‘Wie zeg jij dat Ik ben?’

Jo-Ann Ooft-Monsels –

Inner peace en stilte
Gedetailleerde muurschilderijen versieren het grootste deel van de binnenkant. Aan het plafond is een levensgroot schilderij van de Here Jezus aan het kruis. De schilderijen dwingen bezoekers van de Church Of Saint Joseph D’Iracoubo in Frans-Guyana om automatisch naar boven te kijken. Tijdens mijn bezoek was er geen preek. Het is maar de vraag hoeveel Franse woorden ik zou verstaan, indien er wel een preek was. Er was ook geen priester aanwezig in de kerk toen ik daar was. Wat er wel was, was stilte. En die stilte sprak meer tot mijn hart dan een woord van mensen.
Het is zo rustgevend hoorde ik een andere bezoeker zeggen. Psst. Mijn gunst ik praat te luid, corrigeerde ze zichzelf snel. Ook ik verstoorde de stilte door foto’s te maken in de kerk, totdat een dame me vroeg wat INRI betekent. ‘INRI betekent dat de Here Jezus de Koning van de Joden is.’ Ik kan het niet zo goed beschrijven, maar ik kreeg een soort ontzag voor de woorden die ik had uitgesproken.
Die tourist in me was compleet veranderd naar iemand die de Here Jezus dringend nodig had op haar levensweg. Ik had inner peace nodig en de Here Jezus moest me helemaal naar Frans-Guyana brengen om me even rustig te laten zitten in een lege kerk. Ineens was de Church Of Saint Joseph D’Iracoubo geen bezienswaardigheid meer voor me. Het werd een ontmoetingsplaats tussen mijn hart en het hart van de Here Jezus.

Koning van mijn hart
INRI staat voor Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. Bij de kruiziging van de Here Jezus plaatste politicus Pontius Pilatus het INRI-bordje bovenaan het kruis om aan te duiden dat Jezus van Nazareth, de Koning van de Joden daar te sterven lag aan het kruis. Christenen geloven dat de Here Jezus een hemelskoningschap heeft en dat aan Zijn Koningschap geen einde komt. In die zin zijn de woorden van de Here Jezus levend en worden aan alle generaties doorgegeven.
Het INRI bordje aan het kruis was niet de eerste keer dat mensen zich afvroegen wie die Jezus was. “Toen Jezus gekomen was in het gebied van Caesarea Filippi, vroeg Hij aan Zijn discipelen: Wie zeggen de mensen dat Ik, de Zoon des mensen, ben? Zij zeiden: Sommigen: Johannes de Doper, en anderen: Elia, en weer anderen: Jeremia of een van de profeten. Hij zei tegen hen: Maar u, wie zegt u dat Ik ben? Simon Petrus antwoordde en zei: U bent de Christus, de Zoon van de levende God. En Jezus antwoordde en zei tegen hem: Zalig bent u, Simon Barjona, want vlees en bloed hebben u dat niet geopenbaard, maar Mijn Vader, Die in de hemelen is.” (Mat 16:13,17)
Wie zeg jij dat Ik ben, vraagt die dwingende stilte nog steeds. Naar aanleiding van die ervaring bij het bezoek aan de Church Of Saint Joseph D’Iracoubo in Frans-Guyana blijf ik mezelf afvragen in hoeverre de Here Jezus werkelijk de Koning is van mijn hart, mijn dagelijkse agenda en mijn portemonnee.

OMHOOG Jaargang 63, editie 08, 10 maart 2019

A4-Wie zeg jij dat Ik ben-08-1003-01Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: