Jonge Surinaamse pelgrims naar WJD Panama 2019

Gerda Misidjang

Surinaamse participatie
‘Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar Uw woord’ (Lucas 1:38). Dat is het thema van de Wereldjongerendagen (WJD) die gehouden zullen worden in Panama van 22-27 januari 2019. De WJD is een ontmoeting van jongeren uit de gehele wereld met de paus in een dynamische, religieuze en culturele zetting voor persoonlijke en geestelijke verdieping en vernieuwing.
Ook vanuit Suriname zullen er jonge pelgrims aan deze WJD deelnemen. De Surinaamse delegatie bestaat uit 11 personen: Vianey Kisman, Nadirah Baldewsingh en pater Kumar (Heilige Drie Koningen), Darmiso Misidjang en Tiara Misiedjan (St.-Clemens), Ciranoush Oedit (Mary Guide of the Wander), Jegisti Ravenberg (Heilige Familie), Charles Chang (journalist voor de Ware Tijd en Omhoog, Lieve Vrouw van Nazareth), zuster Elisabeth, zuster Boomiki en Gerda Misidjang.
Aan het geheel is een voorprogramma gekoppeld te weten the days in the diocese van 17-20 januari in verschillende bisdommen van Panama en Costa Rica. Gedurende deze periode zal de Surinaamse delegatie zich aansluiten bij de Nederlandse delegatie in Panama en participeren aan verschillende activiteiten in de parochie van San Isidro Labrador in Soná en van het bisdom Santiago. Vervolgens verplaatst de delegatie zich naar Panama City voor het hoofdprogramma van WJD.

Voorbereiding
De voorbereidingsperiode die begon in oktober was kort en hectisch. Het voornaamste doel is de geestelijke en persoonlijke voorbereiding van de jongeren als individu en als groep in het bijzonder, zodat de jongeren een hechte band met elkaar kunnen ontwikkelen. Inhoudelijk is de voorbereiding gericht op de verschillende catecheselessen van WJD, gebed, bestudering van het thema en de patroonheiligen alsook teambuilding games en gezellig samenzijn om de onderlinge band te versterken. Ter afsluiting van de voorbereidingsperiode wordt een boeteviering- en zendingsdienst gehouden.
Fundraising is ook deel van het voorbereidingsproces om de hoge kosten te kunnen dekken. Zo hebben de jongeren in parochieverband verkoopochtenden gehouden en andere activiteiten georganiseerd om aan financiële middelen te komen, maar ook weldoeners die het jongerenwerk een warm hart toedragen hebben een financiële bijdrage geleverd. Daarnaast heeft de groep als gezamenlijke fundraisingactiviteit truitjes verkocht. Deze truitjes zijn nog steeds verkrijgbaar bij de jongeren en bij het pastoraal centrum van het bisdom voor SRD 75 per stuk.

Hieronder volgen zelfreflecties van enkele jongeren.

Jegisti Ravenberg

Jegisti Ravenberg
I am a proud child of God. Ik ben 18 jaar oud en in de gelegenheid gesteld mee te doen met de activiteiten tijdens de World Youth Day in Panama. Ik zit in de examenklas van het Miranda Lyceum. Ik bezoek de Heilige Familiekerk en ben daar al 9 jaren misdienette. Ik ben altijd aanwezig bij de vormingsgroep onder leiding van de Dienaressen van de Heer meer bekend als de blauwe zusters. Ik zit ook in het koor omdat ik gezegend ben met een pracht van een stem. Every praise is to our God. Het thema van dit jaar is ‘zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar Uw woord’. Maria is onze geestelijke moeder van altijddurende bijstand. Ik wil stapvoets leren op haar te lijken. U toch ook! Zonder haar ja-woord op de vraag van de engel Gabriel was de wereld tot de dag van vandaag in de ellende gebleven. Ik wil net zoals Maria verzekerd zijn van mijn daden. Ik wil graag stapvoets leren zoals Maria te luisteren naar het woord van God. Ik wil Gods woord niet alleen aanhoren, maar ook naleven en in mijn hart bewaren. I want to be used as an instrument by God Himself. Ik kan het niet alleen, dus samen met de rest van mijn vrienden die ook mee gaan lukt het zeker. Ik vraag de Heer om mijn groep en mij wegwijs te maken voor onze toekomstige plannen en dat we tijdens de WJD aangeraakt zullen worden door de Heilige Geest. God is good all the time and all the time God is good.

Nadirah Baldewsingh

Nadirah Baldewsingh
Deelnemen aan zo’n pelgrimsactiviteit toont in zekere mate de betrokkenheid die Jezus heeft gehad met Zijn dienaars. Het laat mij ook beseffen hoe ik me dienstbaar kan stellen. Ook leer ik uit de verhalen tijdens de catecheselessen dat mijn dagelijkse leven min of meer uit roepingen bestaat. Ik besef dat jezelf dienstbaar stellen om welke roeping dan ook een voldoening geeft. Geduldig afwachten en vertrouwen zijn de factoren die ik wil blijven vasthouden.

Vianey Kisman

Vianey Kisman
Zaterdag 13 oktober 2018 was de eerste keer dat ik de WJD-groep mocht ontmoeten: een bijeenkomst om kennis te maken met onze nieuwe WJD-familie en om ons geestelijk voor te bereiden. Vanaf die dag kwamen we elke zaterdag bijeen en een paar weken op de zondag waarop wij elkaars parochie bezochten. Zondag 18 november was de parochie van Nadirah Baldewsingh en mij aan de beurt: H. Drie Koningenkerk. Eenieder mocht een patroonheilige kiezen en presenteren. Ik koos voor Don Bosco en bereidde mij voor op mijn presentatie. Eenieder kent Don Bosco, hij is geen onbekende bij de rooms-katholieken. Ik kan mezelf terugvinden in zijn goede werken en levensvisies. Daarom ben ik heel blij om hem als patroonheilige te hebben. Verder wil ik eenieder bedanken voor de ondersteuning zowel financieel als geestelijk. Zonder jullie had ik het niet kunnen doen en zonder God zou ik wel arm van geest zijn. Ik wil geen namen noemen, omdat ik niemand tekort wil doen. Jullie zullen in mijn gebeden blijven. ‘Whatever you do, think of the glory of God as your main goal.’ – Don Bosco

Gedicht
Don Bosco u bent een fantastische pedagoog geweest,
u was moedig en sterk van geest,
Ik ben blij dat ik u mocht presenteren,
Door uw bemoediging heb ik van u mogen leren.
Ik wil daarbij ook een voorbeeld voor anderen zijn
Ja, om een fantastische pedagoog te zijn
Om een opkomende te zijn, vind ik alvast heel fijn.

Opoyaridienst
Tijdens de opoyaridienst van de Katholieke Jongeren Suriname (KJS) op 12 januari zal de dienst speciaal opgedragen worden voor het welslagen van onze deelname aan de WJD in Panama en een diepe persoonlijke ontmoeting met Christus voor de pelgrims op voorspraak van Moeder Maria. Aan het eind van de dienst zullen de jonge pelgrims een speciale zendingszegen ontvangen. De groep vertrekt op 14 januari en reist via Aruba naar Panama. De pelgrims zullen 30 januari terugkeren naar Suriname. Eenieder maar vooral jongeren zijn uitgenodigd om de opoyaridienst van KJS bij te wonen in de Heilige Familiekerk om 18:00 uur om zo de jongeren te ondersteunen en het nieuwe jaar op te dragen aan God.

OMHOOG Jaargang 63Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: