WJD-gangers 2019 delen hun ervaringen

Charles Chang –

Op woensdag 20 februari jl. hielden drie deelnemers aan de Wereldjongerendagen 2019 in Panama een presentatie voor hun parochiegemeenschap Parochie Noord. Hiermee wilden zij hun ervaringen delen met de geloofsgemeenschap die hun heeft ondersteund in de voorbereidingen en deelname. De deelnemers Vianey Kisman, Nadira Baldewsingh en pater Kumar Irudayasamy SDS maakten deel uit van de Surinaamse delegatie.

WJD-gangers Suriname
Wat waren de verwachtingen? Als groep elkaar ondersteunen, ontmoeting met jongeren uit de gehele wereld, de paus ontmoeten, geloof delen met andere jongeren. Dit waren enkele antwoorden op de vraag die Vianey Kisman stelde tijdens de presentatie van hun ervaringen op Wereldjongerendagen (WJD) 2019 in Panama. De twee andere presentatoren in de parochiezaal van de Heilige Driekoningenkerk waren Nadirah Baldewsingh en pater Kumar. Het werd niet zoals Vianey had gedacht: ongebaad slapen op de grond. In plaats daarvan werden de pelgrims goed opvangen door gastgezinnen. Suriname deed mee met zes jongeren. De groep, die zich aansloot bij de Nederlandse pelgrims, kwam op de dag van aankomst pas tegen half drie in de ochtend aan in Soná, de plaats van bestemming. Een videootje van hun verwelkoming toont de warmte en liefde die leeft onder de lokale bevolking. “Jong en oud waren op dat uur ons aan het opwachten, zegt pater Kumar met verwondering.

Kind van God
Days in the Diocese – zo heette dat programma in Soná, van 15-20 januari – bestond uit eucharistievieringen, catecheselessen, bezoek aan gezinnen, uitwisseling van cultuur en samenkomst met gastfamilie en genodigden. “De gastfamilies hebben niet alleen de maaltijden met ons gedeeld, maar ook hun liefde,” zegt Nadirah. Deze ervaring en ook de warme cultuur van de Panamezen, zoals het klappen en bewegen in de kerk bij de eucharistievieringen, zullen de jongeren zich nog lang herinneren.
Buiten het El Maranon kapel mocht pater Kumar ervaren hoe de lokale bevolking goed gebruikmaakte van zijn aanwezigheid om zegen te vragen. Uit de catecheselessen heeft Vianey deze reflectievragen gehaald: zijn wij jongeren inderdaad kind van God en kan ik een broer of zus zijn van iedereen? Het antwoord op de eerste vraag is dienstbaarheid. Dit is ook het thema van WJD 2019: ‘Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiedde naar Uw woord’ (Lukas, 1:31). Het antwoord van Maria aan de engel Gabriel, toen deze voor haar verscheen met de boodschap dat ze zwanger zou raken van de zoon van God.
“De opening mis van de paus heeft ons dit ook geleerd – dat we ons dienstbaar moeten maken, voegt Vianey aan toe. Zij moedigt andere jongeren aan om nu te beginnen met sparen voor de WJD. “Dat op zich is ook een offer, ik wist ook niet dat ik zou gaan.” Eén van de meest aangrijpende momenten voor haar was een ontmoeting met de paus. “Ik heb hem niet kunnen aanraken, alleen even van dichtbij gezien. Daarna heeft niemand van ons iets gezegd totdat we terug waren op onze plek. Het was een moment om van stil te worden.” Een andere anekdote was dat ze vaak werden gevraagd voor de foto. “Om trots van te worden en het doet je ook wat om tussen al de andere vlaggen de Surinaamse vlag te zien.”

Aanbidding en oproepen
Nadirah ging in op de Kruisweg, een belangrijk onderdeel van het hoofdprogramma vanWJD dat van 22-27 januari duurde. Elke statie had een boodschap, maar deze vier vond zij het belangrijkst. Jezus draagt het kruis: blijf leven en overleven. Jezus wordt gekruisigd: Maria toont haar dankbaarheid en begeleiding aan Jezus gedurende zijn levensreis. Jezus gaf de geest: offer van liefde. Jezus wordt in het graf gelegd: al wat leeft is heilig. Een bijzonder moment voor pater Kumar is het moment van aanbidding. Dit maakte hij zowel in Soná mee als bij de nachtwake. Uit de slotmis van de paus de volgende dag, haalde Kumar deze oproepen aan. “Voel dat ge een zending hebt en wordt er verliefd op. Je kunt alles hebben maar als de geestdrift van de liefde ontbreekt, zal alles ontbreken. Dierbare jongeren, jullie zijn niet de toekomst maar het uur van God. Wacht niet tot de roeping en zending naar je komt maar begin vandaag en onderneem zelf de stap.”

Dienstbaarheid
Een slotconclusie van de avond is dat dienstbaarheid niet alleen ja wilt zeggen, maar ook weten waarom je ja zegt. Nu de WJD achter de rug is, weten de jonge presentatoren dat ze nog niet klaar zijn. “De taak is nu om het geloof levendig te houden onder de jongeren en kijken waar ze zich dienstbaar kunnen maken. Ryan Saften, uit de WJD groep van Toronto 2002, heeft dit zestien jaar volgehouden. “Na de WJD hebben we ons aangesloten bij de Stichting Samendelen van de kathedraal. Om beurten kookten we elke zondag voor de zwervers, maar dat is langzaam aan minder geworden door verschillende reden, zoals gezin begonnen, vertrek naar buitenland, enz. Nu zijn zes van de twintig van WJD Torontoovergebleven.”
De avond die goed werd bezocht door de parochieleden, werd afgesloten met het themalied van WJD Panama.

OMHOOG Jaargang 63, editie 06, 24 februari 2019

(Foto’s van Gino Rozenblad)Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: