Padre Patrício voor parochie OLV van Nazareth

door Charles Chang –

Onder toeziend oog van verschillende broeder-priesters en diakens is pater Joseph Patrick Dorcey C.Ss.R. op donderdag 23 mei jl. door Mgr. Karel Choennie in bezit gesteld van zijn ambt als pastoor van de parochie Nossa Senhora de Nazaré, Onze Lieve Vrouwe van Nazareth, aan de Jozef Israelstraat. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Braziliaanse parochiegemeenschap. Pater Dorcey arriveerde in februari van dit jaar in Suriname om de Braziliaanse communiteit te ondersteunen.
Pater Dorcey’s werknaam is padre Patrício, de Portugese versie voor pater Patrick. Nadat Mgr. Choennie hem aankondigde, las padre Patrício zijn gelofte voor in zijn beste Nederlands. De geestelijke spreekt wel meerdere talen. Er was sprake van een desafio of uitdaging, één vanwege het feit dat Patrício met zijn vijfenzestig jaar al met pensioen zou moeten gaan, maar toch heeft voldaan aan het verzoek van de congregatie van Redemptoristen in Brazilië om hier in Suriname te werk gesteld te worden. Het tweede is dat de Braziliaanse gemeenschap in Suriname zoveel mogelijk de gewoonten wil behouden. In de vijf jaren dat de kerk bestaat, is hij de vijfde priester en dat zegt al genoeg. Patrício is geboren en opgegroeid in Nebraska, de Verenigde Staten van Amerika, maar heeft jarenlang in Manaus en de lokale gemeenschappen langs de Amazonerivier gewerkt.
Tijdens de eucharistieviering vond ook de herdenking plaats van de 37ste jaardag van de zaligverklaring van Petrus Donders. In zijn preek tot de bomvolle kerk haalde Mgr. Choennie opnieuw de boodschap aan van paus Franciscus, namelijk dat we niet alleen goed moeten leven met onze medemens, maar ook met ons gemeenschappelijk huis: de natuur. Zuster Judith Maho deed de vertaling in het Portugees. Tot slot kregen de aanwezigen het nieuws dat het bisdom van Paramaribo een relikwie van Petrus Donders zal schenken aan de congregatie in Brazilië. De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje en mini salgados of Braziliaanse snacks.
(foto’s: Charles Chang)

OMHOOG Jaargang 63, editie 20, 2 juni 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: