Opoyari viering KJS: jongeren moeten katholiek geloof intens beleven

Melvin Mackintosh –

‘Dit jaar zullen wij parochiebezoeken intensiveren om meer bewustwording over de beweging te brengen. We zullen jongeren interesseren om zich aan te sluiten bij de Katholieke Jongeren Suriname, niet alleen door het invullen van een formulier of slechts het bijwonen van een activiteit, maar ook om het katholiek geloof intens te beleven en uit te dragen.’ Dit zei Clist Soeboe tijdens de opoyari viering van de jongerenbeweging op zaterdag 12 januari in de Heilige Familiekerk in Zorg en Hoop, tot de ongeveer 150 aanwezigen.

Clist is één van de 13 jongeren die lid is van de KJS-stuurgroep sinds haar instelling en de proclamatie van de katholieke jongerenbeweging in juni 2017. Hij gaf een overzicht van de jaarplanning van de KJS. In de eerste helft van 2019 is de KJS onder meer van plan een activiteit te organiseren waar biechten centraal staat. ‘U leert wat dit sacrament inhoudt en u zult te biecht kunnen gaan,’ zei Clist. De KJS wilt ook een Pesach maal houden rond Pasen. Het is een goed religieus gebruik, maar bij de katholieken minder bekend. Verder staat op het programma een speciaal voor jongeren georganiseerde bedevaart naar Batavia en een fundraisingsconcert.
Voor de tweede helft van 2019 denkt de KJS-stuurgroep aan een educatieve video- en fotowedstrijd. ‘Haast een ieder beschikt over een smartphone. Daarmee kunnen mooie foto- en videoproducties gemaakt worden, ook ten behoeve van de kerk en het geloof,’ zei Clist enthousiast. Het KJS wil trainingen verzorgen om betere producties te maken met de smartphone en hoop zo jongeren te stimuleren om op die manier ook hun geloof uit te dragen.
Een andere bijzonder plan voor de tweede helft van het jaar is een bezoek aan bijzondere instellingen zoals bejaarden- en kindertehuizen. ‘We hebben dit gedaan op de laatste dag van het KJS Youth Festival 2018 en het was een groot succes,’ vertelde Clist, ‘zowel voor de deelnemers aan het Youth Festival als voor de mensen die in die instellingen wonen en werken.’ De mensen vragen dat wij graag terugkomen. Het bezoek hield in dat er aandacht geschonken werd aan de mens en geholpen werd met wat kleine klusjes, als praktijk van de katholieke deugd barmhartigheid.
In zijn speech somde Clist ook de uitgevoerde activiteiten van het KJS in 2018. Hij bedankte een ieder namens het KJS voor de ondersteuning en de actieve participatie in het afgelopen jaar en sprak de hoop uit dat ook in dit jaar de ondersteuning breed zal zijn. ‘Ons devies is trouwens om het zout van de aarde en het licht van de wereld te zijn,’ zei Clist tot slot, ‘en wij roepen een ieder op om dat te zijn.’

OMHOOG Jaargang 63, editie 05, 17 februari 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: