een religieus gedeelte. In de maand juni worden vooral deze drie heiligen herdacht: são Antonio, Pedro en João, respectievelijk heilige Antonius, Petrus en Johannes. “Deze drie zijn naast Franciscus de meest bekende heiligen in Brazilië”, zegt pater Gilson.

Activiteiten
De bijzondere maand begint op 1 juni met de trezena. Als het niet in de kerk gebeurt, houden de mensen het dan thuis. Dertien dagenlang wordt iedere dag een noveen bij iemand thuis gehouden tot de sterfdag van Antonius op 13 juni. Als patroon van de verliefden wordt Antonius in deze eerste twee weken van juni vooral aangeroepen door vrouwelijke vrijgezellen die naar een goede man uitkijken. Gilson: “Soms gaan de vrouwen zover dat ze Antonius bedreigen door het beeld van hem op zijn kop te zetten of het beeld van Jezus te ‘stelen’ totdat ze in de dertien dagen een man vinden. Dit zijn wat we noemen de curiosidades.”
24 juni is de dag van Johannes en wordt deze heilige in de kerk herdacht met een noveen. Daarna is er gewoonlijk feest met eten en drinken, spelletjes en de quadrilha. Op 29 juni wordt Petrus, de eerste apostel van Jezus, herdacht. Veel weduwen maken dan een fogueira of vuurtje buiten op het erf om de heilige eraan te herinneren dat ze nog weduwen zijn.
Door de jaren heen is het religieuze gedeelte van de junimaand op de achtergrond geraakt. Nu is er vooral het culturele gedeelte. Op zaterdag 29 juni a.s. houdt de Braziliaanse parochie van Onze Lieve Vrouwe van Nazareth voor de derde achtereenvolgende keer het Junifeest, compleet met kampvuur. De dag begint om vijf uur in de middag met kinderspelen. In de avond is een live band en de indrukwekkende quadrilha. Koppels hebben hiervoor maandenlang geoefend. Door een tekort aan maïs mist het feest de traditionele snacks, maar de churrasco of Braziliaanse barbecue is verkrijgbaar.

OMHOOG Jaargang 63, editie 23, 23 juni 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: