Vergadering Pauselijke Missiewerken in Brasilia

Pater Esteban Kross –

National Director
Ik was van 18-23 februari naar Brazilië voor de jaarlijkse vergadering van de national directors van de Pauselijke Missiewerken van het continent Amerika. De Pauselijke Missiewerken (PMW) zijn een bijzonder belangrijke werk-arm van onze Katholieke Kerk in het versterken van onze Christelijke missie om Christus uit te dragen. Ze dient om mensen tot geloof te inspireren en zo het evangelie te verkondigen aan hen die ofwel Christus nog helemaal niet kennen als Verlosser, alsook aan hen die wel formeel Christen zijn maar van Christus en het geloof verwijderd zijn geraakt.
Overal ter wereld is er in elk bisdom een director die –meestal samen met enkele medewerkers, zich inzet binnen dat bisdom voor dit belangrijke werk, steeds in nauwe eenheid met de bisschop. Ook worden er in de hele wereld jaarlijks gelden gefundraised, vooral door de grote collecte wereldwijd op Wereldmissiezondag in oktober, om de vele initiatieven te ondersteunen overal in de wereld die de dynamiek van de Kerk vorm geven om het evangelie van Christus actief uit te dragen.
Elk land heeft dan een national director die alle directors van de bisdommen van dat land coördineert, begeleidt en ondersteunt. Een uitzondering is het Caribisch Gebied dat als regio een bisschoppenconferentie heeft die bestaat uit vele eilandstaten en vier landen en dus niet een nationale bisschoppenconferentie is zoals bijna overal in de Kerk, maar een regionale. Zo is er voor onze regionale bisschoppenconferentie dan ook een regionale ‘national director’. Ik ben tot die taak door Rome benoemd anderhalf jaar geleden.

Continentale vergadering
Omdat de situatie van de Kerk nogal verschilt in Europa, Afrika, Azië, de America’s en Oceanië (Australië, Nieuw-Zeeland en de eilanden van de Stille Oceaan), is er in elk continent jaarlijks een inhoudelijke vergadering van enkele dagen van alle national directors van de Pauselijke Missiewerken. Omdat ik pas anderhalf jaar national director ben voor het Caribisch Gebied, was dit mijn eerste continentale vergadering. Bij die continentale vergaderingen wordt er veel gebrainstormd over inhoudelijke zaken betreffende het werkterrein van de Pauselijke Missiewerken. Eind mei is er dan jaarlijks de grote Jaarvergadering in Rome van alle national directors wereldwijd, waarbij er vooral gesproken en gestemd wordt over de bestemming van de gelden van het afgelopen jaar, die worden ingezet voor vele projecten en subsidies, waar ook wij in ons bisdom jaarlijks door worden ondersteund.

Bijzondere missiemaand 2019
Het belangrijkste onderwerp van de continentale bijeenkomst in Brazilië was de Bijzondere Missiemaand die Paus Franciscus heeft uitgeroepen voor dit jaar oktober. Het is dan honderd jaar geleden dat de toenmalige Paus een eerste herderlijke brief, de encycliek “Maximum Ilud” heeft geschreven over het missionaire karakter van ons katholiek geloof en dus van geheel de Kerk. Paus Franciscus heeft al een tijd aandacht gevraagd voor deze komende Bijzondere Missiemaand oktober 2019 en wilt graag dat er veel initiatieven worden ondernomen om het missionaire enthousiasme weer te versterken in onze kerkgemeenschappen.
Want in vergelijking met een vijftig, zestig jaar geleden, is die grote inzet die onze Katholieke Kerk toen kende om Christus te verkondigen, om mensen tot het katholiek geloof te brengen en om zo de diepe waarden van het evangelie en het eeuwig heil van de mensen uit te dragen, wat gaan verwateren. Wij van het Caribisch Gebied zijn bezig een eerste groot Missie Congres te organiseren dat van 19-22 September op Trinidad gehouden zal worden en deze Bijzondere Missiemaand zal inluiden.

Een secretaris-generaal van de Pauselijke Missiewerken uit Rome is naar onze continentale vergadering in Brazilië gekomen om met ons national directors over de voorbereidingen en vooral de inhoud van de Bijzondere Missiemaand te spreken. Ook hebben we een evaluatie gehouden van het grote Missie Congres van de Amerika’s dat vorig jaar in Juli gehouden was te Bolivia. Al bij al was het een zeer leerrijke bijeenkomst met een degelijk programma dat goed was voorbereid.

OMHOOG Jaargang 63, editie 08, 10 maart 2019

 Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: