Mgr. Karel Choennie: ‘Kardinaal Danneels was een bijzonder mens’

Melvin Mackintosh –

Bijzonder mens
In een bekendmaking van de Belgische bisschoppenconferentie is donderdag 14 maart jl. kennis gegeven van het overlijden van kardinaal Godfried Danneels, emeritus aartsbisschop van Mechelen-Brussel. De hele katholieke kerk wereldwijd heeft hierop gereageerd. De Vaticaanse media schreef dat kardinaal Danneels drie decennia lang voor de buitenwereld het symbool van de katholieke kerk in België was. In internationale media was er veel lof voor kardinaal Danneels.
Ook Mgr. Karel Choennie is geroerd met dit heengaan. “Kardinaal Danneels was een bijzonder mens en kerkleider,” zei de bisschop van Paramaribo in een eerste reactie. In Suriname gebruiken wij veel van de literatuur die kardinaal Godfried Danneels achterlaat. “Zijn geschriften hebben mij erg geinspireerd,” geeft Mgr. Choennie aan in zijn reactie. Mgr. Karel Choennie condoleert namens het gehele bisdom Paramaribo de familie, vrienden en collega’s en medewerkers van kardinaal Danneels en de geloofsgemeenschap van België met het heengaan van deze bijzondere mens.

Uitvaart
Op de website van Kerknet is gemeld dat kardinaal Godfried Danneels ligt opgebaard in het aartsbisschoppelijke paleis in Mechelen. Het publiek is in de gelegenheid om tot en met woensdag 20 maart een laatste groet te brengen. Op vrijdag 22 maart wordt kardinaal Danneels begraven voorafgegaan door een viering in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen om 11.00 uur Belgische tijd. Digitaal condoleren kan ook via het e-mailadres aartsbisdom@kerknet.be laat Kerknet weten.

Bekendmaking
Hieronder de bekendmaking van de Belgische bisschoppenconferentie zoals gepubliceerd door Kerknet op 14 maart jl..
Kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel en voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie, heeft de droeve plicht u mee te delen dat kardinaal Godfried Danneels, emeritus aartsbisschop van Mechelen-Brussel, deze voormiddag, donderdag 14 maart 2019, in zijn woonplaats in Mechelen is overleden. Zijn uitvaart zal plaatsvinden in de metropolitane Sint-Romboutskathedraal van Mechelen volgende week vrijdag 22 maart 2019.
Godfried Danneels werd op 4 juni 1933 geboren in Kanegem als oudste van zes in een onderwijzersgezin. Van 1945 tot 1951 liep hij school in het Sint-Jozefscollege in Tielt. Daarop volgend begon hij de priesteropleiding aan het seminarie van het bisdom Brugge. Dat stuurde hem onmiddellijk naar de Katholieke Universiteit van Leuven om er Wijsbegeerte te studeren. Na het behalen van zijn licentiaatsdiploma studeerde hij vervolgens Theologie aan de Gregoriaanse Universiteit te Rome (1954-1959).
In 1957 werd hij in de parochiekerk van Kanegem tot priester gewijd.
Vanaf 1959 was hij geestelijk directeur en docent liturgie en sacramentenleer aan het Grootseminarie van Brugge. In 1961 promoveerde hij tot doctor in de Theologie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome. Vanaf 1969 combineerde hij zijn opdrachten aan het Brugse Grootseminarie met een docentschap aan de faculteit Godgeleerdheid van de KU Leuven. Hij werd toen tevens redactiesecretaris van Collationes, het Vlaamse tijdschrift voor theologie en pastoraal.
Op 16 november 1977 werd hij door paus Paulus VI tot bisschop van Antwerpen benoemd. Op 18 december van dat jaar werd hij tot bisschop gewijd door kardinaal Leo Suenens, met als medeconsecratoren de bisschoppen Emiel-Jozef De Smedt, Jules Victor Daem, Jean Huard en Guillaume Marie van Zuylen. Hij koos als bisschopsleuze voor Apparuit humanitas Dei nostri (Verschenen is de menslievendheid van onze God) naar de brief van de apostel Paulus aan Titus (3, 4).
Op 21 december 1979 benoemde paus Joannes Paulus II Godfried Danneels tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Op 4 januari 1980 nam hij bezit van de zetel. Op 2 februari 1983 werd hij tot kardinaal-priester gecreëerd. Hij kreeg de Sint-Anastasiabasiliek in Rome als titelkerk toegewezen.
Op 4 juni 2008, dag waarop hij 75 werd, diende kardinaal Danneels zoals het kerkelijke recht het voorschrijft, bij paus Benedictus XVI zijn ontslag in als residerend aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Het werd aanvaard op 27 februari 2010.
Met zijn emeritaat trok Godfried Danneels zich terug uit het publieke leven. Hij kon nu voluit aandacht schenken aan wat hem het meest dierbaar was: gebed, literatuur en andere vormen van kunst en tijd voor vrienden en kennissen. Op uitdrukkelijk verzoek van paus Franciscus nam hij nog deel aan de gezinssynodes in 2014 en 2015. Stilaan ging zijn lichamelijke gezondheid achteruit.
Vandaag, 14 maart 2019 is hij op 85-jarige leeftijd overleden.
De uitvaart van kardinaal Godfried Danneels vindt plaats in de metropolitane Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. De dienst zal worden geleid door kardinaal Jozef De Kesel, in concelebratie met onder meer de pauselijke nuntiï, de Belgische bisschoppen en de priesters en diakens van het aartsbisdom.
Kardinaal Jozef De Kesel biedt namens de hele Belgische katholieke kerk aan de familie, vrienden en vele voormalige collega’s en medewerkers van kardinaal Danneels zijn christelijke deelneming aan. Kardinaal Jozef De Kesel: “We zijn kardinaal Danneels zeer dankbaar. Gedurende vele jaren heeft hij het herderschap in de Kerk uitgeoefend en dat in een periode van fundamentele veranderingen in Kerk en samenleving. Gaandeweg is zijn uitstraling groot geworden, zowel in ons land als in de wereldkerk. Door zijn woord, met zoveel innige bezieling gesproken en geschreven, heeft hij ons steeds naar de bron geleid. Altijd met zachte hand. Hij heeft ook beproevingen gekend, en op het einde was hij fel verzwakt en uitgeput. We blijven hem dankbaar gedenken. Moge hij rusten in Gods vrede.”

(Foto en tekst: Kerknet.be)Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: