Medewerkers Parochie Noord op bedevaart naar Batavia

Wielfred T. Tjin A Tam –

Op zoek naar rust en stilte
Na onze bedevaart op dinsdag 13 november 2018 ontvingen wij verzoeken van onze overige parochiemedewerkers om ook op bedevaart te gaan naar Batavia: op zoek naar rust en stilte. Na ampele overwegingen is besloten om op dinsdag 19 maart – in de veertigdagentijd 2019 – de bedevaartstocht te maken naar Batavia. Op deze dag wordt ook wereldwijd het hoogfeest van de H. Jozef gevierd. Het is een unicum om in de vastentijd twee bijzondere dienaren Gods te vieren op Batavia.
Bij het opkomen van de zon hebben wij het (Batavia) reisgebed gebeden, staande vóór de prachtige Mariagrot op het kerkplein van de H. Driekoningenkerk. Na de zegening met wijwater door pater Kumar vertrok de groep met ruim 35 parochiemedewerkers in twee bussen richting Coppenamepunt. In de groep hadden wij ook pater Jan, diaken John, zuster Christine en broeder Henk. Een vlotte en voorspoedige busrit is het geworden waarbij, zoals gebruikelijk bij onze bedevaarten, de rozenkrans werd gebeden en verschillende liederen gezongen uit het boekje ‘Op weg met pater Donders’.
In twee boten, met buitenboordmotor, werd de reis te water vervolgd naar Batavia aan de rechteroever van de Coppenamerivier. Ook deze bootreis is veilig verlopen; na het uitstappen op de brug van Batavia getuigden enkelen dat zij – zittende in de boot en vóór zich en aan weerszijden kijkend naar het water en naar de oneindige groene bossen op de oevers – het (naar) gevoel kregen alsof zij werden verbannen. (De leprozen van toen werden gedwongen vervoerd naar Batavia).

Prachtige viering van de kruisweg en de H. Mis
Het prachtig en zonnig weer – in combinatie met de serene rust en stilte – hebben wij ook ervaren gedurende de vieringen van de kruisweg en de H. Mis. De overdenkingen bij de staties zijn in relatie tot het werk en het leven van zalige Petrus Donders op Batavia. Bij elke statie mocht een andere bedevaartganger de lezing doen met in de hand houdend een relikwie van de zalige Petrus Donders. De H. Mis werd gevierd mede in het teken van het hoogfeest van de H. Jozef en er is gecommuniceerd onder twee gedaanten, het Lichaam en het Bloed van Christus.
Gezongen werd ook het lied ‘Heil’ge Jozef, trouwe Hoeder’, en er was een gebed tot Sint-Jozef:
Wees gegroet Jozef
de goddelijke genade heeft u overladen
Onze Verlosser heeft in uw armen gerust
en is opgegroeid onder uw ogen.
Gij zijt de gezegende onder alle mannen
en gezegend is Jezus,
het goddelijk Kind van uw maagdelijke Bruid.

Heilige Jozef,
tot Vader gegeven aan de Zoon van God,
bid voor ons in onze zorgen
voor de familie, de gezondheid en het werk
tot op onze laatste dagen,
en gewaardig u ons bij te staan
in het uur van de dood.
AMEN

Rond 18.00 uur waren wij veilig en wel terug op het kerkplein van de H. Driekoningenkerk. Hiermee eindigde deze bijzondere en devotierijke bedevaartsdag tot volle tevredenheid van alle pelgrims.

Enkele korte positieve en kritische reacties
Heel goed. Deze bedevaart moet jaarlijks gehouden met de medewerkers. Graag zoals vandaag, in de veertigdagentijd.
Goede voorbereiding. Heel interessant en leerrijk. Het bestaan van Batavia na zoveel jaren, redelijk onderhouden, kan beter.
Spontaniteit van de groep was top. Voeding goed verzorgd. Een beter beeld van het leven van de melaatsen van toen.
Voor herhaling vatbaar.
Voor het eerst hier. Een verrassing. Goed beeld wat hier is gebeurd. Nu goede omgeving om bezoekers te ontvangen.
Organisatie was goed. Leuke ervaring, ook devotierijke bezinningsdag. Vooral in de veertigdagentijd kunnen we vergiffenis vragen aan Onze -Lieve-Heer.
Positief ervaren. Informatief. Goede tijdsindeling. Hoop dat het gastenverblijf voltooid wordt.
Was heel geweldig. Een liefdevolle devotie.
Devotievol, zeer inspirerend. Een geslaagde dag.
Het is een ware belevenis geworden. Woorden op papier kan ik niet aangeven. De ruimte is dan te klein. Deze bedevaart is aan te bevelen voor andere parochieleden. Heerlijke rust, je hoort het bos en de dieren. Onbeschrijfelijk.

OMHOOG Jaargang 63, editie 10, 24 maart 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: