Bedevaart in teken van verjaardag zaligverklaring Petrus Donders

Wielfred Tjin A Tam –

Bedevaartgangers Paramaribo West
Na de prachtige en plechtige eucharistieviering op donderdagavond 23 mei jl., bij gelegenheid van de herdenking van de 37e jaardag van de zaligverklaring van Petrus Donders en de installatie van de nieuwe pastoor, pater Patrício, voor de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Nazareth, zijn wij met een groep van 61 pelgrims op bedevaart geweest op zaterdag 25 mei jl.. Deze bedevaart stond ook in het teken van de herdenking van de jaardag van de zaligverklaring van Petrus Donders. Vijfenzeventig procent van deze groep is medewerker/parochiaan van de parochies van het pastoraal gebied Paramaribo West (St.-Alfonsus, Zacheüs, St.-Clemens en Majella). Dank aan de moedige oma’ s om hun kleinkinderen, Alea 6 jaar, Christian 5 jaar en Lifaan 5 jaar, mee te nemen op bedevaart naar Batavia. Deze zeer jeugdigen hebben op hun eigen (kinderlijke) wijze meegedaan met de kruisweg en de eucharistie viering en zij hebben zich voorbeeldig gedragen vanaf het vertrek rond 7 uur tot en met de terugkeer rond 18 uur.

Medewerkers bedevaartdag
Het is een heel prachtige bedevaartdag geworden, zonnig en helemaal geen regen. Het waren ook vlotte en veilige ritten/vaarten in drie bussen en in twee grote rivierboten. De vaartochten naar en van Batavia op de grootse Coppenamerivier blijven fascineren: in de morgen met een zekere snelheid opvarend naar – in de verte – het witte stipje (een kruis van 7 meters hoog) en het rode stipje (het dak van het pelgrimshuis op Batavia). Onderweg genietend van een koele bries, het oneindig vele groen op de oevers en van een heldere hemel. s’ Middags, op de terugweg, is er wat golfbeweging op het water en er is een sterkere bries. Niettemin koersen de ervaren bootslui ons veilig naar de aanmeersteiger te Coppenamepunt.
Dank aan onze medewerkers Elly, Roy, Enno, Angela, Wielfred en onze bedevaartpastoor pater Martin Noordermeer, die altijd zo boeiend weet te verhalen over de ‘ge-Batavia-niseerde kruiswegstaties’ en over de respectieve schriftlezingen van de eucharistieviering. Bij elke van de 14 staties mag telkens een andere pelgrim de relikwie van Z. Petrus Donders in de hand houden terwijl de groep bidt en zingt. Een emotioneel moment. Onze volgende bedevaart is op zaterdag 22 juni 2019.

Misintenties
Enkele uit de vele tientallen misintenties voor de eucharistieviering en reacties over deze bedevaart:

 • Voor verdere genezing van Mgr. de Bekker, dat hij weer in zijn diensten kan voorgaan en dat hij de Blijde Boodschap weer kan verspreiden.
 • Wij bidden voor alle zieken, dat zij aangeraakt worden. Ook voor genezing op voorspraak van Petrus Donders. Ook voor alle overledenen, die hier gestorven zijn, dat hun ziel in vrede mogen rusten. Voor ons die hier nu aanwezig zijn, voor gezondheid, kracht en wijsheid mogen ontvangen. Voor een gezegende dag en goede terugkeer
 • Bidden wij tot onze Hemelse Vader voor ons land dat Hij zijn Heilige Geest stort over ons land. Dat de Heilige Geest totaal overneemt opdat de wil van God zal geschieden in ons land.
 • Voor veiligheid en welvaart in het leven, ook in arbeid, gezondheid en kracht.
 • Gebed voor gezondheid, liefde en geloof. Ook gebed voor een buurjongen met een hersentumor, dat de Heer hem mag bijstaan en hem mag genezen.
 • Veilig aangekomen op Batavia. Dank u pater Donders. Hoop dat u snel heilig verklaard zult worden. Wij ervaren altijd dat u ons bijstaat bij het komen en teruggaan naar huis. Dank u. Mijn gebeden worden verhoord. Bescherm mijn kinderen, kleinkinderen en mijn broertjes en zusjes. Beterschap voor mijn ziek zusje. Veel zegen voor ons land en voor onze Bisschop Karel. Geef ons Uw zegen. Voor de overledenen de eeuwige rust, Amen. Zegen ons, Zalige Petrus Donders.

Reacties

 • Leuke dag, Goed georganiseerd. Eten was lekker. Toiletten op Boskamp afwezig. Advies: Openbare toiletten tegen betaling op Boskamp plaatsen, zodat je niet bij mensen in huis hoeft.
 • De overstap naar de boot is heel vlot verlopen.- De reis hiernaar toe ging vrij vlot.-Het is prachtig weer.- Het eten heeft ook gesmaakt.-Heel geslaagd.
 • Mooie bedevaarttrip met kruisweg, rustgevend geweest. In vergelijking met een aantal jaren geleden, is Batavia veel achteruit gegaan. Hopen dat er weer goede tijden komen.
 • Ik heb de dag als zeer goed ervaren. Naast bezinning is het prettig dat er ook informatie gegeven wordt over de geschiedenis van de plek. Ook de verwerking van het leed van de melaatsen in de staties is heel mooi. Verbeterpunt: betere organisatie bij het verdelen van de voeding. (Vegetarische) voeding was wel lekker.
 • Het was een zeer devotievolle dag. Pater Noordermeer liet alles voor je (her-)leven, zoals ik het niet eerder heb ervaren. De uitleg bij de staties, het verband tussen het lijden van Jezus en het lijden van de melaatsen. Ook de kunstenaar Wong Loi Sing die dat zo mooi heeft uitgebeeld. Dat wat ik vandaag gevoeld heb, zo diep en intens heb ik niet eerder ervaren, bij de vorige bedevaarten. Thank God for this day.
 • De bedevaart heb ik als zeer positief ervaren. Over de Zalige Peerke Donders te horen en zo dichtbij in de omgeving te mogen zijn waar hij dienstbaar was aan zijn medemens. De organisatie is ook heel goed. Een voorstel rekeninghoudend met de oproep van bisschop Choennie m.b.t. milieu: voortaan mensen aanmoedigen om zelf een bakje en beker, en bestek mee te nemen. Zo heb je aan het eind geen grote zakken met plastic borden etc. cups. Blessie.
 • Tevreden. Goed verzorgd. De 1e keer geweest en heel blij te hebben meegemaakt. Als mens zeker een openbaring. Dank aan de organisatie en in het bijzonder pater Noordermeer voor de goede begeleiding en verzorging van de staties en H. Mis.
  (Foto’s: Wielfred Tjin A Tam)

OMHOOG Jaargang 63, editie 20, 2 juni 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: