Opleiding tot rouwbegeleider

Claudia Tjon Kiem Sang –

Op 9 maart jl. ging in ons bisdom de opleiding Rouwbegeleiders van start. Deze opleiding wordt georganiseerd door het Pastoraal Centrum in samenwerking met dokter Karan Gokoel, psycholoog, die tot voor kort verbonden was aan het ‘s Lands Hospitaal waar hij actief was in de begeleiding van nabestaanden bij het verwerken van hun verdriet. Dokter Gokoel heeft de opleiding opgezet en heeft ook enkele modulen verzorgd.
Tien personen, allen dames uit verschillende parochies, nemen deel aan de opleiding die een jaar zal duren. De opleiding is een combinatie van theorie over het onderwerp en de praktische toepassing van opgedane vaardigheden. Na afronding van de opleiding moeten de participanten in staat zijn om parochianen te begeleiden in hun rouwverwerking. De rouwbegeleiders vallen onder de verantwoordelijkheid van hun pastoor. Ze zijn er om hem te ondersteunen in deze belangrijke zorgtaak. Zoals we weten kampen wij met een groot priestertekort en door hoge werkdruk komen onze priesters vaak niet toe aan het intensief begeleiden van parochianen die daar behoefte aan hebben. De verwachting is dat de rouwbegeleiders een beetje in de nood zullen voorzien.
Ondertussen zijn de studenten met hun stage bezig waarbij ze o.a. gesprekken hebben met nabestaanden of personen die een andersoortig verlies te verwerken hebben. Uiteraard blijft bij alles de confidentialiteit gewaarborgd. Wij vragen de medewerking van alle parochianen om onze studenten de gelegenheid te geven hun stage zo goed mogelijk te kunnen doorlopen.
De studenten wensen wij veel succes toe met de stage en het vervolg van de opleiding en kijken uit naar het moment dat zij hun diensten kunnen aanbieden aan parochies en het bisdom.

OMHOOG Jaargang 63, editie 20, 2 juni 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: