Obra de Maria aan het werk in Suriname

Charles Chang –

Missionarissen
“We beginnen eerst bij de Braziliaanse parochie, daarna gaan we ons ook inzetten in de rest van de Surinaamse gemeenschap,” zegt Ana Carolina Ferreira(31) vastberaden. Naast haar zitten Isis Mota(30) en Fabilene das Neves, eveneens eenendertig jaar oud. Alle drie komen ze van Recife, de hoofdstad van de staat Pernambuco in Noordoost Brazilië. De komst van de dames is het resultaat van een verzoek van bisschop Karel Choennie aan hun organisatie vorig jaar.
‘Obra de Maria’ (Werk van Maria), zo heet de beweging, is een katholieke agogische beweging die rechtspersoonlijkheid geniet en erkend door het Vaticaan. Het is een onderdeel van de Internationale Broederschap van Nieuwe Gemeenschappen en bestaat uit geestelijken en leken die zich missionarissen noemen. Als vrijgezellen of koppels leggen ze huisbezoeken af en evangeliseren ze alle vormen van vreugde die nodig zijn. “We bidden de rozenkrans en lezen uit het evangelie. Voor de kinderen doen we de catechese en verder bestaat ons sociaal werk ook uit ziekenbezoek en bezoek aan mensen in de gevangenis. Eigenlijk waar de behoefte is, daar zullen we ons inzetten zoals het werk van Maria dat vraagt,” zegt Fabilene. Zij heeft zich pas twaalf jaar geleden aangesloten bij Obra de Maria, terwijl de twee anderen mee zijn opgegroeid. “Mijn ouders waren al mee bezig toen ik werd geboren,” zegt Isis. Ze raakt helemaal verlegen als haar naam wordt gekoppeld aan de terroristische organisatie.

‘Minimaal zes jaren’
Als lid van Obra de Maria mogen ze trouwen of een partner hebben, maar dan alleen met iemand van dezelfde communiteit (kerkelijke gemeenschap).Het duurt drie jaar voordat ze ingewijd kunnen worden tot missionaris. De persoon krijgt dan een medaille met daarop een afbeelding van Jezus aan het kruis en twee biddende missionarissen. Na het vijfde leerjaar krijgen ze een vergulde afbeelding. In feite ook een ieder die zich al acht jaren heeft ingezet. Over hun verblijf in Suriname zeggen de dames ‘minimaal zes jaren’. Vandaar dat ze van plan zijn om het Nederlands te leren om zodoende hun werk niet alleen onder de Brazilianen maar ook onder de andere Surinaamse bevolkingsgroepen uit te voeren. Obra de Maria bestaat uit bijna drieduizend leden en is vertegenwoordigd in twintig landen. In december vorig jaar was hun leider al in Suriname geweest voor een oriëntatie bezoek. Gilberto Gomes Barbosa, de stichter van Obra de Maria, is een echte Pernambuquense of inwoner van Pernambuco. Hij is geboren in april 1968 en vader van drie dochters. Barbosa heeft een graad in filosofie en theologie, daarnaast is hij ook een klinisch psychoanalyticus. Hij is President van de eerder genoemde Internationale Broederschap van de Nieuwe Gemeenschappen van het Leven en het Verbond van Pauselijk Recht.

Mariaal en charismatisch
In 1985 maakte Barbosa voor het eerst kennis met de katholieke charismatische vernieuwing en kreeg hij zijn persoonlijke ontmoeting met God. Vanuit deze ervaring werden de eerste stappen gezet in de richting van het stichten van de gemeenschap van Maria. Oorspronkelijk samengesteld uit 7 jonge mensen, was Obra de Maria geconfigureerd met mariale en charismatische spiritualiteiten. Mariaal omdat de toegewijde leden zich ervan bewust zijn dat zij kinderen zijn van Onze Lieve Vrouw. De Charismatische spiritualiteit verwijst naar de wortels van de Gemeenschap in het midden van de katholieke charismatische vernieuwing.
De medeoprichter heet Maria Salomé Ventura, een Paraibana, geboren in de stad Monteiro. Ze is schrijfster en heeft een dochter. Ventura heeft een diploma in toerisme behaald aan de Katholieke Universiteit van Brasília en is ook een klinisch psychoanalyticus.
Het hoofdkantoor van Obra de Maria ligt op 3 km van het busstation van Recife, tegenover de Pernambuco Arena, een stadion dat werd gebouwd voor de FIFA Wereldbekerwedstrijden in 2014 in Pernambuco. Op deze plaats van belofte zijn het administratieve gedeelte, de huisvesting van interne leden van de gemeenschap en ruimten voor sportactiviteiten, retraites en evenementen en vieringen ondergebracht.

Omhoog Jaargang 63, editie 11, 31 maart 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: