Buurvrouw en Joosje: behoud van de schoonheid van de binnenstad

Pater Martien Noordermeer OMI –

B: Joosje, fa fu yu? Tu mun langa mi no si yu! San y’abi drape?
J: Wan kuranti. Kenneth, je kent hem toch, de zoon van mijn schoonzus haar vriendin bewaart belangrijke kranten, zoals die van gisteren. “Monumentale ruines in onze hoofdstad!” Kijk die foto. Dat grote huis.
B: Niemand woont daar. Ik kom er vaak langs! Is toch bij dat stoplicht van de Arronstraat en Tourtonnelaan?
J: Juist, buurvrouw, maar dat stuk heet Klipstenenstraat. Het is een groot huis!
B: Baya, en het draagt de mooie naam “Earth Planet!” Maar het stinkt daar!
J: Ja, den wakaman go pisi drape, nanga tra sani! Dat doet het stinken!
B: Het is het 8e wereldwonder. Het klimop klimt tot boven aan toe. Kijk die foto. Werkelijk dit is alleen mogelijk in Paramaribo. Mijn grootvader zei altijd: Bij God en Suriname is alles mogelijk!
J: Midden in de stad, maar niemand doet iets. De DC doet neks, Openbaar Groen doet neks, de DNA-leden bemoeien zich ook niet! Het is toch nog geen verkiezingstijd. Dan worden wij plotseling belangrijk!
B: De mensen van wie dat huis is, wonen in Nederland en wachten tot de grond heel duur wordt! Dan verkopen ze het! Maar ondertussen wordt het viezer en vuiler. Het is een vieze etterende wond op een gezonde arm!
J: Kenneth zegt dat in 2012 een wet is aangenomen door DNA dat er in de binnenstad van onze hoofdstad geen huizen of panden onbeheerd en onverzorgd achtergelaten mogen worden! En als ze dat doen moeten ze WEELDE-belasting betalen en als ze dan nog niets doen, dan wordt het onteigend!
B: Dat zou goed zijn voor onze gasten. We noemen ze toch toeristen!. Die toeristen vinden onze hoofdstad vies, vuil, slordig en vooral zonder bomen!
J: Baya, Buurvrouw, daar zeg je wat! We hebben maar een paar bomen meer in onze hoofdstad, maar den lay nanga parasiet! Die zuigen de bomen uit, dan worden de bomen droog en gaan ze kapot.
B: Ja, voor ’s Lands hospitaal staan twee mooie grote bomen: kijk maar eens naar boven, allemaal parasieten. Maar als ze niets doen dan zijn die twee bomen over een jaar dood en moeten ze gekapt worden!
J: Dat zou erg zijn, baya! Als ik op bezoek ga bij vrouw Netje in ’s Lands, en ik ben te vroeg dan kan ik mooi schuilen onder die twee mooie bomen! Lekker fris! Kenneth heeft een keer naar Openbaar Groen gebeld en toen kreeg hij als antwoord: “Meneer, maak u geen zorgen, het heeft onze aandacht!” Maar er is niets gebeurd tot nu toe!
B: Deze regering verwaarloost de stad. Ze zeggen dat er geen geld is.
J: Buurvrouw, er is wel geld maar het wordt verkeerd besteed. Mijn neef Bryan, van de Organisatie van Bus en Boothouders, de leden van die bond wilden gaan staken zodat de kinderen weer niet naar school konden gaan. Maar ineens zei Minister Boefie: “Wakti yere! Ik heb thuis nog een kistje staan in de linnenkast op mijn slaapkamer tussen de washandjes en de handdoeken. Ik zal eens kijken wat er inzit: Misschien kan ik het oplossen! Ja hoor, hij had nog wat achter de hand. Alleen als je dreigt met staken dan vinden ze altijd nog wel een verborgen kistje met geld erin!
B: Joosje, weet je wat mij opvalt. is dat de leden van DNA, onze “Krutu-oso”, nog nooit gestaakt hebben. Ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat die hebben gestaakt of dreigen te gaan staken omdat ze nog niet ontvangen hebben.
J: Of die adviseurs van Baas; die hebben ook nog nooit gedreigd met staking.
B: Een Statenlid, dus iemand van de DNA, krijgt elke maand 24.000 SRD.
J: Buurvrouw, dat krijg ik nog niet eens per jaar. Wat een geld. Wat doen ze ermee? En die adviseurs krijgen nog meer! Maar dat wordt automatisch overgemaakt naar hun bankrekening!
B: Joosje, weet je wat het erge is: Soms geven die adviseurs verkeerd advies aan Baas. Ze hebben geadviseerd om de president van Venezuela te steunen, tegen alle gezond verstand in. Mi n’e frustan, yere!
J: Het lijkt net Suriname. Ook in Venezuela lijdt het volk honger en zijn er niet voldoende medicijnen te verkrijgen. Maar het staat allemaal klaar aan de grens maar de president wil het niet binnenlaten. Hij begrijpt zijn volk niet. Ook in Suriname zou er meer begrip moeten zijn van hogerhand naar het volk toe! Buurvrouw, heb jij wel eens een DNA-lid gezien of gesproken?
B: Ik? Nooit! Ik ben niet belangrijk voor hen! Alleen als ik moet gaan stemmen! Joosje, ik heb gelezen dat vorige maand een van onze grote ziekenhuizen een doos injectienaalden heeft gekregen van een ziekenhuis in Nederland. Dat IJsselland Ziekenhuis werd toch gesloten. Toen zeiden ze: in plaats van die injectienaalden weg te gooien kunnen we er een goed werk mee doen en aan ziekenhuis in Suriname geven. Ja toch? En dan een mooie foto in de krant: Kijk, dokter en U zuster van de Intensive Care, hier hebben jullie van onze rijkdom een mooie grote doos injectienaalden. We kunnen ze toch niet meer gebruiken dus hier heb je ze! Ik zou me schamen om op die foto te gaan staan! En de dokter en de zuster maar lachen: “Oh, dank U, dank U wel! Wat zijn jullie toch goed voor ons! Het is toch schandalig dat we afhankelijk zijn van Nederland van een doos injectienaalden. Dan kunnen ze in ieder geval weer 4 dagen vooruit! We willen geen Ambassadeur uit Nederland, maar een doos injectienaalden is altijd meegenomen!
J: Ik heb gelezen dat Boefdraad een deskundige heeft gevraagd – ‘t is bijna niet te geloven – om hem van advies te dienen voor het probleem van de CBvS. (A san dati gersi wan agersi-tori fu na Bijbel, alleen met een slechte uitslag!) Die deskundige krijgt voor zijn advies 20.000 US$, heb ik gehoord, Buurvrouw. Later zei Boefie dat men niet goed gehoord had, maar hij zei niet hoeveel hij wel zou krijgen. Misschien wordt het 19.500 US$ en krijgt hij de rest als een fooitje, voor de moeite van de uitnodiging! Altijd meegenomen, toch?
B: Baya daar zou je heel wat injectienaalden voor kunnen kopen, want als je ze in het groot inkoopt krijg je ook veel korting!
J: Met dat geld zou je ook veel monumentale ruines in onze hoofdstad kunnen repareren. Kijk eens naar dat monumentale pand aan het begin van de Henck Arronstraat, pand Nr 1, Ministerie van Justitie en politie! Hoe verwaarloosd staat het erbij. Onze regering heeft absoluut geen gevoel voor cultuur, behoud van de schoonheid van de binnenstad. Als Baas op zijn kantoor zou zitten in het paleis van president Ferrier, en hij zou door het raam piepen, dan ziet hij het verwaarloosde pand, dan zou hij moeten zeggen: “hier wil ik niet elke dag tegen aankijken.” Het oudste, meest typisch Surinaams gebouw wat surinaamse bouwstijl betreft, staat daar in weer en wind. Een grote schande voor de natie. Maar ja, hij heeft andere mooiere en veiligere huizen ver weg van het volk!
B: Joosje, wees gerust, de volgende regering zal het grondig aanpakken. Dat staat nu al vast. Want wat er tot nu toe gebeurd is en nog steeds gebeurt, mag nooit meer plaats vinden. Daar zorgt het surinaamse volk wel voor!

OMHOOG Jaargang 63, editie 07, 3 maart 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: