Inzegening H. Don Boscokerk Wageningen

Remi en Bianca Mohamatsaid –

Naar Nickerie
Zaterdagmorgen zaten we te ontbijten toen de telefoon ging. “Remi gaan jullie nog naar Nickerie? “ Na even afstemmen spraken we met Floyd af om hem op te halen om 14.00 uur. En zo gingen we samen op zondag 20 januari onderweg om de inzegening van de Heilige Don Boscokerk in Wageningen bij te wonen. Floyd Blokland wilde als medewerker van Radio Immanuel graag deze gebeurtenis vastleggen voor de luisteraars en wij wilden graag de inzegening van de kerk meemaken. De inzegening van een gebedshuis van onze God is iets bijzonders. Alleen al om het feit dat het niet elke dag gebeurt. We hadden vorige maand nog de inzegening van de St.-Thaddeuskerk in Groningen bijgewoond, dus waren we benieuwd hoe die van Wageningen zou zijn.

Pater Rudie
De rit naar Nickerie was ideaal om te praten over de serieuze en minder serieuze kanten van het leven en van óns leven. Een kans om elkaar beter te leren kennen. Rond 18:30 uur kwamen we in Nickerie aan en meldden ons aan bij pater Rudie Wong Loi Sing. Enthousiast ontving hij ons met een microfoon in zijn hand die hij nog ready probeerde te krijgen voor de viering van 19:00 uur. Als pastoor moet je soms van alle markten thuis zijn. We hoorden hem nog aan Floyd zeggen die daar zou overnachten: “Je kamer is klaar, je bed is opgemaakt en er is eten boven als je honger hebt. Ik moet me nu wel gaan klaarmaken voor de viering.” We begroetten Mgr. Choennie die ook richting St.-Jozefkerk ging. Hij was al enkele dagen in Nickerie, samen met een paar zusters uit het buitenland die zich in ons bisdom oriënteren. Wij moesten ons haasten omdat we de viering ook wilden bijwonen.

De zevende kruik
Het evangelie ging over de bruiloft te Kana. Mgr. Choennie had het in zijn preek over o.a. de zes kruiken die de bedienden vulden met water en die Jezus veranderde in wijn. Bekend verhaal, maar dit keer hoorden we meer. Zes kruiken. Waar is de zevende kruik? Zeven, het getal dat de volmaaktheid symboliseert. De bisschop heeft in heldere woorden aangegeven dat je hier op aarde gelukkig mag zijn, een huis mag bezitten, werk mag hebben, mag feesten, enz. Maar dat is nog niet alles. We moeten hier op aarde streven naar de volmaaktheid die we in de hemel kunnen krijgen, de zevende kruik, vol met hemelse wijn. Dat deed mij meteen denken aan het eerste gebod: Heb God lief met heel je hart, heel je ziel en heel je verstand.

Inzegening
De volgende dag waren we al vroeg uit de veren om richting Wageningen te gaan. Even Floyd nog ophalen bij de pastorie. In Wageningen aangekomen viel het groene gebouw meteen op. We hadden gehoord dat een reguliere viering maar 50 tot 60 mensen op de been brengt, maar voor deze speciale gelegenheid waren alle zitplaatsen in de kerk bezet en buiten zaten er ook mensen. De meesten waren van Wageningen. Uit Nieuw Nickerie waren er ook mensen, voornamelijk van de St.-Jozefparochie. Naast de bisschop en pater Rudie was ook aanwezig pater Igno Osterhaus die voor een maandje in Suriname is en deze keer zijn vakantie doorbrengt in Nickerie.
Er was een sfeer van feest. De inzegening van de Heilige Don Boscokerk begon met de rondgang om het kerkgebouw. Daarna de ceremonie bij de nog gesloten kerkdeur van de overhandiging van de sleutels door de bouwverantwoordelijke aan de monseigneur. Die gaf het op zijn beurt aan pater Wong Loi Sing. Drie tikken met de staf van de bisschop op de deur was het teken dat de kerk open mocht. En binnen in de kerk werd de inzegening voortgezet. De parochianen waren actief betrokken: misdienaars, de dienstleidster, lectoren, het zingen van de psalm, de collectanten en de offerande.

Samen werken en bidden
Het initiatief om de kerk te renoveren is enkele jaren geleden genomen, maar er was geen geld. Toen heeft pater Wong Loi Sing voorgesteld om gezamenlijk te bidden en God te vragen naar een oplossing. En die is er ook gekomen. Samen werken en bidden in geloof heeft weer zijn kracht bewezen. Pater Rudie heeft met zijn gemeenschap van alles gedaan om zo ver te komen. En hij is nog bezig hoorden we van de parochianen. Er is zoveel te doen. De mensen waren blij dat hun kerk werd ingezegend. Na de viering hebben we samen met anderen kunnen genieten van de gastvrijheid van de parochianen van de Heilige Don Boscokerk. Een lekkere moksi alesi en viadoe voor on the road. Al bij al hebben we er een gevoel van dankbaarheid, genade en hoop voor de groei van de katholieke gemeenschap in ons westelijk district aan overgehouden. Nu moet het gebed doorgaan zodat pater Rudie meer hulp krijgt. Nog een priester zal onder andere voor het district Nickerie betekenen dat de parochianen vaker de eucharistie kunnen vieren.
(foto’s Remi en Bianca Mohamatsaid)

OMHOOG Jaargang 63, editie 02, 27 januari 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: