Plantenkas voor Christoforus-internaat

Faroz Abdoelrazak –

Met een kleine, korte plechtigheid op locatie werd op vrijdag 12 april jl. de overdracht gedaan van een plantenkas aan het Christoforus-internaat aan de Prinsessestraat. De overdracht geschiedde door Walter Tjon-A-Tjieuw van Lions Club Paramaribo North aan Johan Tjang-A-Sjin, vertegenwoordiger van bisdom Paramaribo, die het op zijn beurt weer overdroeg aan Lucius Romalo, directeur van het Christoforus-internaat. De plantenkas is gebruiksklaar opgeleverd en moet de jongeren van het internaat motiveren om te leren planten en het internaat voor wat groenten betreft zelfvoorzienend te maken.
De heer Tjon-A-Tjieuw vertelde dat de Lions Club Paramaribo North aanwezig was op verzoek van LBS, een Lions club in Nederland waar de initiatiefnemer voor dit project lid van is. “Wij hebben ervaring met het bouwen van plantenkassen. We hebben eentje helemaal zelf gebouwd voor de St. Carolusschool aan de Adhinweg met de bedoeling dat de kinderen warm gemaakt worden voor het planten. Ik heb dat ook jong geleerd en doe dat nog steeds.” Tjon-A-Tjieuw gaf aan dat de St. Carolusschool nu geniet van de oogst uit de kas en met het planten van verschillende groentesoorten, met medewerking van LVV-Domburg. “Ze doen nu zelf aan plantvermeerdering waarbij de plantjes dan verkocht worden aan leerlingen voor een symbolisch bedrag van SRD 1, zodat die thuis ook zelf gaan planten.”
Het project voor het Christoforus-internaat is een initiatief van Jimmy Fernandes, uroloog verbonden aan het St. Vincentius ziekenhuis (RKZ). Aanvankelijk bood de heer Fernandes het aan Stichting RKBO, maar het belandde bij Johan Tjang-A-Sjin. “Toen Jimmy het initiatief toelichtte, haalde hij een slogan aan: jong geleerd, oud gedaan,” haalde Tjang-A-Sjin aan in zijn dankwoord. “Ik dacht gelijk aan een internaat.” Hij zei dat het contact gauw gelegd was. Ook Rudi Darson was bereid een steentje bij te dragen. Johan Petres ging namens Darson gelijk van start met de bouw. De heer Tjang-A-Sjin: “Het Christoforus internaat heeft op dit moment 82 jongelui dagelijks te voeden. Dat moet enorm veel geld kosten. Door eigen groenten te planten bespaar je niet alleen maar leer je ook om te planten. En kan je je eigen tuin later beplanten.” Tjang-A-Sjin gaf ook aan dat er “bij het Christoforus-internaat genoeg plek is voor uitbreiding van de plantenkas, van een groentetuin, waardoor er straks voldoende is om ook te verkopen en inkomsten te genereren.”
De heren Jimmy Fernandes en Rudi Darson helpen ook verder nadenken over de exploitatie van de kas. “Er kan een goed irrigatiesysteem toegevoegd worden aan het systeem en er kan uitbreiding plaatsvinden aan verschillende onderdelen aan de kas zoals LED-verlichting, sensoren, zonnepanelen, hydroponics en andere high-tech elementen,” schrijft Rudi Darson. Hij gaf ook aan de samenwerking te bevorderen met studenten van TU Delft en andere deskundigheid van Natin, PCT, ADEK om de mogelijkheden voor horticultuur te bekijken. De heer Tjang-A-Sjin dankte een ieder voor hun bijdrage aan de totstandkoming van dit project.

OMHOOG Jaargang 63, editie 15, 28 april 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: