Rondom de herdenking van de 132e sterfdag Petrus Donders

Wielfred Tjin A Tam –

Bedevaart
Met genoegen geef ik namens Stichting Devotie Petrus Donders een overzicht van de activiteiten rondom de herdenking van de 132e sterfdag van Zalige Petrus Donders op 14 januari 2019. Een van onze vaste programmapunten is de organisatie van de bedevaart naar Batavia op of rond (de herdenking) van de sterfdag van onze Zalige Petrus Donders.
Zaterdag 12 januari jl. zijn we met een groep van 28 pelgrims geweest, waaronder de paters Gilson en Antonio, priesters redemptoristen en priesterstudent Mitch Busropan, die met vakantie in ons midden is. Het was prachtig weer en het was een goede rit en vlotte vaart (met de bus en met de boot). Pater Martin Noordermeer ging voor bij de kruisweg en bij de eucharistieviering.
Voor degenen die voor de eerste keer op bedevaart naar Batavia zijn geweest is het geheel – vanaf het bidden van het reisgebed bij vertrek vanuit de kanselarij in Paramaribo tot en met de terugkeer op dezelfde plaats – een heel mooie en leerrijke ervaring.
Ook aan degenen die in de gelegenheid zijn om vaker op bedevaart naar Batavia te gaan, geeft het steeds weer een gevoel van voldoening en van geestelijke rust om op de heilige grond te zijn geweest waarop Zalige Petrus Donders 27 jaar lang zijn melaatse medemensen liefdevol heeft bijgestaan en verzorgd. De pelgrims staan stil wanneer bij de kruiswegstaties de overdenkingen worden uitgesproken/gebeden; deze overdenkingen staan in het teken van de situaties ten tijde van het (langdurige) verblijf en van het werk van Zalige Petrus Donders op Batavia. Het enige antwoord op de vraag hoe het komt dat deze Zalige het zolang heeft kunnen volhouden te midden van al die ellende is: zijn innige liefde voor God en Gods liefde voor hem en Gods nabijheid hebben hem staande gehouden. Zoals bekend is Zalige Petrus Donders niet overleden aan de gevolgen van melaatsheid.

Plechtige eucharistieviering
Gestoken in prachtige T-shirts met een mooie foto van Zalige Petrus Donders is de delegatie die deelneemt aan de Wereldjongerendagen in Panama vertrokken op de morgen van de feestdag van Zalige Petrus Donders op maandag 14 januari 2019. Toeval? We wensen hen vruchtbare en succesvolle WJD-dagen toe.
Uit het boek Een vlek op de rug van J. van de Walle heeft pater Noordermeer de passages waarin pater Petrus Donders wordt beschreven gelicht en bewerkt in een artikel. Wij hebben dat uitgebracht in een katern in de eerste editie van Omhoog op 20 januari jl. De katern is in kleur. We bevelen dan ook de aankoop van deze editie van Omhoog warm aan.
Met ruim 200 aanwezigen, waaronder Mgr. W. de Bekker, emeritus-bisschop , en een 30-tal jongeren onder leiding van de zusters van de Orde van de Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará ( de Blauwe Zusters) heeft de redemptoristencongregatie in ons land de feestdag afgesloten met een plechtige eucharistieviering in de kathedrale basiliek. De paters redemptoristen Gilson en Antonio werden bijgestaan door pater Esteban Kross, pater Toon en diaken Samiran. Rond het centrale thema van de liefde, opgetekend in de lezingen – 1Joh.3, 14 – 18 (Heb elkaar lief) en in Mt. 22, 34 – 40 (U moet uw Heer, uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel) – heeft pater Esteban een boeiende overdenking gehouden over Zalige Petrus Donders. Vanaf zijn jeugdjaren in Tilburg tot aan zijn heengaan op Batavia belichtte pater en hij concludeerde dat de kracht waarmee Petrus Donders zich zolang staande heeft weten te houden tussen al die melaatsen (27 jaar lang) komt door de grote liefde die Petrus Donders had voor God en door God voor de zieke melaatse medemensen. Het Kathedrale Koor de heeft dienst opgeluisterd met mooi orgelspel van Denise Telting.

Enkele reacties tijdens de bedevaart
Voor de buschauffeur en de bootsman onze complimenten, de twee (2) heren waren heel goed.
De pelgrims waren harmonieus.
De begeleiders hulpvaardig.
De bedevaart heb ik als zeer leerrijk ervaren en ik zal deze informatie over Zalige Petrus Donders en Batavia zeker delen met mijn families en anderen in Nederland.
Jazeker, Zalige Petrus Donders is een ware Heilige op Gods aardbodem.
De overstap brug/boot v.v. bij Coppenamepunt was erg ongemakkelijk.
Bij voet aan wal op Batavia was het terrein niet geharkt en er waren plastic flessen gestopt in de oksels van de groene plant met stekels. Het terrein ziet er verwaarloosd uit.
Schoon waren: de toiletten, het paviljoen en de kerk.
Voor pater Martin Noordermeer: respect en waardering. Kruisweg- en eucharistieviering: vol passie, zeer devoot, een priester waardig.
De toegang naar de houten Mariagrot achter het graf van Zalige Petrus Donders is niet begaanbaar, het terrein daar is drassig en overwoekerd.
Het oorspronkelijke graf (de grafsteen) van Zalige Petrus Donders en de omgeving erom heen mogen best wel beter worden onderhouden.
Lunch was goed verzorgd en er was voldoende drinkwater.
Noot: een hartelijke dank aan allen voor de lovende en kritische reacties. Aan de kritische opmerkingen zullen wij de nodige aandacht en tijd besteden en waar mogelijk gelijk verbeteringen aanbrengen. Er komt een andere Mariagrot op een andere locatie . Het geheel op Batavia verkeert nog in de renovatie – en opbouwfase. Er wordt alles eraan gedaan de oplevering uiterlijk oktober 2019 te doen.

OMHOOG Jaargang 63, editie 02, 27 januari 2019Categorieën:geloof en leven, petrus donders, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: