Voor niets hebt gij ontvangen, voor niets moet gij geven (Matt. 10,8)

Mitch Busropan –

Ziekenzalving
Ter gelegenheid van de 27e Werelddag voor de Zieken is op 11 februari 2019 een plechtige gezamenlijke ziekenzalving gevierd in de Heilige Driekoningenkerk voor parochie Noord. Deze zalving kon je vroeger alleen ontvangen als je bijna dood was: het was eigenlijk het sacrament voor de stervenden. Tegenwoordig wordt de ziekenzalving steeds vaker en eerder gegeven en is meer gericht op de bemoediging van zieke of kwetsbare ouderen.
Veel mensen houden van een gezamenlijke ziekenzalving, omdat hier de nadruk niet ligt op sterven, maar eerder op het ervaren van kracht bij ziekte en ouderdom. Velen maken hier graag gebruik van. Het gemeenschapsaspect en de solidariteit, ook in lijden en ziek-zijn, komen op deze manier naar voren.
De kerk zat daarom ook goed vol! Niet alle mensen voelen zich ziek, maar zijn zich ervan bewust dat ze kwetsbaar zijn, vermoeid soms en onder lasten gebukt gaan. Bij zo’n viering voel je je gesteund door de andere aanwezigen, mensen die ook het sacrament ontvangen en mensen die door hun aanwezigheid willen tonen dat ze er zijn voor hun naasten, ook in komende moeilijke tijden.

Zieken- en bejaardenzorg
De viering werd voorgegaan door pater Jan en pater Kumar. Voor een vlot verloop in en na de dienst werden de zieken en bejaarden geassisteerd door de pastorale medewerkers van Zieken- en Bejaardenzorg parochie Noord. Na afloop werden felicitaties uitgewisseld in verband met het ontvangen van dit sacrament en kon er onder het genot van een hapje en een drankje nog even nagepraat worden.
Dit sacrament kan veel troost, heil en verlichting bieden aan zowel de zieken als de andere aanwezigen. Het geeft uitdrukking aan ons geloof, dat zelfs waar onze handen de zieken moeten loslaten, er de handen van God zijn aan wie wij de zieken mogen toevertrouwen!

OMHOOG Jaargang 63, editie 06, 24 februari 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: