Eendaagse retraite ‘Ga heen en zondig niet meer’

Carla Rees –

Grote opkomst
De bekendmaking voor deze eendaagse retraite las ik in ons bisdomblad Omhoog. Ook via andere kanalen zoals de Orde Franciscaanse Seculieren (OFS) werd onze aandacht hiervoor gevraagd. Er waren enkele data beschikbaar. Vanwege de vele aktiviteiten was het voor mij duidelijk een kwestie van keuzes maken. Uiteindelijk werd het 30 maart. Toen ik op het terrein kwam van Asewa Otono was ik aangenaam verrast door de grote opkomst. ‘Kom tot de Vader, kom zoals je bent,’ deze zijn de woorden uit het lied, dat ik noem themesong. Vooral deze woorden zijn voor mij een inspiratie voor het schrijven van dit stuk. Het thema van deze eendaagse retraite is voor mij een aanmoediging om goed met mezelf en met anderen om te gaan : “Ga heen en zondig niet meer.” (Johannes 8:11).

Relaties
De biecht kreeg de nodige aandacht op deze bijzondere dag. We kregen gelukkig ook aandachtspunten die een grote hulp waren om in het reine te komen met God en onszelf. Dat was de “biechtspiegel”, een manier om je voor te bereiden op het sacrament van boete en verzoening. Aan de hand van zeven onderdelen van je gezicht stel je jezelf vragen over je relaties. Bij het voorhoofd ga je je gedachten na; bij de ogen waar je naar kijkt; bij de oren naar wie je luistert; bij de neus waar je je mee bemoeit; bij de wangen waar je opgewonden van raakt, of waar je je voor schaamt; bij de mond hoe je spreekt; bij de hals welke ademruimte je geeft. Hoe is mijn relatie met God, de ander, met mezelf? Prachtig vond ik het om op deze manier het zelfonderzoek te doen. Niet alleen voor deze ene keer, maar het lijkt mij een mogelijkheid om met deze spiegel in goede relatie te leven.

Gewetensonderzoek
Interessant vond ik het punt in de biechtspiegel: Ergens je neus in steken. Ga ik wel eens op de stoel van God zitten? Bemoei ik me met dingen waar alleen God overgaat? Dit brengt mij naar de Bijbeltekst die is behandeld: Johannes 8:11, ‘Ga heen en zondig niet meer’. Ik denk aan de woorden ‘de splinter zien in de ogen van de ander, maar niet de balk in eigen ogen.’ De vragen bij deze bijbeltekst lenen zich volgens mij voor een gewetensonderzoek voordat wij gaan slapen. Een gewetensonderzoek zoals wij dat in het verre verleden op school leerden. Een enorm hulpmiddel om mezelf beter te leren kennen. Het was een bijzondere dag. Voor mij voldoende stof tot nadenken. Het sacrament van verzoening heeft lang geleden bij mij wonderen gedaan. Ik wil besluiten met God en anderen te danken voor deze bijzondere dag. Barmhartigheid is de gedachte waarmee ik dit schrijven besluit.

OMHOOG Jaargang 63, editie 13, 14 april 2019

A1-De uitdaging van de retraite-12-0704-02Categorieën:geloof en leven, getuigenissen

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: