Verloren eens, nu weer terug

Rosanda Courtar –

KCV conferentie 2019
Ben je ooit iets kwijtgeraakt? Iets wat je heel waardevol was? Een sieraad? Een vriendschap? Een baan? Wat als je het terug zou vinden? Als je wakker werd en je sieraad lag op je nachtkastje, die fijne relatie werd hersteld, je baas belde dat je hem verkeerd begrepen had. Zou dat dan geen reden zijn voor een feest? Ik zou andere sieraden laten staan en die ene andoen. Ik zou tijd vrijmaken voor die vriend die ik terug had. Ik zou met een grote smile naar het werk gaan en wellicht overwerken. Blij dat terug is wat verloren was.
“Verloren, nu weer terug”. Dit was het thema van de op zondag 31 maart gehouden eendaagse conferentie van de Katholieke Charismatische Vernieuwing Suriname (KCV). In een volle zaal van de St. Louiseschool, aangekleed in de tinten paars en rose, vierden wij Laetare zondag op een bijzondere manier. Vóór we van start gaan bidden we de rozenkrans samen en vragen onze Moeder Maria ook deze dag te bidden voor ons tot haar Zoon, Jezus. Onze God is een genadevolle God, die Zijn Zoon gegeven heeft om ons te redden van onze zonden. Hieraan werden we herinnerd door de dans van de groep Glory2God op het nummer ‘Mercy said no’. Hierin werd mooi uitgebeeld hoe de satan probeert ons van onze vreugde te beroven, echter zonder succes, want Jezus zijn dood en verrijzenis heeft daar voorgoed mee afgerekend. De onlangs geinstalleerde voorzitter van de KCV, mevrouw Gerda Misidjang, opende de conferentie met de oproep al wat wij doen, of van plan zijn te doen, aan de Heer op te dragen.

Wan yayo libi e mek’ yu go lasi…
Zuster Alma Anose vertolkte het eerste deel van de daglezing, Lucas 15,11-20, naar deze tijd. Ze maakte goed duidelijk dat we soms net koppige kinderen zijn, die zich afkeren van God en Zijn regels. Dat we die te streng vinden, tot we door de satan diep in de penarie terechtkomen. Dan realiseren wij ons dat we net als de verloren zoon, onze zegeningen te grabbel hebben gegooid en dat we nu terugverlangen naar ons Vaders huis. We moeten dan één ding weten. Wij, Koningskinderen, kunnen altijd terug naar huis. Onze Vader veroordeelt ons niet en ontvangt ons met open armen.
Broeder Clyde Abiteng ging verder in op het thema, vanuit de verzen 21-32. Hij gaf aan dat we waakzaam moeten zijn, want op het moment dat wij tot de Heer terugkeren, staat de satan klaar om ons aan te vallen. Zo was de broer die altijd thuis bij de vader was gebleven boos en jaloers omdat de vader de verloren zoon met een feest verwelkomde. Als een medegelovige in de zonde vervalt, maar dan met moeite terugkomt in de kerk, staan wij gereed hem/haar welkom te heten? Of worden we boos als zij zich dienstbaar opstellen en in de kerk bepaalde liturgische taken oppakken? Als God blij is met een verloren zoon die terugkeert, laten wij mee feesten en hen verwelkomen. Maar laten wij ook getuigen zijn van Gods liefde en mensen die op het verkeerde pad terecht zijn gekomen ervan verzekeren dat onze Vader altijd uitkijkt naar hun terugkeer.

Eerste stap zetten
De dag werd afgesloten met een plechtige eucharistieviering, met de celebranten pater Kenneth en pater Ike. Pater Ike rondde de daglezing af door God te vergelijken met een menselijke rechter. Hij was onlangs bij een rechtszitting en het viel hem op dat de rechter verwacht dat de verdachten de waarheid spreken. Ondanks alle aanklachten die hij over de verdachte aanhoort, geeft hij steeds de verdachte ook een kans tot spreken. De verdachten echter, bleven volhouden niet schuldig te zijn, ondanks alle bewijzen tegen hen. Er was wel een verdachte die toegaf schuldig te zijn en te willen veranderen. Hij zei letterlijk: ‘rechter, ik leg alles in uw hand’. De rechter, blij met zijn eerlijkheid besloot hem een kans te geven zijn leven te verbeteren. Hoeveel te meer zal onze Vader, de rechtvaardige Rechter, ons een kans geven als wij de eerste stap doen, tot bekering komen, gaan biechten en ons zo verzoenen met Hem. Door de biecht wordt ons verleden gekruisigd en onze toekomst versterkt. De KCV mag terugkijken op een overvloedig gezegende conferentie. Laten wij ze boodschappen die wij hebben ontvangen meenemen naar onze huizen, kerken en districten!

Sprekers
Alma Anose–Jada zag het levenslicht op 07 september 1970. Zij komt uit een gezin van 10, waarvan zij de 9e is. Zij begeleidt studenten in de praktijk op het Surinaams Pedagogisch Instituut en doceert pedagogische vakken op LOBO. Ze is lid van de RK Basisgemeente Hannaslust, alwaar ze pastoraal werk doet in de gemeente. Vermeldenswaard is dat zij heel veel van zingen houdt. Daarom is zij ook in de zangbediening. Zij is gehuwd met Rudy Anose. Samen hebben zij een zoon van 15 jaar.
Clyde Abiteng is geboren op 21 november 1984. Hij komt uit een gezin van vier waarvan hij het 3e kind is. Hij is getrouwd met Chaima Twapa en samen hebben zij drie kinderen. Zijn geestelijke vader is pater Kenneth Vigelandzoon. Zijn geestelijke vorming ontving hij via de charismatische gebedsgroep van Moengo. Hij doet jeugdwerk en ervaart de zegeningen ervan. Hij zegt dat het hem jong houdt en gierig voor het evangelie. Hij fungeert ook als MC bij verschillende activiteiten.
Bent u ready terug te keren tot uw Vader? Wilt u een diepere relatie met Hem? De vorming Leven in de Geest (LIG) start op 2 mei a.s. en wordt gehouden gedurende negen achtereenvolgende donderdagen van 18.00u- tot 21.00u in het Dienstencentrum KCV. Opgave via de diverse charismatische gebedsgroepen of via de coördinator LIG., Maureen Monsanto op tel no. 490868/8627017.

OMHOOG Jaargang 63, editie 12, 7 april 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: