WMD: je lief hebben al de dagen van mijn leven

Bianca en Remi Mohamatsaid –

Viering WMD
Zondag 10 februari was de kathedrale basiliek goed gevuld met voornamelijk gehuwden in verband met de viering van World Marriage Day (WMD). Het was een bijzondere ervaring. Met hun waren er ook anderen die dit heugelijk feit zijn komen meevieren. Een echtpaar, dat langer dan 50 jaar gehuwd is, kwam trots binnen met hun getuigen. Een mooie bevestiging van hoe het sacrament ook de vriendschap warm kan houden. Dit jaar was de viering niet alleen op zondag 10 februari. In de week daarvoor hebben de Heilige Familie- en de St.-Alfonsparochie op 3 respectievelijk 8 februari een gezellige bijeenkomst georganiseerd voor echtparen van hun parochie.
Stichting Marriage Encounter Suriname (MES) die WMD 8 jaren geleden heeft geïnitieerd, heeft in november vorig jaar de parochies gevraagd om hun langst gehuwd praktiserend katholiek echtpaar voor te dragen. Dit jaar waren er meer voordrachten dan de afgelopen jaren. We hebben reacties ontvangen van: St.-Clemens, St.-Antonius, kerkgemeenschap Hanna’s Lust, Heilige Familie, kathedrale basiliek, St.-Thaddeus, Drie Koningen en Zacheusparochie.
De volgende koppels waren namens voornoemde parochies aanwezig: Max Charles en Theresia Wattien-Tirep, Leonard Rudiwald en Hillegonda Augustina Reliveld – de Haas, August en Viginia Roosblad, André en Marmy Dolladi – Atmoredjo, Anthonius en Maria Todie, Ronald en Anna Baidjnath Panday, Aloisius en Alma Halfhide – Dwarkasingh, en Clifton en Carol Arichero-Ormskerk. Zij waren speciale gasten in deze viering en hebben van MES een brouche en een kaarsje ontvangen, met als opdracht het huwelijksleven warm en de liefde brandend te houden. De reacties van deze gehuwden waren enthousiast. Ze hebben de voordracht van hun parochie als bijzonder ervaren.

Huwelijksgelofte hernieuwen
Tijdens de viering heeft een koppel van MES gepreekt over het leven op een onbewoond eiland. Van tijd tot tijd hebben we de behoefte om ons even terug te trekken om zaken op een rij te zetten na bijvoorbeeld een teleurstelling, een heftige confrontatie, enz. We moeten echter niet te lang op ons onbewoond eiland blijven, omdat onze partner ons nodig heeft en omgekeerd.
De ruim 150 echtparen konden tijdens de viering elkaar vergeving schenken en vergeving ontvangen. Daarna konden alle gehuwden hun huwelijksgelofte hernieuwen. “Je lief hebben al de dagen van je leven”, zouden wij regelmatig aan onze partner moeten zeggen en niet alleen op die ene speciale dag toen je trouwde.
Na de communie konden alle gehuwden aangeven hoelang ze getrouwd zijn. Er waren koppels die een jaar geleden in het huwelijksbootje traden, maar ook koppels die langer dan 50 jaar gehuwd zijn. De heer Max en mevrouw Theresia Wattiem spanden de kroon want die waren het langst gehuwd. Meneer Wattien verklapte lachend dat toen hij Theresia naar huis bracht zijn moeder zei: “Ai mi boi, de hemel is naar de aarde gekomen!” Zo hebben ze samen, door elkaar lief te blijven hebben in alle seizoenen van hun leven en met de kracht van God, op 16 februari 2019 hun 69e huwelijksjaar mogen vieren. Zij mochten de taart aansnijden tijdens de receptie in het paviljoen na de viering. Alle aanwezige koppels kregen mee naar huis om de komende 365 dagen goed te zorgen voor hun huwelijk.

Foto’s: Gino Rozenblad/Ginorosie Photography

OMHOOG Jaargang 63, editie 05, 17 februari 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: