Leringen uit biechtstoelenproject

Charles Chang – overgenomen uit een persbericht van WJD Panama 2019 –

Jeugdigen in gevangenis
Tweehonderdvijftig biechtstoelen worden gemaakt door jeugdigen in de gevangenisgemeenschappen van La Joya en La Nueva Joya in Panama. Ze zullen worden gebruikt voor het sacrament van verzoening tijdens de Wereldjongerendagen (WJD). Het project om de biechtstoelen te laten vervaardigen door de jeugdige gedetineerden is een reactie op de specifieke aandacht van paus Franciscus aan deze groep jongeren.
Het werk zorgt niet alleen voor praktische vaardigheidsontwikkeling, maar functioneert ook als een spirituele voorbereiding op het bezoek van de Heilige Vader aan het land tijdens de Wereldjongerendagen. Op het programma van de paus staat namelijk ook een bezoek aan het detentiecentrum voor jongeren.
“Ik heb geleerd om de tools te gebruiken en te werken in een respectvolle omgeving, alles samen naar een gemeenschappelijk doel. Dankzij de WJD voel ik me opgenomen en gelukkig om voor God te werken”, zegt Jesús Ramos, een gevangene.
De biechtstoelen worden geplaatst in Park Omar, het grootste park in het centrum van Panama, tijdens het evenement ‘Parque del Perdón’ (Park van Vergeving). Pelgrims die hiervan gebruik zullen maken, ontvangen het sacrament in hun moedertaal.

Nuttig gevoel
Op de werkplaats is het dagelijks kruisen schuren, schilderen en stofferen; 35 gedetineerden werken dagelijks tussen 8 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags aan het project. “Hoewel we er niet bij zullen zijn, hebben we het gevoel dat we iets belangrijks doen. Ik dank God voor deze gelegenheid om mee kunnen te werken aan zo’n belangrijke missie als de WJD”, zegt Luis Dominquez, een andere gevangene op de werkplaats.
Het project wordt ondersteund door een overheidsinstantie die professionele ontwikkeling stimuleert. Coördinator Alma de León legt uit dat het werk een manier is om het potentieel van de gevangenen aan te tonen en hun verlangen om anders en nuttig te zijn te helpen realiseren. Door het biechtstoelenproject voelen de gevangenen zich spiritueel gehecht aan de biecht en voelen ze zich nauw verbonden aan de WJD en de jeugd van de wereld.

OMHOOG Jaargang 63

img_2231Categorieën:geloof en leven, persbericht

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: