Pater Gilson tien jaar priester

Charles Chang –

Roep van God
“Ja, ik ga mee! Dit zei ik tegen mijn broer toen hij een keer vroeg of ik wilde meegaan naar het seminarie. Hij was toen kandidaat en mijn jongere broer was ook ermee bezig. Alleen ik liep er een beetje achteraan. Uiteindelijk ben ik degene die is uitgekozen om priester te worden,” vertelt pater Gilson da Silva (39) bij de viering van zijn tienjarig priesterschap in de parochie van Nossa Senhora de Nazaré op donderdag 20 december 2018. Gilson was toen negentien – voor de meesten op die leeftijd is er nog veel te ontdekken – maar de roep van God was sterk. In het plaatsje Bom Jesus de Lapa op achthonderd kilometers van de hoofdstad van Bahia bevindt zich een sanctuarium in een grot waar hij God heeft mogen ervaren. Dit werd voor hem het beslissende moment om priester te worden. “Ik wil priester worden en ik ga priester worden, zei ik toen tegen mezelf.”

Jaloezie
Het was echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gilson heeft zijn vriendin moeten loslaten, de studie was heel zwaar en hij kreeg ook te maken met jaloezie. “Gelukkig zijn die mensen geen priester geworden. Het eerste jaar als priester heb ik als moeilijk ervaren. De mensen die mij van kleins af kenden, wilden niet geloven dat ik priester was geworden. Nog altijd roepen ze me bij mijn voornaam of bijnaam. Maar ik ben blij en tevreden met alles wat met me is gebeurd. Mijn priesterschap is niet voor mezelf, niet voor mijn familie noch voor mijn congregatie, maar voor God, omdat Hij het wil. Ik vraag alleen maar de kracht om verder te gaan.”

Veel geleerd
Als redemptorist behoort Gilson tot de congregatie van de Allerheiligste Verlosser. Vijftien jaar geleden deed hij zijn eerste belofte en in 2007 zijn eeuwige belofte. In 2008 werd hij tot diaken gewijd en in datzelfde jaar ook tot priester. Inmiddels is de Braziliaan zeven jaar priester in Suriname voor de parochies van Allerheiligste Verlosser (Domburg), Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno). Daarnaast werkt hij ook in de gemeenten van Sunny Point, Pontbuiten, Hanna’s Lust en Houttuin. Op de dinsdag verzorgt Gilson ook het Maria-uurtje en op de woensdag de ochtendmis in de kathedrale basiliek. “Ik heb hier veel geleerd, nieuwe vrienden bijgekregen en spreek een andere taal. Moge de Heilige Geest op ons neerdalen en ons naar Christus brengen.” Gilson zal nog een achtste jaar meemaken in Suriname, maar het staat vast dat hij volgend jaar terugkeert naar Brazilië.

OMHOOG Jaargang 63

pater gilson tien jaar priester-afb2Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: